Çipras: Mülteciler Türkiye'den AB'ye dağıtılmalı
Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz, Yunanistan’a gerçekleştirdiği iki günlük ziyaret çerçevesinde Başbakan Aleksis Çipras ile bir araya geldi. Görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenlendi.
CHA
AP Başkanı Schulz, mülteci ve göçmenlik krizi gündemiyle Atina'da temaslarda bulunuyor. Atina havaalanında bugün sabah 30 kişiden oluşan 6 mülteci ailenin Lüksemburga gönderilmesi törenine katılan Schulz, ardından Başbakan Aleksis Çipras ile görüştü.
"TÜRKİYE ZİYARETİMDE MÜLTECİ KONUSU ELE ALINACAK"
Daha sonra düzenlenen basın toplantısında konuşan Çipras, Avrupa Birliği'nin (AB) Türkiye ile işbirliği yaparak mültecilerin bu ülkede misafir edilmelerini ve ardından da AB ülkelerine dağıtılmalarını istedi. Çipras, bu konunun Türkiye'ye yapacağı ziyaret sırasında Türk yetkililer ile ele alınacağını söyledi.
Yunan başbakan, 12 Kasım'da yapılacak AB zirvesinde Türkiye ile işbirliğine olan ihtiyacın bir kez daha ele alınacağını söyledi.
Çipras, AB bakımından mülteci krizinin daha hızlı hareket edilerek ele alınması gerektiğini söyledi.
Yunanistan'ın sorumluluklarına ilişkin Çipras, 4 'hotspot' mülteci misafirhanesinin tamamlanmak üzere olduğunu, Midilli'de hazırlananın kısa sürede açılacağını söyledi. Çipras, bu konuda Avrupa'nın Yunanistan'ı "ciddi destek" vermesi gerektiğini vurguladı.
SCHULZ: YUNANİSTAN'A DESTEK OLUNMALI
Öte yandan Schulz ise Yunanistan'ın karşı karşıya bulunduğu mülteci akınının dramatik olduğunu, Yunanistan'ın ekonomik, personel ve altyapı olarak desteklenmesi gerektiğini vurguladı.
Çipras ve Schulz, bugün Atina'da misafir edilen mültecilerin bulunduğu Olimpiyat spor salonunu ziyaret etti. İki lider, yarın da birlikte Midilli Adası'na giderek mültecilerin durumunu yerinde inceleyecek.
ÇİPRAS, MÜLTECİLER İLE EKONOMİ ARASINDA İLİŞKİ KURDU
Basın toplantısında ekonomik krize de değinen Çipras, ekonomik kriz ile mülteci konusu arasında ilişki kurdu. Çipras, krediötler tarafından talep edilen, taksitlerini ödeyemeyen konutların sahiplerinin elinden alınması ve adalara getirilen KDV artışı gibi husuların ve mültecilere Yunanistan'ın iskan ve yemek sunmasının istendiği bir dönemde talep edilmesinin saçma olduğunu savundu.
AB'nin Yunanistan'dan beklediği gibi mültecilere dayanışma gibi bir dayanışma göstermesine ihtiyaç duyulduğunu belirten Çipras, ülkesinin ekonomik ve mülteci çifte kriziyle karşı karşıya bulunduğunu söyledi.
Öte yandan Çipras'a cevap veren Schulz, "Taleplerimiz adil. AB Komisyonu'nun ekonomik ve parasal işlerden sorumlu üyesi Pierre Moscovici ve diğer ilgililerle konuşuyorum. Yunanistan, kreditörler karşısındaki sorumluluklarını yapmalı." dedi.
Schulz, krizden çıkış için Yunanistan'ın yatırımcıların güvenini yeniden kazanması gerektiğini belirtti.