"Cinsiyet ayrımcılığı yapanlar, şaibeli sınav da yapabilir"

CHP Genel Başkan Yardımcısı Engin Altay, YGS'de İstanbul'un Eyüp ilçesinde 7 okulda sadece kız öğrencilerin sınava girdiğini anımsatarak, ''Otomasyon ile cinsiyet ayrımcılığı yapanlar, Türkiye'nin çağdaşlaşma mücadelesine böylesine büyük zararlar verenler, şaibeli sınav da yapabilir, sınav sorularını istediğine ulaştırabilir, salona göre gözetmen ayarlayabilir, hatta sandık sonuçlarını bile maniple etmeye kalkışabilir'' ifadelerini kullandı.

cumhuriyet.com.tr

CHP Genel Başkan Yardımcısı Engin Altay, yazılı açıklamasında, iktidarın eğitim sistemini kendi siyasal ideolojisine göre şekillendirme hırsında olduğunu savundu.
YGS'de İstanbul'un Eyüp ilçesinde 7 okulda sadece kız öğrencilerin sınava girmesinin ÖSYM'nin salt pozitif ayrımcılık açıklamasıyla geçiştirilemeyecek kadar önemli olduğunu vurgulayan Altay, şunları kaydetti:

''Aynı ilçenin aynı okullarında, belirlenmiş öğrencilerinin güya elektronik bilgisayar otomasyonu ile aynı cinsiyetteki arkadaşlarıyla sınava girmelerinin arkasında hem ideoloji, hem şaibe, hem de ahlakçılık anlayışı vardır.

Eyüp ilçesindeki bu okullarda sınava giren kızlarımızın bu tür şaibeli bir organizasyonun içinde olabileceklerini asla ama asla düşünmüyoruz. Ancak tıpkı 2010 KPSS'de olduğu gibi bu bölgede pazar günü yapılan sınav şaibeli hale gelmiştir. Bu kadar olumsuz tesadüfün bir arada olmasını bilgisayar sisteminin işleyişiyle açıklamakta ÖSYM'nin teknik alt yapısının ne kadar manüel yönlendirmeye açık olduğunu göstermektedir. Bu tesadüfler acaba sınavda görev alan bina sorumluları, salon başkanları ve gözlemciler için de geçerli midir? Bu kişilerin içlerine sızmış art niyetli kişiler olabilir mi? Okullarda organizasyonu mükemmel bir şekilde yapılmış, toplu kopya ve yardım sistemi işlemiş midir?...

ÖSYM kendini YÖK ile birlikte Cumhuriyet kanunlarından bağımsız örgütlenmeler halinde görmekte ve bu yönde uygulamaları alenen yapmaktadırlar. Unutulmamalıdır ki Cumhuriyetimizin eğitim alanındaki en büyük devrimi olan Tevhidi Tedrisat Kanunu halen yürürlüktedir.

Otomasyon ile cinsiyet ayrımcılığı yapanlar, Türkiye'nin çağdaşlaşma mücadelesine böylesine büyük zararlar verenler, şaibeli sınav da yapabilir, sınav sorularını istediğine ulaştırabilir, salona göre gözetmen ayarlayabilir, hatta sandık sonuçlarını bile maniple etmeye kalkışabilir. Bu olaylar karşısında Cumhuriyetin savcılarının kayıtsız kalmayacağını düşünüyor ve göreve davet ediyorum.''