'Çingene Kızı' Türkiye'ye getiriliyor
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, ABD’de Ohio Bowling Green State Üniversitesinde bulunan Zeugma Çingene Kızı mozaiği parçalarının 26 Kasım'da Türk Hava Yolları uçağı ile Türkiye’ye getirileceğini açıkladı.
İHAKültür ve Turizm Bakanı Ersoy, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda 2019 Merkezi Yönetim bütçe görüşmelerinde milletvekillerine bilgi verdi. Ersoy, arkeolojik kazı çalışmalarına ilişkin, “2018’de tarihin belirli dönemlerine ışık tutacak, birçok yeni bilgi ve bulguyu dünya ile paylaşmamıza katkı sağlayacak 578 arkeolojik kazı ve araştırma çalışması gerçekleştirildi. Bunlardan Bakanlar Kurulu kararıyla başlatılan 153 kazı halihazırda sürmektedir. Kazı çalışmalarını kültürel değerinin yanında turizm açısından da önem arz eden bölgelerde iklim koşullarını da dikkate alarak 12 aya yaymayı hedefliyoruz. Bu bağlamda önümüzdeki dönemden itibaren üniversitelerimizle daha etkin işbirliğine gidilecektir. Öncelikle 20’ye yakın kazı alanında öğrencilerin arkeoloji-sanat tarihi gibi alan derslerini uygulamalı olarak görmeleri sağlanacak ve bu şekilde onları gelecekteki meslekleriyle bütünleştirecek bir modele geçilmiş olacaktır. Bu hafta itibariyle Türk üniversiteleri ve kazı başkanları tarafından yürütülen bölgelerdeki kazı başkanları ve üniversite rektörlerini Bakanlığımıza davet ettik. Öğrenciler kazı ile ilgili ders müfredatını kazı yerinde görecekler. Kazılardan bahsetmişken halihazırda ABD’de Ohio Bowling Green State Üniversitesinde bulunan Zeugma Çingene Kızı mozaiği parçalarının Kasım sonunda Gaziantep'e, ait olduğu topraklara getirileceği bilgisini de burada sizlerle paylaşmaktan mutluluk duyuyorum. 26 Kasım gibi Türk Hava Yolları uçağı ile mozaiğin parçaları Türkiye’ye getirilecek” dedi.
“Hedefimiz Şubat ayında temeli atacağımız bu büyük projeyi 2 yıl içinde tamamlamak”
Yıkılan İstanbul Atatürk Kültür Merkezi alanında yapılan çalışmalara ilişkin ise Bakan Ersoy, “İstanbul Atatürk Kültür Merkezi’nin nitelik ve nicelik olarak geliştirilerek çağımızın gereksinimlerine uygun şekilde inşasını sağlamaktır. İstanbul Atatürk Kültür Merkezi’nin en kısa sürede hizmete girmesini teminen Kasım sonu itibarıyla ihale sürecini başlatacağız. Hedefimiz Şubat ayında temeli atacağımız bu büyük projeyi 2 yıl içinde tamamlamak” şeklinde konuştu.
Ersoy, “Önümüzdeki sene ‘Japonya'da Türkiye Yılı’ olacak. Bu vesileyle Tokyo ve Kyoto'da Topkapı Sarayımızdaki Osmanlı ve İstanbul temalı eşsiz eserlerden oluşan devasa bir sergi gerçekleştirilecektir. Sonrasında ise ‘Gezen Sergi’ adını verdiğimiz bu konsept İngiltere, Almanya ve Rusya’da devam ettirilecektir. Ayrıca gezen sergilerimiz vasıtasıyla gerçekleştirmekte olduğumuz tanıtım etkinliklerine zengin Türk mutfağının örnekleriyle bezenmiş gastronomik değerlerimizi de ekliyoruz” dedi.
“Türk dizi film sektörü ise 350 milyon doların üzerinde ihracat hacmine erişmiştir”
Sinema konusunda Ersoy, “Kültürel diplomasi ve ülke tanıtımı başta olmak üzere turizm, inşaat, tekstil gibi alanlarda da katma değer sağlayan ve 150’den fazla ülkeye ihraç edilerek bu alanda Amerika’dan hemen sonra dünya ikinciliğine yükselen Türk dizi film sektörü ise 350 milyon doların üzerinde ihracat hacmine erişmiştir. Bakanlık olarak verdiğimiz desteklerin yanında sinemanın kalbi olarak nitelenen İstiklal Caddesi’ndeki Atlas Pasajı’nda Türk sinemasına ait tarihi içerikli görsel-işitsel malzeme ve ekipmanlar ile film, kitap, bülten gibi malzemelerin derlenerek halkla buluşturulacağı, içerisinde kütüphane ve gala salonu gibi mekanları da barındıracak Türkiye Sinema Müzesi’ni kurmayı planlıyoruz. Bu yasa döneminde mevcut destek mekanizmalarını çeşitlendirecek, ülkemizi film turizmini merkezi haline getirecek ve film turizmi geliştirecek yeni sinema kanununun Meclisimize sunulmasının bekliyoruz” diye konuştu.
Nisan ayında 13 hatta Antalya, Bodrum, Dalaman, İzmir havalimanlarına tarifeli uçuşlar başlatılacak
Türk Hava Yolları ile imzaladıkları protokol ile “direkt turizm hamlesi”ni hayata geçirdiklerini ifade eden Bakan Ersoy, “Bu doğrultuda 2019 Nisan ayı itibarıyla 13 hatta 67 frekansla Antalya, Bodrum, Dalaman, İzmir havalimanlarına tarifeli uçuşlar başlatılacaktır. Bakanlığımız THY'nin bu uçuş noktalarını tanıtım ile destekleyecektir. Esasen önemli olan bu hatları açmak değil, açılmış hatların dolu ve kârlı bir şekilde uçmasını sağlamaktır. Öncelikle yeni pazarlar olarak Çin başta olmak üzere Hindistan, Japonya, Güney Kore ile son yıllarda ivme kazanan siyasi ve ekonomik ilişkileri kültür ve turizm alanında da geliştirmek amacındayız. Sadece hizmet charter uçuşları yanısıra tarifeli uçuşlar girdi. Hem tarifeli hem de business tarifeli uçuşlar yapacağız. 850 bin koltuk hedefimiz var. Bu sayı 1 milyon, 1 milyon 200 bin rakamına çıkabilir” ifadelerini kullandı.
“Turizm meslek liseleri sektörün ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde yapılandırılmaktadır”
Bakan Ersoy şöyle konuştu:
“Bakanlığımız ve Milli Eğitim Bakanlığı arasında imzalanan protokol kapsamında turizm meslek liseleri sektörün ihtiyaçlarına cevap verecek ve bu alandaki nitelikli insan gücünü yetiştirecek şekilde yapılandırılmaktadır. 20 Nisan-20 Ekim tarihleri arasında oklular eğitimlerini anlaşmalı otellerde yapacaklar. Öğrenci, öğretmenleri ile uygulamalı eğitim görecek. Stajyer maaşı alacaklar. Küçük yaşta turizm eğitimini öğrenciye katmak istiyoruz.”
2018 yılının üçüncü çeyreğini 32 milyon turist ile kapatan Türkiye’nin 40 milyon turist rakamına uluşacağını söyleyen Ersoy, “Önümüzdeki sene ise çok daha iyi bir turizm sezonu bizleri bekliyor. 2019 erken rezervasyon satışları geçen senenin çok üstünde rakamlarla başladı. Bu amaçla ülkemizdeki turizm yatırımlarını cazip hale getirecek hazırlıklarımızda sona geldik. Büyük ölçekli turizm yatırımlarına elverişli alanlarla ilgili planlama çalışmalarımızı da tamamlamak üzereyiz” şeklinde konuştu.
“Son 16 yılda toplamda 5 bin 250 eserin restorasyon veya onarımı yapılmıştır”
Vakıfların yaptığı restorasyonlardan bahseden Ersoy, “2018 yılı sonuna kadar restorasyonu tamamlanması planlanan vakıf eser sayısı yaklaşık 220 olup, 150 eserin de restorasyonlarının 2019 ve sonraki yıllarda gerçekleştirilmesi hedeflenmektedir. Son 16 yılda toplamda 5 bin 250 eserin restorasyon veya onarımı yapılmıştır” diye konuştu.
Komisyonda tartışma
Öte yandan, komisyonda restorasyon tartışması yaşandı. CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen restorasyonların doğru yapılmadığınıbelirterek, "Doğru yapmıyorlar Sayın Bakan; bozuyorlar. Camileri bile bozuyorsunuz" dedi. Bunun üzerine AKP'li komisyon üyeleri, "Sen tarımcısın, ne anlarsın" diyerek CHP'li Gürer'e tepki gösterdi. Bazı AKP ve CHP milletvekilleri ayağa kalktı ve kısa süreli tartışma yaşandı.