Çin’deki yeni tip koronavirüs, birçok alanda küresel ekonomiyi tehdit etmeye devam ediyor
Salgın sebebiyle küresel havayolu şirketlerinin geliri 29.3 milyar dolar azalabilir. Nissan ve Honda, üretimlerini yeniden askıya aldı. Hilton ise Çin’de 150 oteldeki 33 bin odasını kapattı.
cumhuriyet.com.trKüresel piyasalardaki endişeleri artıran koronavirüsün sebep olduğu ekonomik kayıplar netleşmeye başladı.
Mal ve hizmet ticaretinde 5 trilyon dolardan fazla hacmi bulunan Çin’e yönelik uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının da uyarıları arttı. Standard&Poors (S&P) Global, hızla gelişen salgının küresel ekonomi ve kredi koşullar üzerinde belirgin bir risk oluşturduğu uyarısı yaptı. Moody’s ise yılın ilk çeyreğinde salgının tüketim üzerinde oluşturduğu baskılar nedeniyle Çin’in 2020 büyüme tahminini yüzde 5.8’den yüzde 5.2’ye çekti. Uluslararası Para Fonu da (IMF) salgın nedeniyle orta vadede küresel ekonomik büyümenin tarihi ortalamaların altında kalacağını ve ekonomik görünüm üzerindeki aşağı yönlü risklerin hâkim olmayı sürdüreceğini tahmin ediyor.
NETLEŞMEYE BAŞLAYAN BU KAYIPLAR ÖZETLE ŞÖYLE:
OTOMOTİV: Çin’deki fabrikalarda üretim durdu. Üreticilerin her otomobil için gerekli yaklaşık 30 bin parçayı tedarik etmekte zorlanmasına yol açtı. Virüs nedeniyle Çin’den ürün tedariği kesintiye uğrayan ülkelerin özellikle elektrikli ekipmanlar, makine parçaları ve plastik ürünlerini başka ülkelerden temin arayışına gireceği tahmin ediliyor.
HAVACILIK: Çin’den planlanan uçuşların üçte birinden fazlasına denk gelen 85 binden fazla uçuşun iptal edildiği tahmin ediliyor. Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA) ise salgının Asyalı havayolu şirketlerine olan talebin yüzde 13 oranında azalmasına yol açtığını, bunun küresel hava yolu şirketlerine 29.3 milyar dolarlık gelir kaybına yol açacağı belirtildi.
TURİZM: Çin’e seyahat planlayanların yüzde 75’inin salgının yakınında bulunma ve uçuş iptallerinden etkilenme riskiyle planlarını iptal ettiği belirtiliyor. Seyahat acenteleri ve otellerin salgından kaynaklanan ekonomik aksamalar nedeniyle 2021’e kadar olumsuz etkilerle karşılaşabileceği öngörülüyor. Bölgeye yapılan rezervasyonlar, Maldivler, Güney Afrika gibi alternatif destinasyonlara kaydırılıyor. ICAO da Japonya’nın Çinli turistlerdeki düşüş nedeniyle ilk çeyrekte 1.3 milyar dolar, Tayland’ın 1.2 milyar dolar turizm geliri kaybedebileceğini tahmin ediyor. (REUTERS / AA)