Çin'de hasta çocuk sayısı 53 bin
Bebek mamalarına plastik ve yapıştırıcı üretiminde kullanılan melamin karıştığı saptanan Çin'de hastalanan çocuk sayısının yaklaşık 53 bine çıktığı açıklandı. Süt satan bazı firmaların, süte protein miktarını yapay olarak yükselten melamin maddesi ilave etmiş olabilecekleri belirtildi.
cumhuriyet.com.trHükümet tarafından açıklanan hasta çocuk sayısı 53 bine çıktı. Son haftalarda hastaneye kaldırılan 13 bin kadar çocuğun yüzde 80'inin 2 yaş ve altında olduğu, bunlardan 104'ünün durumun ağır olduğu belirtildi. Yaklaşık 40 bin çocuğun ise ayakta tedavi gördüğü bildirildi. Çin'de 4 bebeğin zehirli mama nedeniyle öldüğü tahmin ediliyor.
Bakanlık, hasta çocukların sayısındaki ani artışa açıklama getirmedi, ancak sağlık yetkililerinin Mayıstan itibaren olan hastane kayıtlarını taradıklarını bildirdi. Müfettişler, süt satan bazı firmaların karlarını artırmak için sütü sulandırdıktan sonra, süte protein miktarını yapay olarak yükselten melamin maddesi ilave etmiş olabileceklerini belirtiyorlar.
Sağlık Bakanlığı'nın açıklamasında, çocukların çoğunun tozlandırılmış sütten ve bebek mamasından hastalandığı da belirtilirken, ayrıca son 15 aydır hergün Yili marka süt içen 3 yaşındaki kızın da tedavi gördüğü, Yili şirketinin ise çocuğun hastalığının sütten kaynaklandığının ortaya çıkması durumunda çocuğun tedavisini üstleneceğine de değinildi.
Ölümlere neden olan melamin maddesinin ülkede üretilen süt ürünleri ve dondurmalarda da görüldüğü, içme sütüne de katıldığı ortaya çıkmıştı.
Kalite kontrol idaresi başkanı istifa etti
Çin'de zehirli bebek maması skandalı üzerine ülkenin kalite kontrol idaresi başkanı istifa etti. Şinhua'nın haberinde, zehirli mama yüzünden binlerce çocuğun hasta olması üzerine, Devlet Konseyi'nin onayıyla Li Çangjiang'ın istifa ettiği bildirildi. Ancak haberde, Li'nin yerine kimin geleceği belirtilmedi.
Bebek mamaları ve diğer süt ürünlerinde, çocuklarda böbrek hastalığına yol açan melamin adlı kimyasal bulunmuştu. Çocukların birbiri ardına hastalanması üzerine bebek mamaları ve süt ürünleri tüm ülkede piyasadan çekilmişti.
Brunei, Singapur, Malezya, Hong Kong, Tayvan, Japonya, Bangladeş, Gabon, Brundi ve Filipinler, Çin'de üretilen bu ürünleri yasaklayan ülkeler arasında bulunuyor. Bu arada,