Çin ve Japonya gerilimi!

Çin ile Japonya arasındaki gerilim her geçen gün artıyor. Çin, Japonya'nın İkinci Dünya Savaşı ruhunu yeniden dirilterek küresel barışı tehdit etmekle suçladı.

cumhuriyet.com.tr

Çin'in Londra Büyükelçisi Liu Xiaoming, Japonya Başbakanı Shinzo Abe'y sert şekilde eleştirerek Asya'da kasıtlı olarak tansiyonu yükseltmek ve dünyayı "tehlikeli bir yola" sokmaya çalışmakla suçladı. Çinli üst düzey yetkili Japonya'nın İkinci Dünya Savaşı ruhunu yeniden dirilterek "küresel barış için ciddi tehdit" riski oluşturduğu uyarısında bulundu.

İngiliz The Telegraph gazetesine makale yazan Xiaoming Abe yönetimi altındaki Japonya'nın savaştaki rolünün tarihini yeniden yazmak istediği ve statüsünü bir saldırgan askeri güç olarak restore ettiği konusunda uyardı. Büyükelçi Çin'in herhangi bir plana "izin vermeyeceğini" belirtti.

Alışılmadık şekilde yalın bir dil kullanan Liu, modern Japonya'yı neticede "kolay kolay değişmeyen" Harry Potter hikayesindeki kötü adam Lord Voldemort ile karşılaştırdı. Çinli diplomat İngiltere'ye de seslenerek, Pekin ile Tokyo arasında artan anlaşmazlıkta Japonya'ya karşı çin'in yanında yer almasını istedi.

Çin-Japon ihtilafının büyümesi Asya'da büyük bir askeri çatışma korkusunu artırdı. Bu ihtilafta ABD Japonya'ya destek verme görüntüsü çiziyor.

Japonya Başbakanı Abe geçen hafta Japonların savaşta ölenler için yaptırdığı Yasukuni tapınağını ziyaret etmesi Çinlilerin öfkesini çekti. Tapınak çok sayıda "A sınıfı" savaş suçlusu adına yaptırıldı. Bu Japon liderler Asya'da savaşın başlaması ve yayılmasından sorumlu tutuluyor.

Liu Abe'nin tapınağı ziyaret etmesinin "Japonya'da tekrar militarizm hayaletinin yükselmesi" anlamına geldiğini söyledi.

Büyükelçi, Japon liderin İkinci Dünya Savaşı sırasında ve öncesindeki ülke tarihi ile gururlanarak milliyetçiliği teşvik ettiğini kaydetti. Liu "Japonya'da savaş suçları için pişmanlık işareti olmayan bazı ıslah olmaz insanlar var. Bunun yerine tarihi yeniden yorumlamak istiyorlar. Bu insanlar küresel barış için ciddi tehdittir" ifadesini kullandı.

Japonya'da şahin politikaları ile bilinen Abe'nin iktidara gelmesi iki ülke arasındaki gerilimi artırdı. Bunun yanında Doğu Çin Denizi'ndeki adalar üzerinde iki ülkenin hakimiyet savaşı gerginliği ve bölgede silahlanmayı artırdı.