Çin ile Japonya arasında yılın ilk gerilimi

Japonya ile Çin arasında ilk gerilim yaşandı. Çin'in üç gemisi tartışmalı adaların karasularına girince Japonya alarma geçti.

cumhuriyet.com.tr

Japonya Savunma Bakanı dün yaptığı açıklamada üç Çin gemisinin Doğu Çin Denizi'nden Japonya'nın kontrol ettiği adaların karasularına girmesinden sonra ülkesini topraklarını savunacaklarının sözünü verdi. Bu yıl ilk kez bir olayın yaşandığı bölgede Çin sahil güvenlik gemileri cumartesi sabah Senkaku adalarının karasularından 12 deniz mili içeri girdi. Japon sahil güvenlik birimlerine göre gemiler Çin'in Diaoyus diye adlandırdığı adaların karasularında iki satten az bir kalıp bölgeyi terk etti.

Japonya Savunma Bakanı Itsunori Onodera gazetecilere yaptığı açıklamada "Bölgesel sulara tecavüzün tekrarlanması kesinlikle gözden kaçırımamalı. Bir yandan diplomatik girişimler yapacağız. Aynı zamanda Öz Savunma Gücü, Sahil Güvenlik ile işbirliği halinde ülkenin bölgesel sularını sıkıca savunak istiyor" dedi.

Çin'de devlete ait gemiler ve uçaklar PekiN'in kendi toprakları olduğunu iddia ettiği Senkakus'a ulaştı. Bu adaların bazıları 2012 yılında Japonya tarafından kamulaştırılmıştı.

29 Aralık'tan sonra ilke kez Çin gemileri bölgeye girdi. Japonya sahil güvenlik botlarının Çinli gemileri uzaklaştırmaya çalıştığı ve bu sürede çatışma riski olduğu belirtildi.

Japonya'nın muhafazakar Başbakanı Shinzo Abe adalar üzerinden egemenlik konusunda uzlaşmaya varmayacaklarını ve askeri harcamaları artıracaklarını söylemişti.

Öte yandan Japonya yeni yılda ilk askeri tatbikatını yaptı. Japon elit timlerin katıldığı tatbikatta paraşüt indirme yapılarak bir adanın düşman elinden geri alınması sahnelendi.