‘Çılgın’ katliam

3. köprü, 3. havalimanı ve Kanal İstanbul projeleri yüzünden İstanbul’da Belgrad Ormanları’nın iki katı orman yok olacak.

Özlem Güvemli / Cumhuriyet

İstanbul’un geleceğini etkileyecek 3. köprü, 3. havalimanı ve Kanal İstanbul projelerinin kente etkileri 16 bilim insanı tarafından bilimsel bir rapor haline getirildi. Rapora göre 3. havalimanı ve 3. köprü için doğrudan 8 bin 715 hektar orman alanı yok olacak. Bu rakam yaklaşık 8 bin futbol sahasına, Belgrad Ormanları’nın iki katına denk geliyor. Öngörülere göre 2023’te zirve saatlerde her 3 köprü de tıkanacak.

Projeler, İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi ve Kyoto Protokolü’nün de aralarında bulunduğu Türkiye’nin taraf olduğu birçok uluslararası sözleşmeyi de ihlal edecek. Önce yöre, sonra tüm bölgesel iklim TEMA’nın önderliğinde 7 aylık bir çalışma sonucunda hazırlanan “İstanbul Projeleri” raporuna göre, 3. havalimanı nedeniyle doğal orman alanları, canlı yaşamı barındıran yaklaşık 70 adet büyüklü küçüklü göl, gölcükler ve özellikle Terkos Gölü’nü besleyen dereler, tarım alanları ve mera alanları zarar görecek. Önce yöredeki küçük ölçekli iklim, sonra da bölgesel iklim etkilenecek.

Türkiye’nin 122 önemli bitki alanından biri olan Terkos-Kasatura kıyıları Kanal İstanbul projesiyle tahrip olacak. Tarım arazileri hızla yapılaşmaya açılacak. Göller, meralar zarar görecek Kanal İstanbul, önemli miktarda tarım arazisini sulayabilecek bir potansiyele sahip Silivri, Çatalca ve Büyükçekmece’de yoğunlaşmış yeraltı suyu havzalarına zarar verecek. Kanal İstanbul’un geçme olasılığı olan yerlerde bulunan İstanbul Trakya demiryolu, TEM otoyolu, E5 otoyolu, Terkos-Alibey tarihi su galerisi, onlarca önemli içme suyu isale hattı, Ataköy atık su kolektörü gibi büyük yapıların yer değiştirmesi ayrı bir sorun oluşturacak. Büyükçekmece Gölü, Küçükçekmece Gölü, Terkos Gölü, Ömerli Havzası ve Batı İstanbul meraları zarar görecek. Karadeniz sahilindeki Kilyos kumulları, Ağaçlı kumulları, İstanbul Boğazı, Şile kıyıları ve Pendik Vadisi gibi önemli doğa alanlarındaki ekosistemler de yok olacak.