Çilek üreticileri umutlu

Türkiye'nin önemli çilek üretim merkezlerinden biri olan Mersin'in Silifke ilçesinde yeni sezon hazırlıklarına başlandı.

cumhuriyet.com.tr

İlçe Tarım Müdürü Yusuf Gün, ekim çalışmalarını inceledikten sonra gazetecilere," ikinci yılını dolduran çileklerin söküldüğünü ve tarlaların hazırlanıp yeni fidelerin ekimine başlanacak" dedi.

Geçen yıl ekimi yapılan alanlara 8 bin dönüm daha eklendiğini ve çilek üretiminin 18 bin dönüme yayıldığını ifade eden Gün, ''Bir dönüm çilek bahçesinden ortalama 4 ton ürün hasat ediliyor. Önümüzdeki sezonda 18 bin dönümden toplam 72 bin ton çilek hasat edilmesi hedefleniyor'' dedi.

Çileğin kısa sürede yetiştiğini, bunun da ilaç ve gübreden büyük oranda tasarruf sağlandığını anlatan Gün, çilek üretim merkezi olma yolundaki çalışmalarına da hız vereceklerini vurguladı.



Silifke çileğinin farkı ve istihdama katkısı

Kokusu, iriliği ve lezzetiyle diğer çileklere göre fark yaratan Silifke çileğinin tüketicilerden önemli oranda olumlu tepki aldığını dile getiren Gün, yapılan eğitim çalışmalarıyla kalitede de önemli oranda artış yakalandığını belirtti.

Silifkeli çilek üreticisinin bahçelerini iki yılda bir yeniden kurduğunu anlatan Gün, şöyle devam etti:''Organik gübre ve fresh fide kullanılması nedeniyle Silifke çileği iri, kaliteli ve yüksek verimli oluyor. Üretimini yaptığımız çilekler tahlil edilerek kimyasal ilaç kalıntısı olup olmadığı araştırılıyor. Bu konuda hiçbir sıkıntı yaşamıyoruz. Ürünlerimizi yurt içi ve yurt dışında gönül rahatlığıyla satışa sunuyoruz. O nedenle her yıl çiftçiler genellikle mutlu bir dönem geçiriyor.''

Silifke'de çilek üretiminin önemli bir istihdam sağladığına da vurgu yapan Gün, şunları kaydetti:''Temmuz ayı sonu itibariyle tarlaların hazırlanıp ardından dikimin yapılması, ardından gelen süreçte budanması, ilaçlanması, gübrelenmesi, yabani ot ile mücadelesi ve toplanması gibi çalışma süreci haziran ayına kadar devam eder. Silifke'de yaklaşık 3 bin aile çilek işiyle uğraşır. Çoğunluğu kadınlardan oluşan 10 bin kişi, çilek üretimi sayesinde ekmek kapısı buluyor. Çilek toplama sezonunda ise Silifkelilerle Şanlıurfa, Diyarbakır ve Kahramanmaraş'tan gelen işçiler de çalışıyor. Bu da Silifke'de önemli bir istihdam yaratıyor.''