Çıkmaz sokakta çözüm bekliyorlar
15 Temmuz darbe girişiminin ardından askeri okul öğrenciliğine son verilen kişiler mahkemeler tarafından OHAL Komisyonu’na yönlendiriliyor. Komisyon ise bu kişilerin başvurularını kabul etmiyor
Zehra Özdilek15 Temmuz darbe girişiminden sonra Kara Harp Okulu’nda (KHO) öğrenciliğine son verilen birçok kişiyi mahkeme OHAL Komisyonu’na yönlendiriyor. Başbakan Binali Yıldırım ise geçen aylarda askeri öğrencilerin durumlarının OHAL İnceleme Komisyonu’nun meselesi olmadığını ifade etmişti. Mahkeme kararının kendisini OHAL Komisyonu’na yönlendirdiğini fakat komisyonun da askeri öğrencilerin başvurularını kabul etmediğini belirten KHO’da öğrenciliğine son verilen Ö.F.Ç, “Bu mağduriyetler sonucu hakkımı aramak ve hayalini kurduğum subaylık adına mücadele etmek için başvurduğum yargı organları beni başvuru hakkımın olmadığı OHAL Komisyonu’na yönlendiriyor ve üst mahkemeye başvuru hakkımın olmadığını söylüyor” diye konuştu. KHO dördüncü sınıf öğrencisiyken 15 Temmuz darbe girişiminin gerçekleştirildiğini belirterek bu olaydan sonra mağdur olan binlerce askeri öğrenciden birisi olduğunu söyleyen Ö.F.Ç, şu an kendi imkânlarıyla kazandığı hukuk fakültesinde birinci sınıf öğrencisi olduğunu söyledi. Ö.F.Ç, “Güncel olaylardan bihaber yargı organlarımız beni şimdiden eğitimini aldığım meslek adına utandırıyor. Ne yazık ki mağdur edilen kişiler yanlış mahkeme kararlarıyla daha çok mağdur edilmeye devam ediliyor. Yargı kararlarının ne kadar uzun sürede verildiği düşünülürse mağduriyetimiz bir nebze de olsa anlaşılacaktır. Bu mağduriyetlerin hakkaniyetle çözüme kavuşmasını talep ediyoruz” diye konuştu.
Sesimizi duyun
Mezuniyetine sayılı günler kala öğrenciliğine son verilen K.A ise hiç bir gerekçe gösterilmeden yapılan hukuksuzluğa karşılık dava açtığını belirterek, “Birçok arkadaşım gibi mahkeme beni OHAL Komisyonu’na yönlendirdi. Herkes gibi benimde başvurum kabul edilmedi. Bu durumda bizim ne yapmamız lazım. Çıkmaz sokaktayız. Binlerce askeri öğrenci haklarının geri verilmesini bekliyor. Yetkililerin artık sesimizi duymasını ve haklarımızı vermesini bekliyoruz” dedi.
Ailemin emeği
Bin bir zorluklarla mülakatlara girip KHO’da öğrenci olmaya hak kazandığını dile getiren M.D de, “ Mezuniyetime 45 gün kala gerçekleşen hain darbe girişimi sonucu ben ve benim gibi okulunu başarıyla bitirmiş mezun olmayı bekleyen devre arkadaşlarımın okulla olan ilişiği kesildi. Aylarca mahkemelerde koşturduk. Şimdi de komisyon peşinde koşturmamız istendi fakat komisyon da başvurumuzu kabul etmiyor. Ailelerimiz bizi boğazından kısıp okuttu. Sadece bizim değil onların da emeğini çalıyorlar” diye konuştu.
İstinaf ve Temyiz yolu kapalı
Ö.F.Ç için verilen mahkeme kararında, kişinin kamu görevinden, meslekten çıkarılması, öğrencilikle ilişiğin kesilmesi, dernekler, vakıflar, fedarasyon ve konferadasyonların kapatılması gibi işlemlerin komisyonun görev alanında olduğu belirtilerek komisyon kapsamına giren işlemler için ayrıca başvuru yapılamayacağına değinildi. Kararda, “Komisyonun görev alanına giren konularda daha önce herhangi bir yargı merciine başvurmuş veya dava açmış olanlar için de 7’nci maddedeki usul ve süreler uygulanır. Bu dosyalar hakkında yargı merciilerince karar verilmesine yer olmadığına ve bu dosyalar yeni bir başvuru şartı aranmaksızın incelenmek üzere komisyona gönderilir... İstinaf ve temyiz yolu kapalıdır” ifadeleri yer aldı.