Çifte referanduma anayasada engel var

Erdoğan’ın ‘Anayasayı ve başkanlık sistemini ayrı ayrı oylayalım’ görüşü mümkün değil, çünkü anayasanın 175. maddesi buna olanak tanımıyor.

Emine Kaplan

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın gündeme getirdiği yeni anayasanın başkanlıkla ilgili maddelerinin ayrı referanduma sunulması konusunda muhalefetin olumsuz tavrı nedeniyle farklı görüşler öne çıkıyor. Yeni anayasanın başkanlıkla ilgili bölümünün ayrı referanduma sunulmasının yanı sıra ‘parlamenter sistem’ ve ‘başkanlık sistemi’nin ayrı paketler olarak halkın oyuna bırakılması seçenekleri üzerinde duruluyor. Ancak ikinci seçenek anayasanın değiştirilmesine ilişkin maddede bir değişiklik yapılması gerekiyor.

Başkanlık sistemi ve yeni anayasanın yeterince anlatılmadığından şikâyet eden Erdoğan, Türkmenistan gezisi dönüşünde başkanlık sistemini yine kendisi gündeme getirdi. Erdoğan, “(Yeni anayasa) Bunu millete götürmek istiyoruz mu dediler, buyursunlar bir de millete götürsünler” dedi. Erdoğan’ın sözüne ettiği “başkanlık sistemi ayrı oylansın” önerisi, AKP’de de genel olarak dile getirilen bir görüş olarak öne çıkıyor. Ancak muhalefet partilerinin başkanlık sistemine sıcak yaklaşmaması, parlamenter sistemin devam etmesi yönünde tavır sergilemesi nedeniyle anayasa değişikliğinini yöntemi konusunda farklı görüşler dile getiriliyor.

Anayasa engeli

“Muhalefet, referanduma sunulacak olsa bile başkanlık sistemine evet demez” diyen bazı parti yöneticileri, yöntem konusunda “Referanduma parlamenter sistem ve başkanlık sistemi olarak iki ayrı paket sunulabilir. Millet hangisini tercih ederse o sistem uygulanır” önerisinde bulunuyor. Ancak anayasanın 175. maddesi, seçenekli bir önerinin ayrı ayrı referanduma sunulmasına olanak tanımıyor. Böyle bir yöntem için öncelikle anayasanın 175. maddesinin değiştirilmesi gerektiğine dikkat çekiliyor.