Çiçek'ten BDP'ye ziyaret

TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in BDP'ye ziyaretinin ardından, BDP eşbaşkanı Selahattin Demirtaş açıklamalarda bulundu.

cumhuriyet.com.tr

Çiçek'i BDP Genel Genel Merkezi'ne gelişinde, Selahattin Demirtaş karşıladı.

Basına kapalı gerçekleşen zilyaret yaklaşık 40 dakika sürdü. Çiçek, partiden bir açıklama yapmadan ayrılırken, Çiçek'i makam aracına kadar Demirtaş uğurladı.

Uğurlamanın ardından gazetecilere açıklamalarda bulunan Demirtaş, görüşmenin iadeiziyaret çerçevesinde gerçekleştiğini belirterek, Çiçek'e teşekkür ettiğini söyledi.

Meclis çalışmasında dair karşılıklı görüş alış verişinde bulunduklarını anlatan Demirtaş, şunları söyledi:

''Sayın Meclis Başkanı bir süredir partimize iadeiziyaret gerçekleştirmek istiyordu, biz perşembe veya cuma günü programımızın uygun olduğunu belirttiğimiz için kendileri bugünü tercih ettiler. Bunu şu açıdan söylüyorum; sanki BDP Meclise dönme kararı aldıktan sonra 'Çankaya'ya çıktı, yollar açıldı, görüşme trafiği başladı' şeklinde bir tartışma yürüyor da... Biz BDP olarak, görüşmelerin perşembe veya cuma olması yönünde rica etmiştik, kendileri de bunlara dikkat ettiler. Bugün CHP ile Meclis'te yapacağımız görüşme de bu çerçevede yine perşembe-cuma özellikle biz Meclise dönüş kararını açıkladıktan sonra yapmayı arzuladığımız görüşmelerden olduğu için bizler o günler için talepte bulunduk.''

 

"Herkesin daha fazla barış istemesi lazım"

Yarın Meclisin açılışından sonra, 4 Ekim Salı günü ilk Genel Kurul çalışmasıyla Türkiye'nin, temel gündemine dönmüş olacağını ifade eden Demirtaş, şöyle devam etti:

''Bizler de parlamentonun, Türkiye'nin temel sorunlarının çözümü konusunda rol oynayabilmesi için çaba sarf edeceğiz. Geçtiğimiz 4 yılı böyle bir pratik içerisinde geçirdik. Önümüzdeki dönemlerde de Mecliste görev yaptığımız her gün, Türkiye'de barış, demokrasi ve özgürlükler artsın diye çaba sarf edeceğiz. Böylesi bir anlayışla biz parlamento çalışmalarına başlayacağız. Umut ediyorum ki parlamentodaki bütün siyasi gruplar, Türkiye'nin birikmiş bütün sorunlarını çözebilme açısından aynı iradeyi, aynı iyi niyetli yaklaşımı gösterirler. Önümüzde bir fırsat var.''

Parlamentonun da tüm sorunları çözmede yetersiz kalabileceğini anlatan Demirtaş, ''Bütün Türkiye'nin desteğine ihtiyaç var. Oy vermek yetmez, herkesin daha fazla barış istemesi lazım, haykırması lazım'' diye konuştu.

 

Yeni anayasa konusu

Demirtaş, bir gazetecinin, ''Uzlaşma Komisyonu gündeme geldi mi?'' yönündeki sorusuna, ''Hayır. Herhalde AKP heyetinin yaptığı gezilerle gündeme geliyor. Ama o konuda şunu söylemek istiyorum; AKP'nin şu yaklaşımı doğru değildi, 'Yemin etmedikleri müddette kendileri ile anayasa konusunda görüşmeyiz.' Demek ki bunu ifade ediyorlardı, bunu ifade etmek 'demokrasiden anlamıyoruz' demektir. AKP bunu ortaya koymuştu. Çünkü, anayasa çalışmasına katılabilmek için parlamentoya girmek bile gerekmiyor'' yanıtını verdi.

Selahattin Demirtaş, AKP'nin anayasa görüşmeleri kapsamında bir randevu talebi olursa, bunu da değerlendireceklerini açıkladı.

 

"Yarın yemin edeceğiz"

''Yarın yemin edecek misiniz?'' şeklindeki bir soru üzerine de Demirtaş, ''Evet, Sayın Cumhurbaşkanı'nın açılış konuşmasından sonra bir yemin töreni olacak, bizler de arkadaşlarımızla yeminimizi gerçekleştireceğiz'' dedi.

''Görüşmede artan terör olaylarının konuşulup konuşulmadığının'' sorulması üzerine de Demirtaş, özel konulara girilmediğini, görüşmenin nezaket ziyareti çerçevesinde geçtiğini söyledi.