Çiçek: Şehir planlamasında sıkıntı var

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Belarus'lu medya yöneticileriyle yaptığı toplantıda gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Toplantının gündemi arasında Van'da yaşanan deprem ve depremle mücadele konuları da vardı.

cumhuriyet.com.tr

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, 23. Dönem AKP Malatya Milletvekili Mehmet Şahin ve beraberindeki Belarus'lu medya yöneticilerinden oluşan heyeti kabulünde, bu gazetecilerin sorularını da yanıtladı.

''Türkiye büyük bir deprem yaşadı. Türkiye bu depremle nasıl mücadele ediyor ve uluslararası yardım alıyor mu?'' sorusu üzerine Çiçek, Türkiye'nin coğrafi yapı olarak deprem fayları üzerinde bulunduğunu ve bunun için de zaman zaman tabii afetler yaşadığını belirtti. Cemil Çiçek, Türkiye'nin bu acı olaylardan sonra edindiği tecrübeler olduğunu söyledi.

Çiçek, tabii afetlerde; afet meydana gelmeden önce yapılan çalışmalar, afet sırasında yapılacak çalışmalar ve iyileştirme olmak üzere 3 safha olduğunu hatırlattı. ''Türkiye, son ikisinde başarılı, birincisinde ise başarısız'' diyen Çiçek, şehir planlaması ile ilgili sıkıntılar olduğunu bildirdi. Cemil Çiçek, son depremde yabancı ülkelerden yardım istenmediğini, Türkiye'nin bu yaraları saracak gücü bulunduğunu ifade etti.

 

Belarus vizesi

''Belarus ile Türkiye arasında vize kaldırılacak mı?'' sorusunu yanıtlarken Çiçek, Türkiye'nin bugün bir çok ülke ile vize konusunu çözdüğünü ifade etti. Türkiye'nin tek yanlı vizenin kaldırılmasını istemesinin yetmeyeceğini, karşılıklı istenmesi ve öncesinde de çalışma yapılması gerektiğini vurgulayan Çiçek, Belarus ile bu konuda henüz yoğun bir çalışma yapılamadığını söyledi.

 

Ortadoğu

Çiçek, ''Son yıllarda Ortadoğu'da ve Afrika'da çok büyük değişmeler oluyor. Türkiye'ye bu coğrafyada özel bir rol düşüyor. Size göre bu rol nedir?'' sorusu üzerine, başta Kuzey Afrika ülkeleri olmak üzere bazı ülkelerde demokrasi talebi olduğunu kaydetti.

Bu ülkelerin yıllardır diktatörlükle yönetildiğini, gelir dağılımında bozukluklar ve yolsuzluklar olduğunu ifade eden Çiçek, şöyle konuştu:

''Bu ülkeler dünyanın en zengin ülkeleri, ancak en fakir insanların da yaşadığı ülkeler. Bunlar eskiden kapalı toplumlardı, teknolojideki gelişmeler bu toplumları dışa açık konuma getirdi. Bunun sonucu olarak da bu ülkelerde demokrasi ve özgürlük talepleri var. Bunlar karşılık bulmadığında içeride olan yolsuzluklar, halkları rahatsız eder hale getirdi. Bunlar genelde iç sebepler ama bir de dış sebepler var. Buralar zengin coğrafyalar olduğu için bazı ülkeler bu ülkeleri karıştırıyor. İkisi birleşince bugünkü tablo ortaya çıkıyor.

Bizim bu ülkelerle ilişkimiz tarihi ilişkidir. Bunlarla tarihin uzunca bir dönemini birlikte yaşadık. Kültür ve inanç bağları, çok yakın ticari ilişkiler var. Bizim bu ülkelerle ilişkimiz; emperyal ve menfaat ilişkisi değil. Bizim ilgi duyduğumuz; bu ülkelerin insanlarıdır, yoksa petrol kuyuları değil. O nedenle Türkiye bu sıkıntıların en kısa sürede sona erdirilmesi, iç barışın sağlanması, demokrasiye geçiş noktasında bilgisini bu ülkelerle paylaşıyor. Ülkeleri, diktatörlerin değil halkın yönetmesi konusunda tercihimiz var.''

AB üyelik süreci

TBMM Başkanı Çiçek, ''Türkiye yıllardır AB'ye üye olmak istiyor ancak son yıllarda AB Türkiye'yi dışlıyor. Türkiye başta ekonomi bir çok alanda sıçrama yaptı. Türkiye hala AB'ye üye olmak istiyor mu?'' sorusunu da yanıtladı.

Türkiye'nin AB üyelik hedefinin ve bunun da iki tarafın menfaatine olduğunu belirten Çiçek, şunları söyledi:

''AB ekonomik güçtür ama bu haliyle şu ana kadar uyguladığı politikalar itibariyle stratejik bir güç değildir. Türkiye olmadan da böyle bir konuma yükselmesi mümkün değildir. AB üyesi ülkelerden bazıları üyeliğimizi istiyor, bazıları engel çıkarıyor. Biz üye olmak isteriz, bunun için de her türlü çabayı gösteririz ama olamadığımız zaman da dünyanın sonu değildir.

Dünyada da AB üyesi olmayan bir çok ülke var. Siz, Rusya, İsviçre, Norveç üye değil. Bizim için esas olan AB standartlarını yakalamaktır. Demokraside, insan hakları ve özgürlüklerde, devletin işleyişinde, refah seviyesinin yükselmesinde o noktaya gelmektir. AB üyesi bazı ülkeler Türkiye'den çok daha geridedir. Bazı AB üyesi ülkelerin yaşadığı sıkıntılara baktığınız zaman, bu kendiliğinden olacak bir şey değil. Türkiye seçenekleri olan bir ülke, bir yere bağlı değil.''

Türkiye'nin 155 ülkede vatandaşları, hatta 2 milyon 800 bin seçmeni bulunduğunu belirten Çiçek, Türkiye'nin hem AB üyesi olmaya hem de Belarus gibi dost ülkelerle ilişkileri geliştirmeye çalıştığını anlattı. Çiçek, ''Bazı AB üyesi ülkelere nazaran Belarus'u 50 defa tercih ederim'' dedi.
 

''Başta alınırız ama...''

Çiçek, Belarus'lu bir gazetecinin, ''AB'nin Belarus'a ciddi yaptırımlar uyguladığını, burada bulunan Belarus'lu gazetecilerin yarısından fazlasının yasaklılar listesinde olduğunu'' belirterek, ''Türkiye AB üyesi olduğu zaman, o yaptırımları siz de uygular mısınız?'' sorusunu yanıtlarken, Türkiye'nin bazı konularda AB'den farklı uygulamalar yaptığını söyledi.

Her ülkenin eksikliğinin olması gibi, Türkiye'nin ve Belarus'un da eksikliklerinin bulunduğunu ifade eden Çiçek, ''Başkalarından bir şey ummak yerine evvela eksikliklerimizi düzeltmemiz lazım. Zaman zaman AB bize de yaptırımlar koyar. Biz bunlara başta alınırız ama sonra bakarız, söylenenler doğruysa, doğru olanlarını almaya, yanlışlara da karşı çıkmaya devam ederiz. Sizin ülkenizin de eksiklikleri olabilir, bunları elbirliğiyle azaltmak, bazı kapıların açılmasına yardımcı olur. Ümit ederim biz girene kadar siz eksikliklerinizi giderirsiniz. Sizin de bizim de zamanımız var'' dedi.

TBMM Başkanı Çiçek, başka bir soru üzerine parlamento çalışmaları hakkında bilgi verdi.
Türkiye'de 63 siyasi parti, bunların 27'sinin seçime girme hakkı bulunduğunu ve 15'inin de seçime girdiğini söyleyen Çiçek, Türkiye'nin 1991-2002 arasında koalisyonlarla, 2002'den sonra ise tek parti iktidarı tarafından yönetildiğini anlattı.

Çiçek, ''Türkiye için Avrasya Birliği mi yoksa AB mi önemli?'' sorusu üzerine, Avrasya birliğinin henüz siyasi bir söylem olduğunu belirtti. ''Biz de bir söz vardır; dereyi görmeden paçayı sıvamayız biz'' diyen Çiçek, Türkiye'nin Rusya ile çok yakın ilişkileri olduğunu belirtti.

Meclis Başkanı Çiçek, ''Orası mı burası mı diye ilişkileri ikileme sokmanın pratik bir faydası olamaz. Ülkeler ilişkilerde 3. ve 4. ihtimalleri her zaman gözönünde bulundurur. Bazı ülkeler ile zaten Karadeniz Ekonomik İşbirliği çerçevesinde yoğun bir çaba gösteriyoruz. Bunun da bize verdiği bazı tecrübeler var. Bu birlik içinde Rusya ile yakın işbirliği çabamız var. Dünyada bu tür birlikler çok, neticeye bakmak lazım. İş neticesiyle belli olur'' diye konuştu.