CHP’yi duyunca panelden kaçtılar
AKP ve MHP, Anayasa değişikliğinin ele alınacağı panele katılmayı önce kabul etti. İki parti temsilcisi, CHP’nin de katılacağını öğrenince katılmama kararı aldı .
iklim öngelAntalya Sanayici ve İşadamları Derneği’nin (ANSİAD), 14 Mart Salı akşamı üyelerinin anayasa değişikliğine ilişkin birinci ağızlardan bilgi sahibi olabilmesi amacıyla Antalya’da “Türkiye ve Antalya Ekonomisi ve Anayasa Değişikliği” başlıklı bir panel düzenledi. ANSİAD yönetimi panel için AKP, MHP ve CHP’den Antalya milletvekillerini davet etti. ANSİAD, AKP’den Anayasa Komisyonu Üyesi Mustafa Köse’yi, MHP’den Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Günal’ı CHP’den de Genel Başkan Yardımcısı Çetin Osman Budak’a davet götürdü. Her üç isim de panele katılacaklarını bildirdi. Ancak, AKP ve MHP’li temsilciler, CHP’li Budak’ın da panele katılacağını öğrenince programlarını değiştirdi.
Önce panele katılacaklarını bildiren Köse ve Günal, Budak’ın da geleceğini ve panelin basına açık olacağını öğrenince panele katılmayacaklarını bildirdi. Köse’nin “Biz tek çıkarız, partimiz böyle bir karar aldı” dediği, Günal’ın da CHP’li bir temsilcinin de bulunmasının uygun olmadığı yönünde gerekçeler sunduğu öğrenildi. Panelde Budak tek başına anayasa değişikliğine neden “hayır” dediklerini anlattı. “Keşke diğer partilerden arkadaşlar da olsaydı, onlar benim eksiklerimi, ben onların eksiklerini tamamlardım” diyen Budak, dinleyicilerin de bu şekilde en net ve doğru bilgiyi alacağını belirtti. 1980 darbesinin ardından dahi liderlerin halkın karşısına birlikte çıktığını ve ne yapacaklarını anlattıklarını, karşılıklı tartıştıklarını söyleyen Budak, insanların da ona göre oy tercihlerini yaptıklarını belirtti.
Alınan bilgiye göre; ANSİAD’ın düzenlediği AKP ve MHP’li temsilcilerin katılmadığı panelin ardından Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, AKP Antalya İl Başkanlığı aracılığıyla Antalya’ya gelerek ANSİAD üyeleriyle buluşmak istediğini iletti. Panelden bir gün sonra ANSİAD üyeleriyle bir araya gelen Çavuşoğlu, anayasa değişikliğini tek başına anlattı.
CHP'DEN YSK'YE ZİYARET CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdal Aksünger ve CHP’li milletvekilleri YSK Başkanı Sadi Güven’i ziyaret etti. Toplantıda seçim güvenliği ve SEÇSİS sistemi konuşuldu. Görüş alışverişinde bulunuldu. CHP Genel Başkan Yardımcısı Aksünger, CHP YSK Temsilcisi Mehmet Hamidi Yakupoğlu ve milletvekilleri Murat Emir ile Uğur Bayraktutan, YSK Başkanı Sadi Güven’i ziyaret etti. Edinilen bilgiye göre; Seçim Bilişim Sistemi (SEÇSİS), seçim güvenliği konuları masaya yatırıldı. Görüşmede gerek YSK gerekse CHP, seçim güvenliği için bugüne kadar yapılanları paylaştı, yapılması gerekenlere ilişkin görüş alışverişinde bulunuldu. Doğu ve Güneydoğu’da sandık birleştirilmesi gibi duyumların geldiğini ve bunun doğru olup olmadığının sorulduğu görüşmede, sandık birleştirmenin söz konusu olmadığı yanıtı verildi. |
‘Başkanlık emeğe zararlı’ CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, başkanlık sisteminin emekçilere verdiği zararları dünya örneklerine bakarak karşılaştırdı. Başkanlık sisteminin emekçilerin haklarını gasp ettiğini söyleyen Gürer, 146 ülkeden 54’ünün başkanlık, 66’sının parlamenter, 26’sının da yarı başkanlık ile yönetildiğini kaydetti. Gürer, Başkanlık sistemi ile yönetilen 46 ülkeden 18’inde haftalık çalışma saatinin 48 saat olduğunu, bunun Kenya’daki 52 saat çalışma süresiyle zirveye ulaştığını belirtti. Gürer, parlamenter sistemle yönetilen 50 ülkenin 27’sinde ise haftalık çalışma saatinin 40 saat olduğunu söyledi. Gürer’in verdiği bilgiye göre; Başkanlık sistemi ile yönetilen ülkelerde haftalık çalışma saati ortalama 44 saat 53 dakika iken parlamenter sistem ile yönetilen ülkelerde ise haftalık çalışma saati ortalama 42 saat 44 dakika. Parlamenter sistemde 29 gün olan yıllık izin süresinin başkanlık sisteminde 17 güne düştüğünü dile getiren Gürer, parlamenter sistemde 19 hafta 2 gün olan doğum izninin başkanlık sisteminde 13 hafta 2 güne indiğine dikkat çekti. |