CHP'nin raporu: Terör tanımı Gülen için değişti

CHP’nin ‘AKP için FETÖ’nün Miladı’ raporunda ‘Ne istedin de vermedik’ anlatıldı.

iklim öngel

CHP’nin hazırladığı “AKP için FETÖ’nün Miladı” raporunda Fethullah Gülen ve AKP ilişkileri anlatıldı. Raporda; Gülen hakkında 2000 yılında Devlet Güvenlik Mahkemesi’nde “Laik devlet yapısını değiştirerek dini kurallara dayalı bir devlet kurmak” suçlamasıyla dava açıldığını, AKP’nin Terörle Mücadele Yasası’ndaki terör tanımını değiştirerek Gülen’i kurtardığı belirtildi.

AKP’nin bu adımı ile kurtarıldığı iddianamede Gülen’in “10 yıl içinde TSK içerisinde söz sahibi olacağı bir konuma gelmeyi planlamaktadır” belirlemesinin yapıldığı anımsatıldı. Rapor, ‘Kırmızı Kitap’ olarak bilinen MGK Kurulu Siyaset Belgesi’nde, irticanın tehdit olmaktan çıkarıldığını da kaydetti. Tanıtım ve Halkla İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Yasemin Öney Cankurtaran sorumluluğunda hazırlanan, rapor CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun “milat” olarak kabul ettiği 2004 MGK ile başladı. 17-25 Aralık 2013 Rüşvet ve yolsuzluk soruşturmalarından kısa süre önce AKP’li yetkililerin MGK kararına ilişkin yorumları raporda şöyle yer aldı.

-Yalçın Akdoğan (28 Kasım 2013): 2004’teki MGK kararı Hükümet tarafından yok hükmünde kabul edilmiş, hiçbir Bakanlar Kurulu kararı alınmamış, işlem yapılmamıştır.

-Mehmet Ali Şahin (30 Kasım): Bu kararla ilgili tek bir adım atmadık.

-Bülent Arınç (28 Kasım): Varsayılan konuların hiçbiri gerçekleşmedi, uygulanmadı.

-Ömer Dinçer (30 Kasım): MGK kararı cemaate her ne kadar karşı tedbirler öngörüyorsa da stratejik tavrı itibarıyla hükümeti köşeye sıkıştırma çabasıdır. Yandaş basının manşetlerinde ise CHP’nin Gülen Cemaati’ne yönelik soru ve araştırma önergeleri, “CHP’den Gülen’i bitirin önergesi” şeklinde yer aldı. Dönemin Dışişleri Bakanı Abdullah Gül imzasıyla 2003’te Büyükelçiliklere gönderilen Gülen okullarının desteklenmesine ilişkin genelgelerin basına yansımasının ardından Erdoğan ve Gül’ün genelgelerin arkasında nasıl durduğu raporda şöyle yer aldı.

Tayyip Erdoğan: Teröre bulaşmadıktan, bir fiili eylemin içerisinde olmadıktan sonra ülke hassasiyetlerini koruyanlarla niçin bizim büyükelçilerimiz iletişim içinde olmasın.

-Abdullah Gül: Rutin genelge. AYM’nin AKP’nin kapatılmaması kararının kritik bir çoğunlukla aldığının anımsatıldığı raporda, AKP’nin laikliğe aykırı fiilleri arasında Gülen Cemaatine destek konusunun da sayıldığı belirtildi. AKP’yi bir daha böyle bir durumla karşılaşmamak için önlem aldığının belirtildiği raporda, bu önlemlerden birinin de “İrticanın tehdit olmaktan çıkarılması” olduğu kaydedildi. Gülen 2000’de DGM’de “Laik devlet yapısını değiştirerek dini kurallara dayalı bir devlet kurmak” suçlamasıyla açılan davadan, AKP’nin Terörle Mücadele Yasası’ndaki “terör tanımı”nı değiştirmesiyle 2007’de beraat etti. Gülen’in “Gerekiyorsa ölülerinizi mezardan kaldırın ve oy kullanmalarını sağlayın” mesajını verdiği 2010 referandumundan sonra Bakanlar Kurulu kararıyla “irticanın tehdit olmaktan çıkarılması” ve “irticayla mücadele görevi bulunan devlet organlarının tasviyesi” yönünde adımlar atıldı. Raporda 17-25’in milat olarak gösterilme gerekçeleri şöyle sıralandı: “Ucu Erdoğan, ailesi ve AKP kadrolarına dayanan 17-25 Aralık operasyonları, AKP Hükümeti üyelerine uzanan yolsuzluk ve rüşvet çarkının üstünü örtmek, örgüte verdikleri her türlü destek, devletin stratejik kurumlarına kendi elleriyle yerleştirmeleri ve suç ortaklığı yaptıkları kumpas davaları dahil hukuka aykırı işlemlerdeki sorumluluktan kurtulmak, terörle mücadele de dahil olmak üzere iç ve dış politikadaki yanlışların ve suiistimallerin tüm sorumluluğunu FETÖ’ye yüklemek.