CHP’nin öz evladı, 'muhafazakar solcu'... İşte CHP'nin adayı Muharrem İnce

Kendisini ‘Solcu ve muhafazakâr’ sözleriyle tanımlayan İnce, Atatürk’ün yolunda olduğunu da her fırsatta vurguluyor.

cumhuriyet.com.tr
<video:969008>

CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce, doğum günü olan 4 Mayıs’ta CHP’nin cumhurbaşkanı adayı oldu. 4 Mayıs 1964’de Yalova’da, Elmalık köyünde çifçilikle geçinen ailenin Şerif ve Zekiye İnce’nin çocuğu olarak dünyaya geldi. Yalova Endüstri Meslek Lisesi’nin torna-tesviye bölümünden mezun oldu. Uludağ Necatibey Eğitim Fakültesi Fizik Öğretmenliği bölümünü kazandı ve öğretmen oldu. Yalova’daki çeşitli lise ve dershanelerde fizik öğretmenliği ve yöneticilik yaptı. 1995’te CHP tarafından Yalova’da ikinci sıradan aday gösterildi ancak parlamentoya giremedi. İnce, ilk kez 2002’de CHP Yalova Milletvekili oldu. Yıldızının parlaması ise 2007 seçimlerinde sonraya denk geldi. CHP grup Başkanvekili seçildi ve AKP iktidarı ile Tayyip Erdoğan’a yönelik sert çıkışlarıyla dikkatleri üzerine çekti. 25 Aralık 2009’daki bütçe görüşmeleri sırasında yaptığı ve ekonomideki gidişatla hükümetin özelleştirme politikalarını hedef aldığı konuşmasının videosu tıklanma rekorları kırdı. İnce’nin TBMM Genel Kurulu’ndaki konuşmaları da büyük ilgi gördü.

AKP’lilerin Atatürk’ü hedef alan açıklamalarına kendi üslubuyla yanıt verirken, bunlardan en anımsananlarından biri de eski Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ile girdiği “Vardar Ovası” türküsü polemiği oldu. Arınç, 2013’de katıldığı Balkan Göçmenleri Federasyonu toplantısında Atatürk’ün en sevdiği şarkılardan “Vardar Ovası” türküsünün çalınmasını içinde “rakı” geçtiği için engelledi. Kamuoyunda tartışma yaratan bu olay üzerine Muharrem İnce, “Arınç’a kapak olsun” diyerek, Yalova’da kardeşiyle “Vardar Ovası” türküsü eşliğinde oynadı. Arınç’a tepkisini ise “İçinde rakı geçiyor diye ‘Vardar Ovası’nı söyletmiyor ama rakıdan alınan vergilerle milletvekili maaşı almasını biliyor” sözleriyle dile getirdi. Her fırsatta köylü çocuğu olduğunu vurgulayan İnce, 2011 yılında gazeteci Faruk Bildirici’ye verdiği röportajda, kendisini “Solcu ve sosyal demokrat, Atatürkçü ama kendimi katı Kemalist görmüyorum.

Atatürk’ü, Cumhuriyet’i çok seviyorum. Konumumu, Atatürk’e, İsmet İnönü’ye borçlu olduğumu düşünüyorum” sözleriyle tanımladı. Ancak muhafazakâr yönü olduğunu da vurgulayıp “Üniversite arkadaşlarım bana ‘Hacı’ derdi. Cuma namazlarına üniversite yıllarından beri giderim” diye anlattı. İnce, 2014 yerel seçimlerindeki “sandık direnişiyle”, belediye başkanlığını CHP’li Vefa Salman’ın almasını sağladı. Ekmeleddin İhsanoğlu’nun ‘çatı aday’lığına ve 2016’da dokunulmazlıkların kaldırılmasına karşı çıkan İnce, CHP Genel Başkanlığı’na da iki kez aday olarak Kılıçdaroğlu’nun karşısına çıktı. Evli ve bir çocuk babası olan İnce’nin ‘Tatanka’ isimli bir şiir kitabı ile TBMM’deki izlenimlerini anlattığı ‘Buyurun Sayın İnce’ isimli bir derlemesi var. Ülkü İnce ile evli olan Muharrem İnce oğlu Salih Arda’yı geçen yıl evlendirdi.

Sembollerle İnce’nin yol haritası

CHP’nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce, açıklanma biçiminden ilk konuşmasına, ziyaret için gittiği adreslerden ilk mesajlarına kadar kampanya rotasını gösteren işaretler verdi. Doğum gününde adaylığı açıklanan Muharrem İnce’nin alıntı yaptığı isimler, kullandığı semboller diğer adaylarla farkını hangi noktalarda göstermeyi planladığının ve kampanyasının yol haritasının ipuçlarını veriyordu. İşte öne çıkan sekiz mesaj başlığı:

TARAFSIZLIK VURGUSU

Rozet yerine bayrak: İnce, aday olarak ilan edilip kürsüye çağrıldığında ilk iş olarak, parti rozetini çıkartarak, Kılıçdaroğlu’na teslim etti. İnce bu hareketiyle, 16 Nisan referandumu ile getirilen partili cumhurbaşkanı uygulamasına esastan karşı olduğunu göstermiş oldu.

İNANCA SAYGILI LAİKLİK

Gösterişsiz namaz: CHP adayı İnce, konuşmasında Mustafa Kemal’in Hacı Bayram Camii’nde namaz kılarak Meclis açılışına gitmesini hatırlattı ve “buradan çıkınca bir yere gideceğiz, sonra da Birinci Meclis önüne hepinizi bekliyorum” dedi. Gittiği cuma namazı için bir çağrı yapmadı.

ÇOĞULCULUK

Birinci Meclis önünde konuşma: İnce, partililerle birlikte gittiği Ankara Ulus’taki Birinci Meclis binası önünde bir konuşma yaparak kampanyasını başlattı. Son derece çoğulcu bir içeriği olan 1920 Anayasası’nın yapıldığı Birinci Meclis, dindarların ve Kürtlerin de referans verdiği sembol bir kurum özelliği taşıyor.

KUCAKLAYICILIK

Ahmed Arif’ten şiir: İnce, konuşmasında Diyarbakırlı Kürt şair Ahmed Arif’in şiirini okuyarak, kampanyasında HDP seçmenine dönük sıcak mesajlar beklenmesi gerektiğinin işaretini verdi. Dokunulmazlık konusunda da ret oyu vermiş İnce’nin daha cesur adımlar da atabileceği söyleniyor.

SİYASİ TARZ FARKI

Lidere ayakta alkış: İnce, kendisini aday olarak açıklayan Kılıçdaroğlu ile ilgili olarak, “rakibini aday yapmak her babayiğidin harcı değildir” diyerek ayakta alkışlattı. Kılıçdaroğlu ve İnce, “kardeşim” dediği Gül’e karşı tutumu açısından Cumhurbaşkanı Erdoğan ile zıt bir tablo oluşturdu.

PROFİL FARKI

Mütevazı öğretmen: Seçilirse Beştepe’deki Saray yerine Çankaya Köşkü’ne yerleşeceğini söyleyen İnce, şatafattan ve israftan uzak olacağını söyledi ve mesleği olan öğretmenliğin altını çizdi. Siyasi deneyim konusunda da Cumhurabaşkanı’ndan daha kıdemli olduğunu vurguladı.

YARIŞMANIN SEVİYESİ

Kavga istemem ama kaçmam: Cumhurbaşkanlığı kampanyasında Türkiye’nin meselelerinin konuşulması gerektiğini söyleyen İnce, “ama kavga isterlerse, onun da daniskasını yaparım” diyerek, etik dışı saldırılara karşı alttan almayacağının işaretini verdi. Konuşma tonunda da bu hava hissediliyordu.

YÜKSEK MOTİVASYON

Gece mitingleri çağrısı: İnce, “51 gün boyunca seferberlik ilan ediyorum” diyerek kampanyasına başladı ve gece saat 1:30’da bile mitingler yapacaklarını söyleyerek enerjik bir kampanyaya hazırlandığını ve destekçilerinden böyle bir motivasyon beklediğini göstermiş oldu.