CHP'li vekilden büyük iddia!
Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Meclis Genel Kurulu’nda 4. Yargı Paketi yasa tasarısı üzerinde milletvekillerinin sorularını yanıtladı.
cumhuriyet.com.trErgin, CHP Antalya Milletvekili Gürkut Acar'ın, Atatürk tişörtü giyen öğrencilerin okula alınmadığı iddialarına ilişkin olarak, "Gardırop Atatürkçülüğünü kabul etmiyoruz. Atatürk'ün istismarına dönük uygulamaları da tasvip etmiyoruz, kabul etmiyoruz" dedi. 12 Eylül darbesinden sonra Hatay'da dükkanlara ve iş yerlerine Atatürk resimleri asıldığını anlatan Ergin, şunları söyledi:
"12 Eylül 1980'e kadar Atatürk'ün resmini asmayan teneke tamircisi, 13 Eylül sabahı o resmi asma ihtiyacı duyuyorsa, ben o kişinin Atatürk'e sevgi ve saygısından dolayı astığına inanmam. Konjonktüre uygun olarak yapılan bir tasarruftur. AK Parti hükümetleri, son 10 yıldır gardırop Atatürkçülüğü'ne tenezzül etmemiştir, Atatürk'ün bu şekilde istismarına tenezzül etmemiştir. Atatürk'ün gösterdiği hedefe kilitlenmiştir. Türkiye, son 10 yıldır altyapısını inşa etmiş, bölgesinde ve dünyada güçlü ülkeler arasına girmiş. Atatürk, tarafımızdan, gerçekten muasır medeniyet seviyesini yakalamak ve onun da önüne geçmek olarak anlaşılmıştır."
Yeniden yargılama değişikliği
Ergin, tasarıyla özgürlük ve güvenlik hattının iyileştirilmesi, ifade ve basın özgürlüğünün geliştirilmesi, adli yardım sisteminde iyileştirmeler yapılması başta olmak üzere 7 yasada değişiklik yapıldığını söyledi. AİHM'in, Ceza Muhakemesi Kanunu'nun (CMK) yargılamanın yenilenmesini öngören 311. maddesinden kaynaklanan Türkiye aleyhinde 221 ihlal kararı verdiğine dikkati çeken Ergin, talep ettiği halde yargılaması yenilenmeyen 221 dosyadaki kişilerin yeniden yargılanmasının yolunun açılacağını söyledi. Ergin, böylece 221 dosyanın AİHM'de gündemden düşeceğini ve Türkiye'nin elinin rahatlayacağını ifade etti.
AİHM'2 16 bin 700 başvuru
Ergin, Türkiye'nin, Rusya'dan sonra AİHM'de aleyhinde en çok başvuru yapılan ve ihlal kararı verilen ülke olduğunu kaydetti. 31 Ocak 2013 itibarıyla AİHM'de Türkiye'ye karşı yapılan başvuru sayısı 16 bin 700. Bu sayı toplam başvuruların yaklaşık yüzde 13.2'sini oluşturuyor. Türkiye aleyhine verilmiş ve icra edilmeyi bekleyen bin 857 karar bulunuyor. Ergin, Adalet Bakanlığı bünyesinde kurulan İnsan Hakları Tazminat Komisyonu'na yapılacak başvurularla AİHM'de görülen 4 bin civarındaki dosyanın gündemden düşürülmesinin beklendiğini ifade etti.
Özcan: kulağıma fısıldadı, Büyükanıt...
CHP Bolu Milletvekili Tanju Özcan ise devletin önemli görevlerinde bulunmuş birisinin kulağına önemli bir şey fısıldadığını iddia ederek, şunları söyledi:
“Ergenekon Davası'nın gizli tanıklarından birisinin eski Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt olduğunu biliyor musunuz, Dolmabahçe'deki o malum görüşmede o pazarlığın yapıldığını biliyor musunuz' dedi bana. Yaşar Büyükanıt'a ekstra güvenceler sağladınız. İnternet sitelerini açan Yaşar Büyükanıt, kapatan ise İlker Başbuğ. Ama sanık olarak yargılanan Başbuğ. Bu nasıl yaman bir çelişkidir? Hükümete 2007'de muhtırayı veren Yaşar Büyükanıt ama şu anda yargılananlar Büyükanıt'ın astları. Yaşar Büyükanıt'a şüpheli payesi bile verilemedi ama at nalı büyüklüğünde hizmet madalyası verildi. Bazı güvenceler karşılığında Yaşar Büyükanıt gizli tanıklığı kabul etti mi, etmedi mi? Orduda soruşturma geçirmeyen tek üst rütbeli subay Büyükanıt kaldı.
Bu iddia karşısında sessiz kalamaz
Büyükanıt'a Başbakan'la Dolmabahçe'de yaptığı görüşmede, gizli tanıklık karşılığında senin hakkında soruşturma dahi yapılmayacak sözü verildi mi verilmedi mi? Büyükanıt eğer şerefli bir subaysa bu iddia karşısında sessiz kalmaz. İçeride yatan subay arkadaşları var, en azından onların vicdanı rahat etsin diye, çıkıp 'Ben kesinlikle Ergenekon davasında gizli tanık değilim ve bu iftiradır' der. Eğer Yaşar Büyükanıt bu iddiaya karşı sessiz kalırsa gizli tanık olduğunu kabul etmiş olacaktır.