CHP'li Tüm: AKP üniversiteye dönmek isteyen milletvekillerine ayrımcılık yapıyor!
CHP Balıkesir Milletvekili Mehmet Tüm, emekli öğretim üyesi milletvekillerine uygulanan çifte standardı Meclis gündemine taşıdı.
cumhuriyet.com.tr‘AKP üniversiteye dönmek isteyen milletvekillerine ayrımcılık yapıyor!’
Başbakan Binali Yıldırım’a konuya ilişkin yazılı soru önergesi veren CHP’li Mehmet Tüm, şunları söyledi: “Geçtiğimiz yıl birtakım kanun değişiklikleriyle emekli öğretim üyesi milletvekillerine üniversiteye dönerek akademisyenliğe devam etmesi imkânı tanınmıştı. Ancak hayatın her alanında ayrımcılığı kurumsallaştıran AKP iktidarı, burada da AKP’li milletvekillerinin üniversiteye dönüşünü kolaylaştırırken diğer partilere mensup milletvekillerinin dönüşünü çeşitli yollarla imkânsız hale getiriyor. AKP’li milletvekillerden üniversiteye dönüşte güvenlik soruşturması istenmezken, AKP’li olmayan emekli öğretim üyesi vekillerden güvenlik soruşturması istenmekte ve somut gerekçeler olmadığı halde soruşturmalar olumsuz sonuçlandırılmaktadır. Söz konusu AKP’li milletvekili olunca hukuk tam tıkır işlerken, söz konusu farklı partilerden milletvekili söz konusu olunca Anayasa, kanun, eşitlik ilkesi tüm bunlar bir anda rafa kaldırılıyor. Milletvekillerine uygulanan çifte standardı ve ayrımcı tutumu şiddetle kınıyorum.
“TBMM’nin çıkardığı yasa sadece AKP vekilleri için mi geçerli olmuştur?”
CHP’li Mehmet Tüm, Başbakan Binali Yıldırım’a verdiği önergede şu soruları iletti:
1. 2547 Sayılı Kanununun 60. Maddesiyle yapılan değişiklik; bütün emekli öğretim üyesi milletvekillerinin siyasi görüşüne bakılmaksızın yararlanması için çıkarılmamış mıdır?
2. Yasanın eşitlik ilkesi çerçevesinde siyasi görüşe bakılmaksızın uygulandığı görülmekte midir? Eşitlik ilkesi AKP emekli öğretim üyesi milletvekilleri arasında mı aranmıştır?
3. Bu yasadan yararlanmak için başvuran emekli öğretim üyesi Milletvekilleri sayısı kaçtır? Başlayanlar arasında farklı siyasi görüşten mahkeme kararı dışında başlatılan emekli öğretim üyesi milletvekili var mıdır?
4. Sayın Cumhurbaşkanı AKP grup toplantısında “yasaların uygulanmamasına rıza gösteremem” demesine karşın hukukun üstünlüğü ve yasaların eşit uygulanması ilkesinin askıya alındığı konusunun açıklığa kavuşturulması zorunlu değil midir?
5. TBMM’nin çıkardığı ve Cumhurbaşkanının onayladığı bir yasa neden sadece AKP vekilleri için geçerli olmuştur?
6. AKP’li vekiller için istenmeyen güvenlik soruşturması, neden AKP üyesi olmayan emekli öğretim üyesi vekiller için istenmiştir?
7. Emekli öğretim üyesi milletvekilleri hakkında bir fezleke, dava ve soruşturma olmamasına rağmen siyasi kimliği nedeniyle güvenlik soruşturmasının olumsuz gönderilmesi siyasi ayrımcılık değil de nedir?
8. Yasaların uygulanmasında eşitlik ilkesi gözetmeyen Devlet organları ve idare makamlarına bir müeyyide uygulanacak mıdır?