CHP'li Tanrıkulu yabancı uyruklu mahkumları sordu
CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, yabancı uyruklu mahkumların cezaevlerinde "kölelik" koşullarında çalıştığı iddiaları üzerine, Adalet Bakanı Sadullah Ergin'e, "Yabancı uyruklu mahkumların, akrabalarının bulunduğu ülkelerine gönderilmemesi, buna karşın düşük ücretle çalıştırılmak zorunda bırakılması, temel insan hakları kriterlerine uygun mudur?" diye sordu.
cumhuriyet.com.trCHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Adalet Bakanı Sadullah Ergin tarafından yazılı yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığı'na verdiği soru önergesinde, mahkumların cezaevlerindeki koşullarını meclis gündemine taşıdı.
Çeşitli suçlardan dolayı cezaevlerinde bulunan mahkumların ekonomik sorunlardan ötürü yaşadıkları "insanlık dışı" koşulların Türk edebiyatının önde gelen isimlerinden Orhan Kemal'in "72. Koğuş" romanına ve daha sonra filmlere konu olduğunu ifade eden Tanrıkulu, "Ne yazık ki bu sorunun mazide kalmadığına dair çok sayıda iddia söz konusudur" dedi.
Cezaevlerinde geçimlerini sağlayabilmek için bazı mahkumların çok düşük ücretler karşılığında çalıştırıldığına dair iddiaların olduğunu belirten Tanrıkulu, özellikle yabancı uyruklu mahkumların, ailelerinden destek alamadıkları için cezaevlerinde "kölelik" koşullarında çalıştığı iddialarının da basında yer aldığını kaydetti. Tanrıkulu Bakan Ergin'e şu soruları sordu:
"Şu anda ülkemizde kaç yabancı uyruklu tutuklu, hükümlü veya hükmen tutuklu bulunmaktadır? Bunlardan kaçı kadın, erkek veya çocuktur?
Yabancı uyruklu kadın veya çocuk mahkumların, talepleri doğrultusunda ülkelerine iade edilmeleri için gerekli olan ücret kendilerinden mi talep edilmektedir? Eğer bu ücret kendilerinden talep ediliyorsa, bu ücret ne kadardır ve neye göre belirlenmektedir? Cezaevlerinde bulunan yabancı uyruklu mahkumların kaçı, cezalarını kendi ülkelerinde çekmek üzere başvuruda bulunmuştur?
Cezasını kendi ülkesinde geçirmek isteyen tutukluların taleplerine verilen yanıtlar nelerdir? Mahkumların kendi ülkelerine nakledilmesi için gereken ücretin karşılanması için herhangi bir ödenek ayrılmakta mıdır?
Cezaevlerinde çalışan mahkumlara verilen ücret raici ve çalışma saatleri hangi kriterlere göre belirlenmektedir?
Cezaevinde bulunup dışarıdan herhangi bir ekonomik destek alamayan, fakat çalışmaya elverişli sağlık koşullarına da sahip olmayan tutuklu var mıdır? Bu mahkumların ihtiyaçlarının giderilmesi için herhangi bir ödenek ayrılmış mıdır? Böyle bir ödenek yoksa, bunun gerekçesi nedir? Böyle bir ödenek sağlanması için herhangi bir çalışma yürütülmekte midir?
Yabancı uyruklu mahkumların, akrabalarının bulunduğu ülkelerine gönderilmemesi; buna karşın düşük ücretle çalıştırılmak zorunda bırakılması, temel insan hakları kriterlerine uygun mudur? Böyle bir uygulamanın modern-demokratik rejimlerde yeri var mıdır?
Başka ülkelerde tutuklu, hükümlü veya hükmen tutuklu bulunan Türkiye vatandaşları benzer uygulamalara maruz kalmakta mıdır? Başka ülkelerde, cezaevlerinde bulunan Türkiye vatandaşlarının, Türkiye'de cezalarını çekme talepleri karşısında, söz konusu ülkelerin yönetimleriyle herhangi bir iletişim kuruyor musunuz?
Avrupa ülkelerindeki cezaevlerinde bulunan yabancı uyruklu mahkumların koşullarıyla Türkiye'deki yabancı uyruklu mahkumların çalışma ve yaşam koşulları benzer midir? Avrupa ülkelerindeki cezaevlerinde tutuklu veya hükümlü olarak bulunan bir Türkiye vatandaşı, Türkiye'ye naklini istediğinde kendisinden herhangi bir ücret talep edilmekte midir?"