CHP'li Öztrak'tan "Ağustos böceği" benzetmesi

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, Türkiye'nin önümüzdeki dönem ciddi bir ekonomik daralma riskiyle karşı karşıya kalabileceğine dikkat çekerek, hükümetin seçim öncesinde uyarılarını dikkate almadığını, sıcak parayla yurttaşın borçlanmasını teşvik ettirerek, ekonomide sanal iyileşme algısı yarattığını söyledi.

cumhuriyet.com.tr

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, yaptığı yazılı açıklamada ekonomideki son gelişmeleri değerlendirdi. 9-10 Temmuz tarihlerinde Paris'te gerçekleştirilen G-20 toplantısında Uluslararası Para Fonu (IMF) tarafından hazırlanan ve 14 Temmuz'da kamuoyu ile paylaşılan raporun, Türkiye ekonomisine ilişkin önemli tespit ve uyarıları içerdiğini bildiren Öztrak, "Bu uyarı ve tespitler basın yayın organlarında yeterli ilgiyi görmemekle birlikte Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısının bu rapordan etkilendiği anlaşılmaktadır. Nitekim Sayın Bakan, 13 Temmuz 2011 tarihinde 'kriz uyarısı' yaparak 'Uluslararası piyasalardaki son çalkantılardan Türkiye'nin etkilenmemesi mümkün değil' deme ihtiyacını hissetmiştir. Sayın Bakan'ın seçim öncesinde Türkiye Değerlendirme Raporunu hazırlayan IMF uzmanlarının yeterliliğini sorgulayarak, bu raporun yayımlanmasını neden engellediği de bu son raporla ortaya çıkmıştır" dedi.

IMF'nin son G-20 raporunda 2011'de Türkiye ekonomisinin yüzde 8.7 büyüyeceği ancak bu büyümenin 2012'de yüzde 2.5'e düşeceğinin öngörüldüğünü kaydeden Öztrak, bu düşüşün, G-20 ekonomileri içinde, büyümede en sert düşüşü ifade ettiğine dikkat çekti.

Büyümedeki ve iç talepteki hızlı düşüşe karşın; ekonominin yumuşak karnı olan cari açığın 2011'de Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'ya oran olarak yüzde 10.5 olacağının tahmin edildiğini anlatan Öztrak, "Büyümedeki hızlı düşüşe rağmen, ekonominin dış kaynak girişine daha bağımlı hale gelmesi oldukça düşündürücüdür. Raporda ifade edilen uluslararası piyasalardaki kırılgan görünüm ve gelişmiş ülke Merkez Bankalarının faiz artırma olasılığı çift haneli Cari Açık/GSYH oranının finansmanını daha da güçleştirecektir. Bu durum büyümeden daha da fazla taviz verilmesi, hatta bir ekonomik daralma riskini beraberinde getirmektedir" görüşüne yer verdi.
 

"Ekonomik sosyal konsey toplanmalı"

Hükümet'in seçim öncesinde uyarıları dikkate almayarak sıcak parayla yurttaşın borçlanmasını teşvik ettiğini kaydeden Öztrak, "Bu ise ekonomide sanal bir iyileşme algısı yaratırken, bugünkü aşırı ısınmanın alt yapısını hazırlamıştır. Hükümet bu süreçte uluslararası yayın organlarının uyarılarını da komplo teorisi olarak değerlendirmiştir" dedi.

Tüketici kredilerinin 155 milyar TL'ye ulaştığı ortamda Hükümet'in gösterdiği tavrı "Ağustos böceği hikayesine" benzeten Öztrak, "Hükümet, tüm sosyal tarafları buluşturmak üzere, Şubat 2009'dan bu yana toplanmayan Ekonomik Sosyal Konseyi derhal toplantıya çağırmalıdır. Kapsamlı bir uyum paketi hazırlanmalı ve ortaya çıkacak yük, sosyal kesimler arasında adil bir şekilde paylaştırılmalıdır" çağrısında bulundu.

61. Hükümet Programında Kıdem Tazminatı Fonu ve İşsizlik Sigortası Fonu ile ilgili söylemlerin, bu yükün çalışanların sırtında kalacağı izlenimini verdiğine dikkat çeken Öztrak, şunları kaydetti:

"Kaldı ki seçim öncesinde artışı teşvik edilen tüketici kredilerinin büyük bölümünün de bu kesimler tarafından taşındığı düşünüldüğünde yükün adil paylaşımının önemi daha da artmaktadır. Hükümet mali aftan elde ettiği kaynakları harcamaktan vazgeçmeli ve geldiği anlaşılan kötü günler için saklamalıdır. Ekonomide karar alıcılara güven verecek kapsamlı bir program derhal açıklanmalıdır. Sayın Bakan 3 ay öncesinden en kötü senaryoya göre hazırlık yapılması talimatı verdiğinden bahsetmektedir. Ancak Kanunen Mayıs ayında açıklanması gereken Orta Vadeli Program, alışkanlık haline getirildiği üzere, halen ortada yoktur. Bu gidişle de Ekim ayında bütçe ile birlikte açıklanacağı anlaşılmaktadır."