CHP'li Okay'dan yasa eleştirisi
CHP Grup Başkanvekili Hakkı Süha Okay, Terörle Mücadele Kanunu (TMK) ile bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanun tasarısındaki yargılanmanın yenilenmesi hükmünde yapılacak değişikliği eleştirdi.
cumhuriyet.com.trCHP Grup Başkanvekili Hakkı Süha Okay, yaptığı yazılı açıklamada, ''Terörle Mücadele Yasası'nda yapılması düşünülen değişikliklerin bölücü başına örtülü affa dönüşeceğine ilişkin kaygı ve düşüncelerini mahkeme kararlarını dayanak alarak açıkladığını'' hatırlatarak, ''Açıklamamızın ardından Adalet Bakanı adeta suçüstü yakalanmışcasına, basına kısa mahcup bir yanıt verdi. Dün ise yine basının karşısına çıkamadı, bir yazılı açıklama ile mahcup durumunu muhafaza etti'' görüşüne yer verdi.
''Adalet Bakanlığı'nın açıklaması kaygı ve düşüncelerimizi değiştirmediği gibi terörist başına örtülü af getirildiği düşüncemizi daha da kuvvetlendirdi'' diyen Okay, ''Adalet Bakanlığı'nın açıklamasındaki çelişki ve yanlışlıklar'' olduğunu savunduğu başlıkları şöyle sıraladı:
''CMK'daki yargılanmanın yenilenmesine ilişkin olarak esassız red ile kabule değer görülmemesi farkını ayırt edemeyen, hüküm mahkemesi ile itiraz mahkemesi farkını ayırt edemeyen bir bakanlık ve bu bakanlığın hazırladığı bir tasarı ile Türkiye karşı karşıyadır.
Açıklamada, Öcalan'a ilişkin AİHM devam eden davalardan hiç bahsedilmemiştir... Öcalan, AİHM'de devam eden bir davasında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasının şartlı tahliye olanağı vermeyen şeklinin, mahkumiyet tarihinde (29.6.1999) yasalarda mevcut olmadığını iddia etmektedir. Dolayısıyla şartlı tahliye hükümlerinden yararlanmak istemektedir.
Açıklamada, 'Bu düzenleme, şu anda Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinde görülmekte olan 208 davada ülkemiz aleyhine ihlal kararlarının çıkmasını önlemek amacıyla yapılmaktadır' denilmektedir. Dava sayısına ilişkin gerçekleri tasarının gerekçesinde gizlerken, kamuoyunda oluşan tepkiler sonrasında bu konuya açıklamada yer verilmesi suçüstü yakalanmanın yeni bir örneğidir.
Açıklamada, bu tasarının hangi devlet birimlerinin incelemesine sunulduğuna da açıklık getirilmemiştir. Terörle mücadele yasası değiştirilirken, bu değişikliğin sonuçları konusunda terörle mücadele eden devlet birimlerinden, AİHM nezdinde Türkiye'yi savunan devlet birimlerinden görüş sorulmuş mudur? Yoksa bu düzenleme çalakalem sadece Adalet Bakanlığının inisiyatifinde mi hazırlanmıştır?''
Okay, dönemin Adalet Bakanı Cemil Çiçek'in 21 Mart 2005'teki ''Gerek yürürlükteki Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu (CMUK) gerekse 1 Nisanda yürürlüğe girecek Ceza Muhakemesi Kanunu'nda (CMK) terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan'ın yeniden yargılanmasına imkan verecek bir hüküm bulunmadığını'' belirttiğini hatırlatarak, ''Sayın Çiçek'in CMK'ya ilişkin bu açıklaması sonrasında Türkiye'de ne değişmiştir? 2005 yılında yürürlüğe giren ve terörist başına yargılamanın yenilenmesi olanağı tanımayan hükümlerin şimdi niçin değiştirilmesine ihtiyaç duyulmaktadır? Yoksa, 2005 yılında terörist başının yeniden yargılanması istenmiyordu da şimdi isteniyor mu?'' sorularını yöneltti. Okay, şu görüşlere yer verdi:
''Türkiye çok tehlikeli bir süreçten geçmektedir. Bugün dine ve ırka dayalı ulusal birliği dinamitleyen dayatmalar yaşanmaktadır. Ancak, bilerek ya da bilmeyerek siyasi iktidar bu oyunlara zemin hazırlamaktadır. Terörist başının hücresinin santimetresi için yer yerinden oynatılıp, terör eylemlerine başvurulduğu düşünüldüğünde, yarın yeniden yargılama sürecinin nasıl istismar edileceğinin görülmemesi tam bir hıyanettir. Öcalan'a yeni kafa karıştırıcı hukuksal mevziler hazırlanması toplumsal çatışmayı artıran çok tehlikeli bir sürecin başlangıcı olacaktır.
Cumhuriyet Halk Partisi olarak tekrar uyarıyoruz derhal bu aşamada bu anlayıştaki tasarıyı geri çekin. Türkiye'yi germeyin... Türkiye'yi yeniden bir maceraya sürüklemeyin.''