CHP'li muhalifler kurultay isteklerini geri çekti
CHP'li muhalifler yemin krizi nedeniyle CHP'nin ve Türkiye'nin özgün koşullar içinde bulunduğunu gerekçe göstererek, yeterli imzayı bulduklarını iddia etmelerine karşın, kurultay isteklerini geri çektiklerini açıkladılar.
cumhuriyet.com.trCHP'de seçimin ardından kurultay talep eden parti içi muhalif kesim, yemin krizi dolayısıyla olağanüstü kurultay taleplerini geri çekti. CHP Bursa eski İl Başkanı Gürhan Akdoğan, yemin krizi dolayısıyla partinin bir bunalıma sürüklendiği kaygısını taşıdıklarını ifade ederken, bu süreçte yeni bir tartışma ortamı yaratmak istemedikleri için kurultay isteklerini geri çektiklerini belirtti.
Seçim öncesi milletvekili adayı olmak için görevlerinden istifa eden ve daha sonraki süreçte görevlerinden alınan bazı CHP'li eski İl Başkanları, Ankara Gordion Otel'de bir basın toplantısı düzenledi. Olağanüstü kurultay için imza veren delegeler adına konuşan CHP Bursa eski İl Başkanı Gürhan Akdoğan, kurultay toplanmasını isteyen delegeler adına oluşturulan komisyonun, Türkiye'nin ve CHP'nin içinde bulunduğu özgün koşullar nedeniyle dün bir toplantı yaptığını kaydetti. Bu toplantıda ortak bir değerlendirmeye vardıklarını açıklayan Akdoğan, oluşturulan metni okudu.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve CHP örgütünün özverili çalışmalarına karşın 12 Haziran genel seçimlerinde partinin beklediği sonucu alamadığını, ortaya çıkan sorunları çözmek için olağanüstü kurultayın bir çıkış yolu olarak düşünüldüğünü ifade eden Akdoğan, "Kurultay isteği, CHP'nin politikalarını değiştirmeye çalışan anlayışlara karşın partimize gerçekten katkı koyacak, güç verecek, omuz verecek, partimizi her alanda güçlendirecek, geçmişine, tüzüğüne, programına ve daha ötesinde ilkelerine, değerlerine sahip çıkan nitelikli kadroları Parti Meclisi'ne seçip gelecek yerel seçimlerde iktidar yolunu açmak için kurultay delegelerimizin talepleri doğrultusunda oluşmuştur" diye konuştu.
'İmzalar çarşambagüün yeterli sayıya ulaşacak'
Ergenekon davası kapsamında tutuklu bulunan CHP'li milletvekilleri Mustafa Balbay ve Mehmet Haberal'ın tahliye taleplerinin reddedilmesinin ardından partinin aldığı Meclis'te yemin etmeme kararı üzerine olağanüstü kurultay çağrılarını tekrar değerlendirdiklerini anlatan Akdoğan, kurultay delegelerinin noterden imzalarıyla beyanda bulunmaları halen sürdüğünü ve tüzükte belirtilen sürenin dolmasına bugün dahil 3 gün kaldığını ifade ederek şöyle dedi: "İllerimizden bize ulaşan olağanüstü kurultay isteğini içeren başvuruların sayısından CHP tüzüğünde belirtilen toplanma sayısına ulaşılmakta olduğu anlaşılıyor. İl kongrelerinden seçilerek gelen kurultay delegesinin toplam sayısının yarısından fazlasının kurultay talebi olduğunun gerçeği dikkate alınmalıdır. Bu bir taban hareketi olup hiçbir şekilde kamuoyuna yansıtıldığı gibi başka etkilerde hareket olmayıp bu şekilde gösterilmesi CHP delegelerine ve örgüt emekçilerine haksızlıktır. 6 Temmuz 2011 Çarşamba günü imzalar kurultay toplanacak sayıya ulaşmış olacaktır."
'Seçim sürecinde örgüt dışlandı'
Akdoğan, kurultay delegelerinin olağanüstü kurultay toplanması için pek çok haklı nedenleri olduğunu, milletvekili seçimlerinde örgütün bu denli dışlanarak aday belirlendiği bir dönemin daha önce yaşanmadığını dile getirerek adaylık için görevinden istifa eden 46 il ve 76 ilçe başkanı ile 87 il ve ilçe yöneticilerinden sadece 1 il başkanı ile 2 ilçe başkanının merkez yoklaması ile seçilecek yerde aday gösterildiğini ve seçildiklerini, 5 il başkanı ve 1 ilçe başkanı ile 1 ilçe yöneticisinin önseçimle aday olduğunu kaydetti.
Seçim kampanyası döneminde örgütlerin görülmedik ölçüde maddi sıkıntı içine itildiğini, "partiyi tanımayan, partinin geçmişte yaşadıklarını değerlendiremeyen" kimi yöneticilerin parti ilkeleri ile ters düşen açıklamaları ile seçmende tereddüt ve şaşkınlık yarattığını da söyleyen Akdoğan, Atatürk ilkeleri ve cumhuriyet değerleri ile parti programına aykırı açıklamaların partilileri ve örgütleri "derinden yaraladığını" ifade etti.
'Yemin krizi dolayısıyla parti bunalıma sürükleniyor kaygısını taşıyoruz'
Cumhuriyetin kuruluşunda temel harcı olan, savaş yıllarında bile ulusun tek temsilcisi TBMM'yi çalıştıran CHP'nin, milletvekillerinin yemin etmemeleri nedeniyle haklı-haksız eleştirilerin hedefi olduğunu belirten Akdoğan, "Halkımızın oylarıyla seçilmiş iki milletvekilimizin artık mahkumiyetin parçası olmaya başlamış olan tutukluluklarının kaldırılarak TBMM kürsüsünde and içmeleri altını çizerek önemsediğimiz bir konudur. Ama geçici de olsa aksama ve olanaksızlık varsa bu durumu ön mesele yapmak ve tüm milletvekillerinin yemin etmemesini önermek ve uygulatmak çok tartışılacak bir husustur" diye konuştu.
Yargı kararı hatalı, yanlış, haksız ve hukukun üstünlüğüne aykırı olsa da TBMM çalışmalarına katılmamanın toplum tarafından benimsenmediğini öne süren Akdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Yemin etmeme kararının bir adım ötesinin iyi hesaplanmadığı, planlanmadığı, eleştirileri de haklılık kazanıyor. Partimiz kurulduğundan bu yana ilk kez böyle bir olayla karşı karşıya kalarak bir bunalıma sürükleniyor kaygısını taşıyoruz. Partimiz böylesi önemli bir krizi yaşarken yukarıda açıklamaya çalıştığımız her biri diğerinden önemli sayılacak haklı nedenler varken örgütten kurultay delegesi arkadaşlarımızdan gelen isteklere uygun bir biçimde başlatılan kurultay toplanması isteğimizi bu nazik ve kritik dönemde şimdilik durdurmanın çok önemli bir parti görevi olduğunun düşünüyoruz. Kurultay toplanması için yeterli imzaya ulaşılacağından hiçbir kuşkumuz yoktur, bu sayıya milletvekillerinden de, Parti Meclisi'nden ve Yüksek Disiplin Kurulları'ndan beklenen imzalar dahil değildir."
'Kurultay imzalarını Genel Merkez'e vermeyeceğiz'
Bazı CHP'li yöneticilerin verilen imzalardan geri çekmeler olduğu şeklindeki sözlerinin gerçeği yansıtmadığını dile getiren Akdoğan, "Bu aşamada CHP yöneticilerinin yaşanan yemin krizine, önümüzdeki günlerde sağlıklı bir çözüm bulmada kurultay isteğinin engel olduğu limanına sığınmamak için toplanmış ve üç gün içinde rahatlıkla tamamlanacak olan Parti Meclisi seçimli olağanüstü Kurultay çağrı imzalarını genel merkeze vermeyeceğiz" dedi. Parti içi demokrasinin daha sağlıklı işlemesi için "her türlü baskı, tehdit, vaat ve engellere rağmen" kurultay için imza veren delegelere teşekkür eden Akdoğan, imzaları "kendi onurları gibi" koruyacaklarını ve başkalarıyla paylaşmayacaklarını bildirdi.
Akdoğan, yemin krizinin aşılmasının ardından hem seçim öncesi çalışmaları hem de yemin krizinin yarattığı sıkıntıları konuşmak için Parti Meclisi'ni kurultayı olağanüstü olarak toplaması kararını almaya çağırdı. Akdoğan'ın okuduğu metnin altında ise şu imzalar yer aldı: CHP'li Adıyaman eski İl Başkanı Ali Murat Bilgiç, Aydın eski İl Başkanı Tunç Aytur, Ankara eski İl Başkanı Ali Yıldızlı, Balıkesir eski İl Başkanı İrfan Barış, Bilecik eski İl Başkanı Erdoğan Tüfenkçi, Bursa eski İl Başkanı Gürhan Akdoğan, Erzurum eski İl Başkanı Tuncer Aktaş, Gaziantep eski İl Başkanı Hasan Öztürkmen, Karabük eski İl Başkanı Erdoğan Dinçel, Kars eski İl Başkanı Çetin Bilgir, Kayseri eski İl Başkanı Enver Özdemir, Kırıkkale eski İl Başkanı Aliye Gündüz, Konya eski İl Başkanı Orçun Güney Çalık, Kocaeli eski İl Başkanı Ferhan Şensoy, Kütahya eski İl Başkanı Ali Rıza Muslu, Şanlıurfa eski İl Başkanı Yusuf Köse, Tokat eski İl Başkanı Feramuz Şahin, Uşak eski İl Başkanı İsmail Demirel, Van eski İl Başkanı İbrahim Halil Kartal ve Zonguldak eski İl Başkanı Osman Yayla.
'Kriz aşıldıktan sonra kurultay toplansın'
Akdoğan, halen görevde olan birçok il başkanının da imzasının bulunmasına karşın görevde oldukları için onların isimlerini açıklamayacağını bildirdi. Akdoğan, açıklamasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Akdoğan, bir soru üzerine imza toplamaya başladıktan 3 gün sonra 508 imzaya ulaştıklarını ve bu sayıya Parti Meclisi ve milletvekillerinin dahil olmadığını ifade ederken etik anlayışları gereği bugün bu imzaları açıklamadıklarını söyledi. Yemin krizi yaşanırken yeni bir tartışma ortamı yaratmak istemedikleri için kurultay isteklerini geri çektiklerini belirten Akdoğan, kriz aşıldıktan sonra kurultay yapılması seçeneğini Genel Merkez'in takdirine bıraktıklarını dile getirdi.
CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, TBMM'de gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bir gazetecinin, ''Muhalifler kurultay için imza toplamaktan vazgeçtiler. Konuya ilişkin değerlendirmeniz nedir?'' sorusuna, ''Ben onları muhalif olarak görmüyorum. Onlar bizim partililerimiz. Saygıyla karşılıyorum. İmza toplamalarını da vazgeçmelerini de saygıyla karşılıyorum. Demokrasilerde bunlar olur'' yanıtını verdi. Bir başka gazetecinin, ''(Parti Meclisi kurultay kararı alsın) diyorlar'' sözleri üzerine Kılıçdaroğlu, ''Her görüşe saygılıyız'' dedi.