CHP'li Mehmet Tüm: Engellilerin en basit talepleri bile sürekli erteleniyor
CHP Balıkesir Milletvekili ve Parti Meclisi Üyesi Mehmet Tüm, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla yazılı basın açıklaması yaptı.
cumhuriyet.com.tr‘2017 Türkiyesi’nde engellilerin en basit talepleri bile sürekli erteleniyor’
“Dünya Sağlık Örgütü’nün rakamlarına göre ülkemizin yaklaşık yüzde 12’sini engelli yurttaşlarımız ve aileleri oluşturuyor. Uluslararası sözleşmelerde ve Anayasamızda yer alan pozitif ayrımcılık ilkesi ve sosyal devlet olmanın bir gereği olarak, engellilerin toplumsal yaşama aktif ve üretken bireyler olarak katılmasının önündeki tüm engellerin kaldırılması gerekiyor; ancak 2017 Türkiyesi’nde engellilerin en basit talepleri bile iktidar tarafından yıllardır erteleniyor ve engelliler hayatın her alanında ayrımcılığa maruz kalıyorlar.”
‘657 sayılı yasaya rağmen kamuda engellilere ayrılan kadroların önemli bir kısmı kullandırılmıyor’
“Eğitim ve istihdam alanındaki kısıtlamalar, engellilerin yaşamını ciddi derecede zorlaştırmaktadır. Mevzuatımızda engelli yurttaşların çalışma yaşamına katılımına özel bir koruma getirmiştir; ancak özel sektörde engelli istihdamındaki zorluklar bir yana, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nda ‘engellilerin devlet kadrolarında en az yüzde üç oranında çalıştırılma zorunluluğu’ olmasına rağmen, bu kadrolar bile hiçbir şekilde etkin kullandırılmıyor.”
‘Engellilerin karşılaştığı zorluklar bireysel olmanın ötesinde, toplumsal bir soruna da işaret ediyor’
“Eğitim konusunda ise hâlâ engellilerin koşullarına uygun, çok yönlü, eşit, nitelikli ve ücretsiz bir eğitim sistemi oluşturulamamıştır. Günlük yaşamda ise engelliler AKP iktidarı tarafından ‘muhtaç aylığı’ gibi bir mantıkla sadaka kültürüne alıştırılmaya çalışılıyorlar. Oysa engelliler sadaka mahiyetinde aylıklar değil, sosyal devletin gereklerinin yapılmasını istiyorlar. Biz, CHP olarak, tüzüğümüzde ve programımızda da belirttiğimiz gibi, engellilerin toplumsal yaşamın her alanında etkin yer almalarını sağlayacak adımlar atacağız ve ‘muhtaç aylığı’ yerine ‘yaşam aylığı’ bağlayarak engelli yurttaşlarımızı hiçbir şarta bağlı olmaksızın sosyal güvenlik kapsamına alacağız. Engellilerin karşılaştığı zorluklar bireysel olmanın ötesinde, toplumsal bir soruna da işaret etmektedir. Dolayısıyla engelli yurttaşların yaşam standartlarının iyileştirilmesi, tüm toplumsal yaşamın ve ilişkilerin geliştirilmesi anlamına gelmektedir. Bu duygu ve düşüncelerle, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nün engelli yurttaşlarımıza karşı duyarlılığı ve farkındalığı daha da artırması ve engellilerin sorunlarının bir an önce çözüme kavuşturulması inancıyla engelli yurttaşlarımızın ve ailelerinin gününü kutluyor ve engellileri toplumsal yaşamda daha özgür ve etkin kılma mücadelesine çağırıyorum.”