CHP'li Biçer'den Bakan Ağbal'a: Deprem için topladığınız 60 milyar nerede?

CHP Manisa Milletvekili Tur Yıldız Biçer Maliye Bakanı Naci Ağbal'a AKP döneminde kalıcı hale getirilen ve bu güne kadar 60 milyar lirayı bulan özel iletişim vergisinin akıbetini sordu.

cumhuriyet.com.tr

CHP Manisa Milletvekili Tur Yıldız Biçer 17 Ağustos 1999 depreminin 18’inci yıl dönümünde Maliye Bakanı Naci Ağbal’a deprem vergisini sordu. 1999 Marmara depreminin ardından yaraların sarılması amacıyla 2000 yılında Bülent Ecevit hükümeti tarafından geçici olarak getirilen Özel İşlem ve Özel İletişim Vergileri AKP iktidarında önce 2 kez uzatılmış sonra da kalıcı hale getirilmişti.

 

Biçer,2004 yılında AKP tarafından kalıcı hale getirilen Özel İletişim Vergisinin şu ana kadar ulaştığı rakamı ve bu paraların nerelerde kullandığını sordu. 

Deprem vergisini neden kalıcı hale getirdiniz,15 yılda toplanan paralar nerede?"

17 Ağustos 1999'daki Marmara Depremi sonrasında alınan Özel İşlem ve Özel İletişim Vergisinin hangi hizmetlerden alındığını ve geçici olarak getirilen Özel İletişim Vergisi hangi yıl ve hangi gerekçeyle önce süreleri uzatılıp sonra kalıcı hale getirdiğini soran Biçer, konu ile ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Zamanında geçici olarak getirilen ve halk arasında deprem vergisi olarak bilinen Özel İletişim Vergisi,AKP iktidarı döneminde kalıcı hale getirilirmiş 2011'deki Van depremi sırasında dönemin Ekonomiden Sorumlu Bakanı Mehmet Şimşek tarafından bu paraların deprem ile ilgili çalışmalarda değil yol yapımında kullanıldığı itiraf edilmişti.

AKP İktidarı kentlere dönük,tüm zamanların en büyük saldırısını yapmış, deprem toplanma alanlarını yandaş sermayeye peşkeş çekmiş ve deprem toplanma alanlarını rant projeleriyle yağmalanmasının da önünü açmıştı.

 AKP rant eksenli politikalarla tüm memleketi inşaat sahası haline getirmiş yurttaşların ihtiyaçlarına göre değil,kendi ideolojisine uygun ekonomi politikasının önemli bir basamağını oluşturan inşaattan rant yaratmak için uğraş vermiştir."

"AKP'nin siyasi,ekonomik rant kaygısı insan kaygısının önüne geçmiştir."

"Gerek vergilerimizle toplanan paraları kullanma biçimi gerekse inşaat rantı üzerinden izlediği ekonomi politikasıyla tarafını yurttaştan yana değil sermayeden yana belirlemiştir.”

“Yol yaptık diyorlar ama yollara hazine garantisi veriyorlar!”

" Biçer açıklamasının devamında şunları dile getirdi: "AKP’nin topladığı vergileri afet hazırlığı için kullanmadığı açık;deprem toplanma alanlarını çoğaltmak için yapmaları gereken çalışmaları geçtim var olanı bile korumadılar.

1999 Marmara Depremi sonrası geçici olarak hayatımıza girip AKP ile kalıcı olan "Özel İletişim Vergisi" için 2000 yılından bu yana yaklaşık 60 milyar lira toplandı."

"Bu rakam yıl sonunda 63 milyar lira olacak"

"Şimdi soruyorum bu paralar nerede, toplanan paralar deprem ile ilgili hangi sorunların çözümü için harcandı?

Paraları duble yol yapmak için kullandıklarını söyleyenler şu sorularıma cevap versin.

Vergilerden bu güne kadar toplan para ile kaç Avrasya tüneli, kaç Osmangazi Köprüsü, kaç havaalanı yapardınız?

Hem deprem önlemi almadınız hem de köprü ve yolları hazine garantisiyle yaptırıyor olmayı ve bunun rantını yemeyi nasıl bir ahlakla bağdaştırıyorsunuz?”

 Biçer’in soru önergesinde Bakan Naci Ağbal’a sorduğu sorular şunlar:

 1) 17 Ağustos 1999'daki Marmara Depremi sonrasında alınan Özel İşlem ve Özel İletişim Vergisi hangi hizmetlerden alınmaktadır?

 2) Geçici olarak getirilen Özel İletişim Vergisi hangi yıl ve hangi gerekçeyle önce süreleri uzatılıp sonra kalıcı hale getirilmiştir?

3) Özel İletişim Vergisi 2004 yılından bu yana -her yıl ayrı ayrı belirtilmek üzere - toplam bütçe gelirlerinin yüzde kaçını oluşturmaktadır?

 4) Özel İşlem ve Özel İletişim Vergisi adı altında toplanan paralar nerede kullanılmıştır?

5) Bu vergiler başlığında toplanan paralar deprem ile ilgili hangi sorunların çözümü için harcanmıştır?

6) Bu vergilerden bu güne kadar toplan para ile kaç adet Avrasya tüneli, kaç adet Osmangazi Köprüsü yapılabilirdi?

 7) Hal böyle iken hem deprem için önlem alınmamasını hem de köprü ve yolların hazine garantisi ile yaptırılıyor olmasını nasıl açıklıyor