CHP'li Başkan'dan eski CHP'li Başkan'a sert 'Cemevi' çıkışı: Yıkılacak
İzmir'de Bayraklı Belediye Başkanı CHP'li Hasan Karabağ, kendisinden önceki CHP'li belediye başkanının onay vermesiyle Alevi Kültür Dernekleri Karşıyaka Şubesi Yamanlar Cemevi'nin kullanımına tahsis edilen düğün salonunu, kaçak olduğu gerekçesiyle yıkacağını açıkladı. Karabağ, "Türkiye'de göbek attıran, halay çektiren cemevi hiç görmedim. Yani inanç kurumlarının gelir gelsin diye, cenazelerin kaldırıldığı bir kurumda göbek attırıp halay çektirip naralar attırdığını hiç duymadım" dedi.
DHAYamanlar Cemevi yanında, 2009 yılında dönemin Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak'ın bir dilekçeye onay vermesiyle inşa edilen düğün salonu, kaçak olduğu gerekçesiyle Bayraklı Belediyesi tarafından yıkılmak istendi. Cemevi ile ilgili herhangi bir sorun olmadığını vurgulayan Bayraklı Belediye Başkanı Hasan Karabağ, düğün salonu olarak kullanılan binanın kaçak olduğunu, oradaki olası bir olumsuzluktan da kendilerinin sorumlu tutulacağını savundu. Söz konusu cemevinin binasının Büyükşehir Belediyesi'ne ait olduğuna dikkat çeken Başkan Karabağ, şöyle dedi:
"Şu an bir dernek kullanıyor. Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan bir bina. Hatta ben Karşıyaka Belediyesi meclis üyesiyken oraya 'Cemevi yapılsın' diye önerge de vermişim. Bir dernek cemevini kullanmaya başladığı zaman diğer kesimler mağdur oluyor. Bunun için de Büyükşehir Belediyesi Atatürk Mahallesi'ndeki cemevi binasını bir derneğin kullanımına vermişti. O derneğin doğru kullanmadığını görünce boşalttı şimdi kendi görevlileriyle işleyişi götürüyor. Yine Çiğli'de bir cemevi yapılmıştı aynı şekilde Büyükşehir, derneği boşalttı ve kendi personeli ile işletmeyi yapıyor. Gönül ister ki bütün Aleviler'in tek çatı altında toplandığı bir konfederasyon olsun. Bu da legalleşsin ve ibadet evlerini, nasıl ki Diyanet İşleri Başkanlığı camileri yönlendiriyorsa, Alevi vatandaşlarımızın ibadet evlerini de o kurum yönlendirsin. Aslında işin doğrusu bu. Ama CHP'li belediyeler bu işe daha geniş perspektiften baktığı için cemevlerinin binalarını CHP'li belediyeler yapıyor genellikle. Bina yapıldıktan sonra işletme hakkı bir derneğe verilince diğer derneklerle sıkıntılar yaşanıyor."
"İMARDA OTOPARK, RUHSAT ALMASI MÜMKÜN DEĞİL"
Yamanlar Cemevi'ndeki derneğin işlettiği cemevinin yanındaki binanın düğün salonu olarak kullanılmasına rağmen imarda otopark olarak göründüğünü vurgulayan Başkan Karabağ, şöyle dedi:
"Kaçak düğün salonu imara bakılırsa pazaryerinin otopark alanı. Otopark alanı çevrilmiş, 2009 yılında seçim öncesi Cevat Durak tarafından bir dilekçeye 'kullanabilirsiniz' diye olur yazılarak kullanıma açılmış. Burasının düğün salonu olarak bina ve çalışma ruhsatı alması gerekiyor. Fakat bu mümkün değil. Çünkü otopark alanındaki kapalı bir alan. Buranın yıkım kararı kongreye bağlanıyor, yani 'istenmeyen bir yönetim geldi ondan böyle bir karar alındı' diye yorum yapılıyor. Halbuki gidip bakarsanız, arşivlerinde çok öncelere ait bu kaçak yapının yıkılacağı yönünde belediyenin gönderdiği yazılar görülecektir. Bir yıkım kararının olduğunu ve bunun uygulanacağını o derneğin genel merkezi de çok iyi biliyor. Çünkü sonuçta diğer kurumlara yaptığımız uygulamayı oraya da kanun gereği yapmalıyız. Burada insana dair en ufak bir kaza sonucu yaşanabilecek sakatlanma veya ölüm olayında ilgili kurum sorumlu. Bu yüzden biz Postacılar Semti'ndeki bir düğün salonunu kapattık. Diğer düğün salonlarında da aynı uygulama yapılmıyor ve bir ayrıcalık yok."
"İNANÇ KURUMUNU BİR SİYASİ ARENAYA ÇEVİRDİLER"
Yamanlar Cemevi'nin işletmesini elinde bulunduran derneğin yöneticilerinin HDP'li olduğunu, konuyu siyasileştirdiklerini öne süren Başkan Karabağ şunları söyledi;
"Oradaki dernek yöneticileri HDP'nin gönüldaşları ve eski yöneticileri olduğu için olayı siyasileştirdi. HDP'li arkadaşlar bu inanç kurumunu bir siyasi arenaya çevirdi. Onun üzerinden siyaset yapıyorlar. Halbuki bizim onlara gönderdiğimiz mesajlarda diyoruz ki daha başka bir arsa bulunup ruhsatlı legal yapılabilecek bir gelir kazanımında belediyemiz katkı koyar. Sponsor olabilecek işadamlarından destek isteriz bunu diğer dernekler için de yaptık. Dernek de böyle bir çalışmayla farklı bir noktada kendisine gelir sağlayabilecek bir yer yapabilir. Cemevinin binası Büyükşehir'in, işletmesi derneğin. Sanırım elektrik su gideri için de para verilmiyor ama kaçak düğün salonu için 5 yıldır pazaryeri üzerinden su kullanılmış, elektriği de kaçak olarak kullanılmış. Bütün bunlar, ödememeleri durumunda geriye yönelik icra yoluyla tahsis edilecek. Gelirlerinin doğru kullanılmadığı yönünde kendi aralarında sorun yaşadılar iş savcılığa kadar gitti ancak biz işin bu tarafıyla ilgilenmiyoruz bu devletin işi, dernekle ilgili kurumun işi. Ben işin o tarafında değilim. Oranın ruhsatsız çalışmasına izin vermeyecek bir konumdayım."
"ORAYI BOŞALTACAĞIZ"
Hiç bir inanca saygısızlık yapılmadığını, bazı kesimlerin gelişmeleri sanki saygısızlık yapılıyormuş gibi provoke ettiğini öne süren Başkan Karabağ, "Belediyemizde çalışanların büyük çoğunluğu Alevi kökenlidir, benim aracımı kullanan arkadaşım ve yardımcı arkadaşım Alevi kökenlidir. Bunu hiç bir zaman ayrımcılık yapmadığımızı göstermek için söylüyorum. Bizim böyle şeylerle işimiz yok. Milletin inancına bakacak halimiz yok. Bize karşı saygılı olunduğu sürece biz herkese saygılıyız. Ama bu dernek bu işi siyasallaştırdı. Dava süreci vardı, yürütmeyi durdurma kararı alındı, sonra mahkeme bunu kaldırdı şu anda yıkıma bir engel yok. Orayı boşaltacağız" dedi.
"HALAY ÇEKTİREN CEMEVİ GÖRMEDİM"
Yıkım kararına tepki gösterenlerin kendilerini "Burası bizim yaşam alanımız" gibi söylemlerle savunduğunu ancak bunun doğru olmadığını dile getiren Karabağ, "Türkiye'de göbek attıran, halay çektiren cemevi hiç görmedim. Yani inanç kurumları gelir gelsin diye, cenazelerin kaldırıldığı bir kurumda göbek attırıp halay çektirip naralar attırdığı bir tesis olduğunu duymadım. Varsa da yanlış. Daha ağırbaşlı kira getiri olan gelirler kuruma sağlanabilir. Cemevi yanında düğün salonu işletilmesi şık değil. Atatürk Mahallesi'ndeki cemevini bir dernek kontrol altına almıştı, orayla ilgili 'İçinde düğün yapılıyor' diye şikayet gelince Büyükşehir boşalttı" diye konuştu.
BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ'NE ÇAĞRI
Çiğli İlçesi ile Atatürk Mahallesi'ndeki cemevi işletmelerinin daha önce dernekler tarafından yapıldığını ancak Büyükşehir Belediyesi'nin dernekleri boşaltıp işletmeyi kendi personeliyle sağladığını hatırlatan Karabağ, Büyükşehir Belediyesi'ne çağrıda bulundu. Başkan Karabağ, "Büyükşehir yetkilileri, bu derneği buradan boşaltsın ve kendi personeliyle bu cemevini diğerleri gibi yönetsin. İşin doğrusu bu. Çünkü Alevi topluluğu tek dernekten ibaret değil, birçok dernek ve aralarında da bir çok ayrılık var. Cemevinin yanındaki kaçak düğün salonu her şekilde yıkılacak. Tebliğ yapıldı, düğünleri vardı o da bitti. Nikah memurlarımıza da talimat verdim, 'o salonda nikah kıyılmasın' diye çünkü yıkılacak" dedi.
Arkasında siyasi parti olmayan kaçak düğün salonu sahiplerinin, yıkıma her hangi bir tepki göstermediğini dile getiren Başkan Karabağ, kaçak yapanların cezasını çekeceğini, "Biz cemeviyiz, cemevleri kaçak düğün salonu çalıştırır?" diye savunma olamayacağını anlatırken, "Şikayet oldu, caminin kaçak yapılan lojmanını yıktık, kimsenin sesi çıkmadı. Bu kaçak yapılaşmayı savunmanın mantığı nedir? Kaçak yapılaşma, HDP kökenli Alevi derneğine açık diğer vatandaşlara kapalı mı olsun diyorlar? Adama göre kanun mu uygulanır" diye konuştu.
"CHP'Lİ BELEDİYELER OLMASA CEMEVİ YAPAN OLMAYACAK"
Söz konusu düğün salonunun yıkılması ardından alanın pazar yerine ekleneceğini bildiren Karabağ, "Bizim projelerimiz de var zaten. CHP'li belediyeler olmasa cemevi yapan da olmayacak. Yakında, Nafiz Gürman Mahallesi'nde cemevi yapımına başlayacağız. Orayı yaptıktan sonra kendi personelimizi koyacağız, her dernek gelip faydalanacak. Böyle bir uygulamamız Refik Şevket Mahallesi'ndeki cemevinde var" dedi.