CHP'li Ağbaba: Çalışma Bakanı'nın kıdem tazminatı açıklaması memnuniyet verici
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Çalışma Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'nun kıdem tazminatı ile ilgili "Tarafların hiçbiri ‘evet’ demiyorsa, istemiyorsa bizde değiştirmeyiz" sözlerinin kendilerini açısından memnuniyet verici olduğunu söyledi.
DHA
Şeker İş Sendika Başkanı Nuri Murat’ı ziyarete gelen ve şeker fabrikası içerisinde çalışanlar tarafından karşılanan CHP’li Veli Ağbaba, ‘Kıdem Tazminatı Çalıştayı’ hakkında açıklamalarda bulundu. Geçen hafta Malatya’ya bir takım ziyaretler için gelen Maliye Bakanı Naci Ağbal, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci’nin de katıldığı bir toplantıda konuşan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık konuşmasında, “Şeker Fabrikası’nın yeni bir yere taşınmasını istiyoruz” demişti. Ardından fabrika ile ilgili sıkıntılarını bugün CHP’li Veli Ağbaba ve basın mensuplarıyla paylaşan Şeker İş Sendikası Malatya Şube Başkanı Nuri Murat, idarecilerin bu konuyu bu şekilde dile getirmelerinin hoş olmadığını belirterek şöyle devam etti:
“Malatya’daki siyasetçilerimizin, bürokratlarımızın neyse artık yetkililerin bu şekilde konuyu gündeme getirmeleri bizi rahatsız ediyor. Bunu Malatya Kamuoyu Malatya basını da, ulusal basınımızda bunu böyle bilsin. Sadece Malatya şehri içinde değil, Türkiye’deki kamuya ait yaklaşık 15 tanesi tamamen şehrin içinde kalmıştır. Bizim fabrikamız Ticaret ve Sanayi Odasında (TSO) yapılan toplantıda da sayın maliye bakanımızın huzurunda dile getirdi.”
FABRİKADA 100 İŞÇİ
Bu fabrikaya karışmasınlar diyen Sendika Başkanı Murat cümlelerini şöyle sürdürdü:
“Bu çalışanlar büyük bir özveriyle büyük bir gayretlen çalışıyorlar. Sayın bakanıma da ifade ettim. Üretimde çalışan 100 tane insan kalmış sayın bakanım dedi ki, ‘bu 100 adam ne yapıyor?’ bizim Türk şekerinin şöyle bir özelliği var; kampanya bittiğinde o makinelerin tamamı sökülüp yeniden modernize edilip yeniden son teknoloji uygulanır. Bir sonraki üretim aşamasına kadar tamamen elden geçirilir.”
ÇALIŞMA BAKANININ AÇIKLAMASI BİZİM AÇIMIZDAN MEMNUNİYET VERİCİ
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, kıdem tazminatının işçinin her şeyi ve iş güvencesi olduğunu belirttikten sonra şöyle dedi:
“Kıdem tazminatı işçinin sigortası, eğer kıdem tazminatı olmazsa işçinin hiçbir güvencesi kalmayacak. 1936’da Mustafa Kemal Atatürk’ün işçilere hediyesi olan kıdem tazminatının geriye götürülmesinin kabul edilemeyeceğini hem sendika gelen başkanı hem biz de ifade ettik. Dün Çalışma Bakanı'nın açıklaması bizim açımızdan memnuniyet verici. Tarafların hiçbiri ‘evet’ demiyorsa, istemiyorsa bizde değiştirmeyiz dediler. Öncelikle fona devredilmesi geçmişteki fon uygulamalarından dolayı çok sıkıntılı Türkiye’de iyi işler bir fon uygulaması yok. Hatırlayın deprem fonunu, işsizlik fonunu nereye kullanıldığını biliyorsunuz. Hiçbir zaman amacında kullanılmadı. Bu nedenle bunu kabul edemeyeceğini söyledik. Sayın bakanın açıklaması olumludur. Tarafların onayı olmadan, taraflar ikna edilmeden ‘buna geçmeyiz’ diyorlar. Keşke başından beri bu tartışmalarla hiç Türkiye meşgul edilmeseydi. Ancak şöyle bir tartışmanın açılması lazım ‘kıdem tazminatı alamayan işçiler nasıl alabilir?’ Onun konuşulması gerekiyor. Bu konuyla ilgili kanun teklifimiz de var. Mutlaka kıdem tazminatı alamayan insanlar garanti altına alınmalıdır. Bir garanti fonu kurulmasını öneriyoruz. Biliyorsunuz yasaya göre işverende birinci alacaklı devlet ve banka alacakları. Mutlaka işçi birinci alacaklı olmalıdır. Çünkü işçinin alın teri, kol kuvveti her şeyi heba edilmemelidir” dedi.
PEŞKEŞ ÇEKİLEREK BİRİLERİNE VERİLDİ
Zamanında Malatya’da Tekel ile Sümerbank 2 tane fabrika olduğunu, 2’sininde yıkıldığını, oralar Türkiye’nin en değerli Malatya’nın en kıymetli yerleri olduğu söyleyen Veli Ağbaba,
“Hiçbirimizin sesi çıkmadı. Sümerbank satıldı yerine AVM yapıldı. Tekel satıldı yerine AVM yapıldı hiçbirimizin sesi çıkmadı. Orası hepimizin ortak malıydı. Oraya açık söylemek gerek peşkeş çekilerek hiç çekinmeden de söylemek lazım orası maalesef Malatya’nın hafızası yok edilerek, birilerine verildi. Şimdide şeker fabrikasıyla ilgili görüyoruz maalesef sadece Malatya’daki işçiler değil, kamuoyu da ses çıkarmıyor buraya. Şimdi burası sadece Nuri Murat’ın değil ki sadece burada çalışan işçilerin değil ki şeker fabrikası söyledi başkan, ‘kentin hafızası" dedi.