CHP'den TEKEL işçileri için 2 ayrı araştırma

CHP, TEKEL işçilerinin sorunlarının belirlenmesi ve sorunlara çözüm bulunması amacıyla 2 ayrı araştırma önergesi vererek, Meclis araştırması açılmasını istedi.

cumhuriyet.com.tr

CHP Adıyaman Milletvekili Şevket Köse ve CHP İstanbul Milletvekili Çetin Soysal ile arkadaşlarının imzasıyla TBMM Başkanlığına iki ayrı araştırma önergesi verildi.

Köse ve arkadaşlarının imzasını taşıyan araştırma önergesinin gerekçesinde, özelleştirmenin yapılış yöntemleri, özelleştirilen kuruluşların stratejik öneme sahip olması, kuruluşların satıldığı fiyatlar ve çalışanlarının içine düştüğü durumun, kamuoyunun gündeminden düşmediği belirtildi.

Kar oranları çok yüksek, devlete ciddi oranda vergi veren bazı kuruluşların, çok düşük fiyatlarla satıldığına işaret edilen gerekçede, TEKEL'in özelleştirme uygulamasının, en ilginç olanlardan birisi olduğu ifade edildi.

Gerekçede, 2002'de dünyanın en büyük 10 kuruluşundan biri olan TEKEL'in, yanlış ekonomik politikalar sonucu depo haline getirildiği savunuldu.

Özelleştirilen kuruluşlarda çalışanların, işlerinden olmamak için mevcut durumlarından daha kötü koşullarda çalışmaya razı olduğuna ve özlük haklarındaki kayıplara göz yumduğuna işaret edilen gerekçede, şunlar kaydedildi:
''Yaşananların, insanların çalışma hakkına aykırı olduğu ortadadır. Özelleştirme uygulamalarında mağduriyet yaşayan çalışanlara son örnek TEKEL işçileridir. TEKEL işçileri demokratik haklarını kullanmak istemiş ve Hükümete sesini duyurmaya çalışmıştır. Bunun üzerine hem Başbakan'dan hem de Çevre ve Orman Bakanı'ndan azar işitmişlerdir. Demokratik haklarını sonuna kadar kullanmak için Ankara'da toplanan işçiler, insan haklarına aykırı bir tutumla karşılaşmışlardır. Adıyaman, Denizli, Muş, Samsun, Bitlis, İzmir, Manisa, Diyarbakır, Hatay, Adana, Tokat gibi ülkemizin dört bir yanındaki binlerce kişiyi ilgilendiren konunun çözülmesi için daha yoğun çaba sarf edilmesi gerekmektedir. TEKEL işçilerinin yaşadığı sorunların ve maruz kaldıkları 4C uygulaması ve özelleştirme kapsamındaki kurumların çalışanlarının içinde bulunduğu durumun araştırılması ve bu sorunlara çözüm bulunması amacıyla Meclis Araştırması istiyoruz.''

 

''Anayasanın eşitlik ilkesiyle bağdaşmıyor''

CHP İstanbul Milletvekili Çetin Soysal ve arkadaşlarının imzasıyla TBMM Başkanlığına sunulan araştırma önergesinde ise TEKEL işçilerinin eylemleriyle 4C statüsüne çalışan işçilerin sorunlarının, bir kez daha gündeme geldiği ifade edildi.

Özelleştirme sonucunda işsiz kalan işçilerin, Devlet Memurları Kanunu'nun 4. maddesinin geçici personel başlıklı C fıkrası hükümlerince istihdam edilmesinin öngörüldüğü anımsatılarak, bu düzenlemeyle işçilerin bir çok hakkının engellendiği kaydedildi.

Bu statüde çalışan işçilerin yaptığı işin; nitelik olarak kadrolu çalışanlardan farklı olmadığı, bu nedenle ortaya adaletsiz bir durum çıktığı belirtilerek, işçilerin özlük ve sosyal haklarıyla ilgili önemli sorunlar bulunduğu vurgulandı.

Önergenin gerekçesinde, ''Öncelikle mali konulardaki adaletsizliğin giderilmesi gerekmektedir. Aynı işyerinde, aynı koşullarda, aynı işi yapan kişilerin ücretlerindeki adaletsizlik Anayasanın eşitlik ilkesiyle bağdaşmamaktadır. 4C statüsünde çalışan işçilerin sorunları ve sorunların çözülmesi için Meclis araştırması açılmasını arz ederiz'' denildi.