CHP'den TBMM Başkanlığı’na araştırma önergesi: Olası İstanbul depreminde 51 bin ağır hasarlı bina

17 Ağustos Marmara depreminin 18. yıldönümü yarın, hesaplamalara göre yeni bir deprem olursa İstanbul’da 51 bin bina ağır hasar görecek.

cumhuriyet.com.tr

CHP İstanbul Milletvekili Didem Engin, Türkiye’nin jeolojik konumu ve dünyanın en aktif deprem fay hatları üzerinde bulunması sebebiyle yüksek deprem riski altında olduğuna dikkat çekerek, Türkiye’yi ve İstanbul’u bekleyen olası depremler konusunda mevcut eksikliklerin tespiti ve alınması gereken tedbirlerin araştırılabilmesi için TBMM Başkanlığı’na bir araştırma önergesi sundu.

Nüfusumuzun yüzde 98’inin deprem tehdidi altında yaşadığı, sanayi kuruluşlarımızın yüzde 98’inin deprem bölgelerinde kurulu olduğu ve yüzde 73’ünün aktif fay zonları içinde yer aldığı, barajlarımızın ise yüzde 95’inin bu tehlikeli topraklar üzerinde bulunduğunu belirten Engin, “Ne yazık ki AKP hükümeti, depreme yönelik çalışmaları rant hırsından uzak düşünememekte, depreme ilişkin tedbir almayı, bilimsel analiz ve görüşlerden uzak bir şekilde, şehirlerde rantı yüksek bölgelerde kentsel dönüşüm gerekçesi ile acele kamulaştırma kararı almaktan ibaret görmektedir. Bir an evvel bu anlayıştan vazgeçilerek bilimin önderliğinde gerçekçi bir deprem politikası oluşturmalıyız” dedi.

120 bin ağır yaralı

İstanbul’da olası bir büyük deprem sonrasında yaşanacaklara ilişkin oluşturulan bilimsel analizlere dayalı senaryolar ve tahminlere de değinen Engin, “2002 yılında Pacific Consultants International ve OYO Corporation tarafından İstanbul model alınarak yapılan bir belirmeye göre toplam ağır hasarlı bina sayısı 51 bin, toplam ağır ve orta hasarlı bina sayısı ise 14 bin olarak verilmektedir. Bu hasarlardan kaynaklanacak can kaybı sayısı 73 bin, ağır yaralı sayısı ise 120 bin olarak tahmin edilmiştir” dedi.

2 milyon konut güvensiz

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) İstanbul Şubesi Başkanı Nusret Suna, 17 Ağustos 1999 Marmara depreminin 18. yıldönümüne dikkat çekerek İstanbul başta olmak üzere olası bir depreme Türkiye’nin hazır olmadığını söyledi. 1999 depreminde yaşamlarını yitirenleri anan Suna, “Tercihimizi insandan, insan hayatının niteliğinin yükseltilmesinden ve kamusal alanın genişletilmesinden yana kullanmaya kararlıyız” dedi. İstanbul başta olmak üzere ülkenin olası bir depreme hazır olmadığını söyleyen Suna, “İstanbul’da 2 milyon konut depreme karşı güven vermemektedir. Deprem Toplanma Alanlarının yapılaşmaya açılması, bazı güzergâhların otoparka dönüştürülmesi yerel yönetimlerin insan hayatını değil, rantı önemsediğinin göstergesidir” diye konuştu. İstanbul’da kent merkezlerinde bulunan, 200 milyon metrekare genişliğe sahip 195 askeri alanın boşaltılmasının gündemde olduğuna dikkat çeken Suna, “Bu alanların ne şekilde kullanılacağına ilişkin ise herhangi bir açıklama yapılmış değil. Biz bu alanların deprem toplanma alanı olarak kullanılmasını öneriyoruz” dedi.