CHP’den Suriye ile Türkiye arasında uzlaşma komitesi önerisi
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Hatay Milletvekili Serkan Topal, Suriye-Türkiye uzlaşma komitesinin kurulmasını önerdi.
cumhuriyet.com.trSputnik'e konuşan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Hatay Milletvekili Serkan Topal "Başlıca vazifemiz, Suriye topraklarının bütünlüğünü korumak. Ayrıca biz, Suriye’deki çatışmaların sonlanmasına katkıda bulunmak istiyoruz" diyerek" Elimizdeki bilgilere göre Türk yönetimi, Suriye yönetimiyle temas halinde. Komite, Suriye hükümetiyle olan ihtilafların çözülmesine yardım edecek. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin (TBMM) bir üyesi olarak bu fikri önerdim" ifadelerini kullandı.
'PLANLANAN KOMİTE, ÜLKELER ARASINDAKİ GÜVENİN TESİS EDİLMESİNE YARDIMCI OLACAK'
Suriye, tüm söylenenlerden ve Zeytin Dalı Harekâtı’ndan sonra barışmayı kabul eder mi?
CHP’ye Türkiye’nin Suriye yönetimini Zeytin Dalı Harekâtı konusunda bilgilendirdiği haberi ulaştı. Ancak Türkler olarak biz, Suriye’nin buna nasıl bir yanıt verdiğini bilmiyoruz. Bu nedenle planlanan komite, ileride bilgi paylaşmak, eylemleri koordine etmek ve anlaşmalar yapmak için ülkelerin arasındaki güvenin tesis edilmesine yardımcı olacak.
'İLK ADIM SURİYE MECLİSİYLE İLİŞKİLERİN KURULMASI OLACAK'
Komitenin kurulduğunu farz edelim. Çalışmalarına nereden başlayacak? Neye dayanacak? Bugünkü zor şartlarda başarılı çalışma şansı ne kadar?
Adalet ve Kalkınma Partisi’nden (AK Parti) milletvekilleriyle komiteyi kurma konusunu ele aldık. Komitenin kurulmasından sonraki ilk adım, Suriye meclisiyle ilişkilerin kurulması olacak. Komitenin gelecekteki çalışmasının temeli bu olacak. Suriye’deki savaşın bitmesi ve ülkenin bütünlüğünün korunması için öncelikle Suriyeli ve Türk parlamenterleri, ardından tüm siyasileri barıştırmak gerekiyor. Komite kurulup çalışmaya başladıktan sonra (Suriyelilerle) birlikte bölgenin en büyük gücü biz olacağız. Türkiye ve Suriye birlikte çalışarak bölgeyi terörden kurtarabilecek, ikili ilişkilerdeki güven geri dönecek. Elbette ki biz CHP çatışında böyle düşünüyoruz.
Son 6 yıl içinde olup bitenlerden ötürü ilişkilerin daha önce bulunduğu seviyeye gelmesinin zor olduğunu anlıyoruz. Ancak komite başarılı bir çalışma ortaya koyarsa ve barışma süreci başlarsa, aramızda kardeşçe ilişki kurarak ihtilaflara son vermeyi ve teröre birlikte karşı koymayı başaracağız.
'ESAD TÜRKİYE-SURİYE İLİŞKİLERİ KONUSUNDA BİR TAKIM ADIMLAR ATACAK'
Komiteye kimler dâhil olacak? Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suriye’den komitenin çalışmasına destek geleceğini ümit ediyor mu?
Recep Tayyip Erdoğan adına cevap veremem. Sadece kendi adıma cevap verebilirim ve CHP’nin politikasından bahsedebilirim. Cumhurbaşkanının politikasındaki bazı noktaları kabul ediyoruz, bazılarını ise kabul etmiyoruz. Komite birkaç partinin çabalarıyla kurulacak olursa, dünya toplumunun dikkati komiteye ve Suriye-Türkiye arasındaki ilişkilere çekilmiş olacak. Elbette ki o zaman Suriye tarafından karşı eylemlerde bulunacak ve hatta (Suriye Devlet Başkanı) Beşar Esad bu yönde bir takım adımlar atacak. Önemli olan, komitenin çalışmasının şeffaf ve verimli olması.
Komitenin kurulduğu zaman Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın (dış siyasette) herhangi bir hata yapmaması gerekeceğine, çünkü Türk halkının kendisini bunun için affetmeyeceğine dikkat çekmek durumundayım. Beşar Esad’ın uzlaşmak ve samimi ilişki kurmak için komitenin çalışmasını destekleyeceğinden eminim.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın komitenin kurulmasına onay vermesi bizim için çok önemli. Kendisi iktidardaki AKP’nin lideri. Partisiyle birlikte bu girişime karşı çıkacak olursa, komite işlevlerini yerine getiremeyecek. Komite dış siyaset konularıyla ilgilenecek, bu nedenle uluslararası topluma açık, şeffaf olmalı.
'SURİYE-TÜRKİYE HALKLARI ARASINDA KAYBOLAN GÜVENİ GERİ GETİRMEYE ÇALIŞACAĞIZ'
Bizim çalışmalarımız aramızdaki barışı tesis etmeye yönelik olacak. 6 yıl önce Türkiye, Suriye’yle kardeşçe ilişkiler içerisindeydi. Halklarımızın arasında kaybolan güveni geri getirmeye çalışacağız.
'SURİYE'Yİ DİNLEMEYE HAZIRIZ, HER ŞEYDEN ÇOK BARIŞ İSTİYORUZ'
Komiteye siyasi ya da askeri destek verilecek mi? Suriye’nin bu girişime nasıl tepki vereceği belli değil. Komite kendi amaçlarından vazgeçmez mi?
Komiteyi kurma projesi genel olarak benim fikirlerimden ibaret. Bu zor zamanda ancak bu şekilde ülkelerimizin arasındaki ilişkilerin tesis edilebileceğini zannediyorum. Suriyelilerin bu konuda bir takım fikirleri varsa, onları dinlemeye ve fikirlerin uygulanması için elimizden geleni yapmaya hazırız. Ama her şeyden çok barış istiyoruz.