CHP'den şartlı destek
Adalet Bakanı Sadullah Ergin, TBMM Adalet Komisyonu'nda bekleyen ve kamuoyunda "Taş atan çocuklar" olarak anılan Terörle Mücadele Yasası'nda değişiklik öngören tasarı için CHP'den destek ve öneri aldı.
cumhuriyet.com.trAdalet Bakanı Sadullah Ergin ve AKP Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ, CHP Grup Başkanvekilleri Hakkı Süha Okay ile Kemal Kılıçdaroğlu'nu ziyaret etti. Görüşmenin ardından açıklama yapan Ergin, TBMM Adalet Komisyonu gündeminde bulunan ve çeşitli kanunlarda değişikliği öngören tasarın, kamuoyunda da suça itilen çocuklarla ilgili tasarı olarak düzenlemeyi CHP Grup Başkanvekilleri konuyu değerlendirdiklerini söyledi.
Bu değerlendirme doğrultusunda, CHP grubunun yeniden yargılamaya ilişkin maddeyi düzenleyen 311/2'ye ilişkin çekincelerini ilettiklerini kaydeden Ergin, "Buna ilişkin tereddütleri olduğunu ifade ettiler. Biz CHP'nin bu tereddütlerini not ettik. Kendi değerlendirmemizi de ayrıca yapacağız" dedi. Ergin şöyle dedi: "Diğer gruplarla değerlendirmeden sonra bütün bunları, diğer grupların varsa talep ve itirazlarını, onları da değerlendirerek bu tasarının komisyonda görüşülmesi, belki bir alt komisyon kurularak orada olgunlaştırılması ve Meclis Genel Kuruluna getirilmesi noktasında olumlu bir hava oluştu. İhtizari kayıtla bu hava oluştu. CHP'nin bu maddeye itirazı var. Bunları değerlendireceğiz ama kamuoyundaki beklentiyi de karşılamak üzere bu çalışmaları yapmayı düşünüyoruz. Bu tasarı içerisinde düzenlenecek çocuk adalet sistemine ilişkin düzenlemeler çok önemli. Bu çocuklar bu ülkenin çocukları. Bunlar bizim çocuklarımız. Bu çocukların geleceğini, ülkeye yararlı hale getirecek ve onların geleceğini inşa edecek çalışmalar yapabilirsek, aynı zamanda ülkemizin de geleceğini inşa etmiş olacağımıza inanıyoruz. Bu duygularla biz bu çalışmayı devam ettireceğiz."
'Yoksa madde de bloke edilir'
Ergin, açıklamaların ardından gazetecilerin sorularını da yanıtladı. Bir gazetecinin, "Tasarı Meclise ilk geldiğinde rafa kaldırıldığı söylendi. Bunun ardından tasarı üzerinde değişiklik yapıldı mı?" sorusunu Ergin, tasarının görüşülüp, çekildiği bilgisinin doğru olmadığını söyleyerek, tasarının TBMM Adalet Komisyonu'nun gündeminde olduğunu söyledi. Ergin, görüşmelerin ardından bir gündem maddesi haline getirilip, görüşülme ihtimalinin ortaya çıktığını belirtti. Ergin, gruplarla çalışmaların ardından Adalet Komisyonu Başkanı'nı da ziyaret edeceğini ifade etti.
CHP'nin tereddütlerine ilişkin biri soruyu yanıtlayan Ergin, tereddütle ilgili olarak hukuki önlemlerin olduğunu düşündüklerini belirterek, "Şayet diğer grupların da bu maddede ortak endişesi varsa, bunu belki ayrı bir teknik çalışmaya tabi tutabiliriz ama bu madde tasarının diğer maddelerini bloke etmemeli. 311/2 maddesiyle ilgili değerlendirmeyi, tereddütler doğrultusunda yeniden görüşüp, bu noktada tereddüt kalmayıncaya kadar bir çalışma da yapılabilir" diye konuştu.
'O madde tasarıdan çıkmalı'
CHP Grup Başkanvekili Hakkı Süha Okay da, söz konusu tasarıdan terör örgütü üyelerinin yeniden yargılanmasını öngören düzenlemenin çıkması halinde destek verebileceklerini, ön şartlarının da bu olduğunu dile getirdi. Okay, "Biz, terörist başına af öngören düzenlemeye karşıyız. O madde çıkarsa oturur değerlendiririz" dedi.
Ergin, BDP Grubu ile görüştü
Adalet Bakanı Sadullah Ergin'in CHP'nin ardından "Taş atan çocuklar"la ilgili tasarı kapsamında ikinci adresi BDP grubu oldu. AKP Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ'la birlikte BDP grubuna gelen Bakan Ergin, BDP Grup Başkanvekili Ayla Akat Ata ile görüştü. Bazı BDP milletvekillerinin de katıldığı görüşme yaklaşık 30 dakika sürdü. Görüşmenin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Ergin, kamuoyunda "Taş atan çocuklar" olarak bilinen tasarı konusunda BDP grubunun öneri ve eleştirilerini aldıklarını belirtti. BDP grubunun tasarının komisyonda görüşülmesine destek verdiğini kaydeden Ergin "BDP, tasarıda yeterli olmayan birtakım düzenlemeler olduğunu, daha ileriye taşınması gereğine dönük eleştirilerini de gündeme getirdi. Biz bu eleştirileri not ettik" diye konuştu.
Ergin mevcut tasarıda bir değişikliğe gidilip gidilmediğine ilişkin bir soruyu şöyle yanıtladı: "Bizim getirdiğimiz yeni bir çalışma yok. Adalet Komisyonunda bulunan tasarı ile ilgili gruplarımızın görüşünü, eleştiri ve önerilerini alıyoruz. Bu konuda her türlü ön yargıdan uzak, Adalet Komisyonunda bir çalışma yapılmasını öneriyoruz. Bu önerimize de gruplardan samimi destek aldığımızı ifade etmeliyim. Gruplarımızın belli çekinceleri, talepleri var. Bunları da elbet değerlendiririz. Komisyonda bu yönde çalışmaların yapılması, Türkiye'nin gündeminde çözüm bekleyen bu önemli konuya ilişkin bizi umutlandırıcı bir netice oluşturuyor."
Bir başka soru üzerine uzlaşı kültürünü sağlamaya çalıştıklarını, taş atan çocuklar sorununun her türlü siyasi endişenin ötesinde değerlendirilmesi gerektiğini ifade eden Ergin, "Tasarının önemli bir kısmı çocuk adalet sistemi ile ilgili olduğu için, bu konuda gruplarımızın önemli bir uzlaşı sağlayacağı inancı bizde hakimdir" dedi. Ergin BDP grubunun tasarıya ilişkin çekincelerinin ne olduğuna yönelik bir soruya da, "Bu tasarıda getirilen düzenlemelerin, bu haliyle çocukların konumunu tam iyileştirmeyeceği, kısmi iyileştirmeler olduğu yönünde eleştirileri var. BDP, bunları komisyon çalışmaları esnasında gündeme getirecektir. Diğer grupların talepleri gibi, bu talepler de değerlendirilecektir. Ama belli bir ortak noktaya ulaşacağımız kanaati bende hakim" karşılığını verdi.
BDP 311'de ısrarlı olmayacak
BDP Grup Başkanvekili Ayla Akat Ata ise yaptığı açıklamada, toplumun bir kesimi tarafından "Taş atan çocuklar" bir kesimi tarafından suça bulaştırılan çocuklar olarak nitelendirilen Terörle Mücadele Yasası mağduru çocuklarla ilgili tasarının yeniden komisyon gündemine gelmesini önemsediklerini kaydetti. Çocuklarla ilgili kısa sürede toplumun değişik kesimleri tarafından toplumsal muhalefet ve vicdan hareketi başlatıldığını, hükümetin de bu muhalefeti gördüğünü belirterek Bakan Ergin'le yaptıkları görüşmede, 'Kısmi iyileştirmelerin toplumun değişik kesimlerinin talepleri karşısında yetersiz kaldığı, mevcut örgütlerin,değişik hukuk otoritelerinin ve baroların' önerilerinin alınması gerektiğini söylediklerini bildirdi. Ata, CHP'nin tasarıya 'Öcalan'a yeniden yargılama yolunu açacağı' gerekçesiyle karşı çıktığının hatırlatılması ve BDP'nin bu konudaki görüşünün sorulması üzerine, "Kişiye özel yasa çıkarılamayacağı Anayasa ile güvence altına alınmıştır. Ceza hukukumuzun temel prensiplerinden biridir. Çocuklarla ilgili yasamız gündemdeyken bu tür polemiklere çekilmesini doğru bulmuyoruz" dedi.
Görüşmede Bakan Ergin'in parlamento çatısı altında iktidarın ve muhalefetin dahil olduğu doğru çözümlerin bulunmasından yana olduklarını söylediği öğrenildi. BDP Grup Başkanvekili Ayla Akat Ata'nın da, tasarının Ceza Muhakemeleri Kanunu'nun 311'nci maddesi ekseninde tartışılmasından duydukları kaygıyı ilettiği ve 311'le ilgili ısrarcı olmayacakları mesajını verdiği kaydedildi.
Ergin, MHP ile görüştü
Adalet Bakanı Sadullah Ergin, TBMM Adalet Komisyonu'nda bekleyen ve kamuoyunda, "Taş atan çocuklar" olarak anılan Terörle Mücadele Yasası'nda değişiklik öngören tasarı için MHP'nin destek ve önerilerini aldı. Tasarı, 18 yaş altında terör suçuna bulaşmış çocukların ceza indirimini ve çocuk mahkemelerinde yargılanması öngörüyor. MHP, sunulan tasarı hakkındaki çalışmaların ardından konuyu değerlendireceklerini bildirdi.
Adalet Bakanı Ergin, Terörle Mücadele Yasası'nda değişiklik öngören tasarıya destek turlarının son durağını MHP'ye gerçekleştirdi. Ergin ve AKP Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ, MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır'ı ziyaret etti.
Toplantı sonrası bir açıklama yapan Ergin, "Turumuzun son durağı MHP'yi ziyaret ettik. Talep ve beklentilerimizi konuştuk. Tasarının üzerinde bir çalışma yaptıktan sonra düşüncelerini bizimle paylaşacaklar" dedi. Şandır da yaptığı konuşmada, bu işin iktidarın sorumluluğunda olduğunu belirterek, "Yasama olarak her parti katkı vermek durumunda. Bizim daha önce bu konularda tekliflerimiz var onları da değerlendireceğiz. Ülkenin yeni bir gerilime düşmesine izin vermeden, bu çocukların topluma kazandırılmasına yardımcı olmalıyız" diye konuştu.
Turların ardından, TBMM Adalet Komisyonu Ahmet İyimaya'yı da ziyaret eden Bakan Ergin, tasarının önümüzdeki günlerde komisyon gündemine alınmasıyla ilgili görüşlerini aktardı. Bakan Ergin, görüşmenin ardından yaptığı kısa açıklamada, "Siyasi partilerimizin değerlendirmelerini aldık. Kendi çalışmalarımızı da yaptık, bu konuda MHP'nin de bir çalışması var. Partilerimizden gelecek önerileri beklemeyi uygun görüyoruz" dedi.