CHP'den Şahin'e tepki: Tarafsızlığını kaybetti

CHP Grup Başkanvekilleri Kemal Anadol, Hakkı Süha Okay ve Kemal Kılıçdaroğlu, anayasa değişikliği görüşmelerini yöneten Meclis Başkanı Mehmet Ali Şahin'i "tarafsızlığını kaybetmek"le suçladı.

cumhuriyet.com.tr

CHP Grup Başkanvekilleri Kemal Anadol, Hakkı Süha Okay ve Kemal Kılıçdaroğlu, Meclis'te düzenledikleri ortak basın toplantısında, Meclis Başkanı Mehmet Ali Şahin'i eleştirdiler. Anadol Anayasa'ya göre, grup kararı alınması yasak işlemler olduğunu, Cumhurbaşkanı, Meclis Başkanı seçimi, milletvekili dokunulmazlığının kaldırılması, Meclis soruşturma gibi konularda grup kararı alınamayacağını söyledi. Her milletvekilinin gönül rahatlığıyla "Bu Meclis Başkanı tarafsızdır" duygusu içinde olması gerektiğini bunun için Köksal Toptan'ın geçen yasama yılında büyük bir oyla seçildiğini vurgulayan Anadol, "Onun için Meclis Başkanlığı seçimlerinde Köksal Toptan'ı aday gösterirseniz oy veririz dedik ama 'ben çoğunluğum istediğimi yaparım' anlayışı başta Başbakan olmak üzere bütün AKP'lilerde sözkonusu. İki gündür yapılan işlemler Meclis Başkanının taraflılığının kanıtıdır. Bundan başka -Mehmet Ali Şahin'den başka- Anayasa görüşmelerini baştan sona idare eden başka Meclis Başkanı yok. Şahin'in kendi Meclis başkanvekillerine bile güveni yok. Aynı içtüzük hükmünü bir milletvekiline uyguluyor, diğerine uygulamıyor. Bu Meclis Başkanının tarafsız davrandığını iddia etmek mümkün değil. Meclis'in ne zaman toplanacağını bile Meclis Başkanı değil Başbakan tayin ediyor" diye konuştu.


"TBMM Başkanlığı Recep Tayyip Erdoğan tarafından işgal edildi"

CHP Grup Başkanvekili Hakkı Süha Okay ise "Niçin uzlaşma ile Meclis Başkanı seçilmeyip Başbakan tarafından atandığının bugün somut olarak ortaya çıktığını" savundu.

Okay "TBMM Başkanlığı makamı Recep Tayyip Erdoğan tarafından işgal edilmiştir, Başbakan'ın talimatıyla yasama faaliyetleri yürütülüyor. Meclis Başkanı, başkanlığı vekaleten yönetiyor. Türkiye'yi nasıl bir sivil diktaya taşıyacaklarını Meclis Başkanı'nın uygulamalarında görüyoruz. Başkanın anayasada tanımlanan tarafsızlığı ortadan kalkmıştır, papyonu, smokini ile aşağıya inip oy kullanabilir hiçbir sakıncası kalmamıştır" diye konuştu.

Meclis Başkanı'nın hatiplerin sözünün içine girdiğini, her hatip tarafından sürekli eleştirildiğini belirten Okay, "Sorun Mehmet Ali Şahin sorunu değil, Meclis Başkanlığı sorunu. Şahin Meclis Başkanlığı makamına halel getirmiştir. Meclis televizyonundan naklen yayınlanırken tüm halkımız Şahin'in gerçek yüzünü çok net bir şekilde izliyor"dedi. Dün Genel Kurul'da bir milletvekiline kınama cezası verilirken Şahin'in "niye buraya gelmiyorsunuz" diyerek kendi grubunu tahrik ettiğini, AKP grup başkanvekillerinin talimatıyla kürsüdeki bir hatibin mikrofonunu kapattığını söyleyen Okay, "TBMM AKP Grup başkanvekilleri tarafından yönetiliyor"dedi. Şahin'in "ciddiyet"le görevini yapmadığını, "laubali" bir üslupla Meclis'i yönettiğini savunan Okay, yine Meclis Başkanı'nın dünkü kavgada, AKP'li İdare Amiri'nin hatibin konuşması sırasında kürsüye müdahalesini görmediğini söylediğini de kaydetti. Şahin'i Meclis'i "AKP Kongresi"ne çevirmekle de suçlayan Okay "Meclis Başkanı temsil yeteneğini kaybetmiş, AKP'nin grup başkanvekillerinin bile ötesine geçmiştir. Başbakan'ın talimatıyla hareket etmektedir. Tarih bunu yazacaktır" diye konuştu.


"Sopası Mehmet Ali Şahin"

CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu ise gücü elinde bulunduran iktidarın Meclis'te de aynı tavrı gösterdiğini belirterek "Bunun sopası da Mehmet Ali Şahin'dir. Süreç maalesef demokrasi kavramlarının zayıflamasından yana işlemektedir" dedi.


"At pazarlığı gibi"

Okay ise Adalet Bakanı Sadullah Ergin'in CHP'ye önerisine ilişkin bir soru üzerine Başbakan'ın "velev ki" cümlesiyle başlayan süreçte, AKP Grup Başkanvekillerine yazılı öneri sunduklarını, Başbakan'ın ABD dönüşünde yanıt verileceği söylenmesine rağmen bugüne kadar yanıt verilmediğini söyledi. Kamuoyunda uzlaşma beklentisi doğduğu için AKP'nin uzlaşmadan yana görüntü vermek istediğini kaydeden Okay "Temel korkuları şu; Anayasa değişikliği için anayasa aykırılıktan Anayasa Mahkemesine gidilirse yürütmeyi durdurma, iptal kararı çıkabilir, ellerine yüzlerine bulaştırmış olurlar. At pazarlığı gibi Anayasaya aykırı değişiklikler için uzlaşma görüntüsü veriyorlar. Böylesine, anayasaya aykırı olduğu ayan beyan ortada bir değişiklik için AKP ile oturup uzlaşma içinde olmamız mümkün değil"diye konuştu.