CHP’den karşı paket

Kürt sorunu için Toplumsal Mutabakat Komisyonu kurulmasını öngören yasa önerisi verdi.

cumhuriyet.com.tr

 Hükümetin Meclis’e getirdiği çözüm paketi tartışılırken, CHP de “Kürt sorununun çözümü için Toplumsal Mutabakat Komisyonu’nun korulmasını öngören bir yasa önerisini TBMM Başkanlığı’na sundu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu tarafından verilen yasa önerisi, Türkiye’nin temel sorunlarının toplumsal mutabakatla çözülmesine katkı sunmak amacıyla Toplumsal Mutabakat Komisyonu ile Ortak Akıl Heyeti kurulmasını öngörüyor. Öneriye göre Toplumsal Mutabakat Komisyonu, TBMM’de grubu bulunan siyasi partilerin eşit katılımıyla toplam sekiz üyeden oluşacak.

Bu komisyonun çalışmalarına yardımcı olacak Ortak Akıl Heyeti oluşturulacak. Heyet, siyasi partilerle üyelik bağı bulunmayan kişilerden oluşacak. Ortak Akıl Heyeti, Türkiye’nin toplumsal mutabakatla çözülmesi gereken temel sorun alanlarında, komisyonun çerçevesini çizdiği görev tanımı içinde ve komisyonla koordineli biçimde görüş ve önerileri içeren rapor hazırlayarak komisyona sunacak.

Hükümetin paketinde görüşmelerde bulunacak heyetler için tam bir yasal sorumsuzluk getirilmesi eleştirirken CHP önerisinde heyet üyelerinin soruşturma ve kovuşturma yapılmasını, TBMM Başkanlık Divanı’nın iznine bağlandı. Bu izin olmadıkça heyet üyeleri hakkında soruşturma ve kovuşturma yapılamayacak.

CHP önerisinin gerekçesinde ülkenin önemli ve bütün toplumu ilgilendiren sorunlarının çözümünün asli adresinin Meclis olduğu, Kürt sorununun çözümünün de ulusal mutabakat gerektirdiği belirtilerek, Ulusal iradenin TBMM’de temsil edildiğine göre, ulusal mutabakatın oluşacağı yer de TBMM’dir denildi. Gerekçede, toplumun, kutuplaşmanın ve gerginliğin sürekli artmasına yol açan çözümsüzlük ortamından kurtulmak istediği, yaşamlarını yitirmeyeceği, barış, huzur, güven ve güvenliği sağlayacak bir çözümü görmeyi arzuladığı ifade edildi.

Sezgin Tanrıkulu da öneriye ilişkin yaptığı açıklamada, Türkiye ve Ortadoğu’daki son gelişmelerin, Kürt sorununun ertelenemez, savsaklanamaz bir sorun olduğunu bir kez daha ortaya koyduğunu savundu. Bu amaçla Toplumsal Mutabakat Komisyonu’nun kurulması ve bu komisyona sivil alanda, TBMM ile koordineli halde çalışacak Ortak Akıl Heyeti önerilerini kanun teklifi olarak TBMM Başkanlığına sunduklarını bildiren Tanrıkulu, şöyle dedi:

Samimiyet testi

Kanun teklifimizin amacı, siyasi partiler arasında doğrudan ve sürekli bir diyalog imkânı yaratmaya, görüş ve yaklaşım farklılıklarını asgari düzeye indirmeye ve siyasetin dilini uzlaşma ve demokratik çözüm temeline oturtmaya çalışmaktır. Böylece bu meselenin; siyasi partiler arasında polemik, yıpratma, üstünlük ve yenilgi konusu olmaktan çıkarılacağını umut ediyoruz. Çözüm sürecinin hızlandırılması ve barışın kalıcılaştırılması için verdiğimiz bu kanun teklifimize AKP’nin destek verip vermemesini, süreçteki samimiyeti açısından da yeni bir test olacaktır.