CHP'den istifa
CHP Disiplin Kurulu'na sevk edilen Ankara Milletvekili Eşref Erdem, partisinden istifa etti. Erdem, siyasi hayatına bağımsız milletvekili olarak devam edeceğini açıkladı.
cumhuriyet.com.trCHP Parti Meclisinde, 4 Ağustos'ta, ''İhraç istemiyle'' Disiplin Kuruluna sevk edilen, CHP Ankara Milletvekili Eşref Erdem, partisinden istifa ettiğini bildirdi.
Erdem, Gordion Otel'de düzenlediği basın toplantısında, partisinden istifa ettiğini söyledi.
Erdem, ''Ben siyasette ömrümün sonuna gelmişim, sol, CHP bugüne kadar bana çok şey verdi. Kendi çapımda 37 yıldır kayıtlı üyesiyim. 40 yıla yakın bir süredir oraya hizmet ediyorum. Bundan bir pişmanlıkta duymuş değilim. Ama geldiğimiz noktada maalesef, böyle bir disiplin işlemi ile karşı karşıya kaldım'' dedi.
CHP sağa kaydı
CHP Disiplin Kurulu'na sevk edilen ve ardından istifa eden Ankara Milletvekili Eşref Erdem, CHP'yi özellikle, AB, Kürt ve Ermeni açılımları konusundaki tavrı nedeniyle eleştiri yağmuruna tuttu. "Sivil siyaset" vurgusu yapan Erdem, CHP'nin son 8-9 yıldır çizgisinin giderek sağa ve şovenizme kaydığını belirterek, toplum mühendislerinin CHP için bir CHP-MHP koalisyonunu "reva gördüklerini" iddia etti.
Madalyonun öteki yüzünü gösterdim
CHP'nin AB konusundaki yaklaşımını eleştiren ve tarihsel olarak böyle olamamasına rağmen kamuoyunun CHP'yi AB sürecine karşı bir parti olarak algıladığını söyleyen Erdem, aynı şekilde, CHP'nin Kürt ve Ermeni açılımına karşı tavırlarını da eleştirdi. Anayasa değişikliği konusunda da, CHP'nin daha ilk paragrafta, 'bu pakette ne var, içi boş' tavrıyla yaklaştığını, oysa paketin içinin doldurulmamış olmasının, bir iyi niyet ifadesi olduğunu söyledi. Toplumun üzerinde uzlaştığı yepyeni bir anayasa metninin Türkiye'nin ana hedefi olması gerektiğini de söyleyen Erdem, "Ama bu olmuyorsa yapılan şeye de daha peşinen içini bilmeden, içeriğini bilmeden 'ret' koymanın da bir anlam ifade etmediğini açıkça ifade ediyorum. Gelen taslağın yanlışlarla dolu olması bu konuyu konuşmamak anlamına gelmez" dedi. Erdem, HSYK ve Anayasa Mahkemesi'yle ilgili üye seçimlerinde de eskiye göre fark olmadığını savunarak, kendisinin CHP'ye madalyonun öteki yüzünü göstermeye çalıştığını ifade etti. Erdem, "Birinin bunları söylemesi lazım. Bu kadar kamplaşmış, kutuplaşmış bir çerçevede bir yere varamayız. Dışarıdaki mahalle baskısı derken, kendi mahallemizdeki baskıdan bahsetmezsek doğru yapmamış oluruz" diye konuştu.
CHP Parti Meclisi'nin Erdem ile ilgili kararı
Öte yandan CHP Genel Sekreteri Önder Sav'ın, Parti Meclisi'nin (PM), CHP Ankara Milletvekili Eşref Erdem ile ilgili kararını Yüksek Disiplin Kurulu (YDK) Başkanlığı'na gönderdiği bildirildi.
CHP'den yapılan yazılı açıklamada, Sav'ın, Erdem'i YDK Başkanlığı'na sevk yazısında, ''Parti Meclisi'nin 4 Ağustos 2010 günü yaptığı toplantıda, PM üyelerinin önerisi üzerine Eşref Erdem'in 1 Ağustos 2010 tarihinde Sabah Gazetesi'ne verdiği demeç görüşülmüştür'' ifadelerini kullandığı belirtildi.
Sevk yazısında, Erdem'in referandumda ''hayır'' oyu için çalışan CHP'lilerin emeğini yok saydığı ifade edilerek şunlar kaydedildi:
''Anılan demeçte Sayın Kılıçdaroğlu'nun Genel Başkan gibi davranamadığı, Genel Sekreterin 'Korkunç bir tertiple' Kemal Kılıçdaroğlu;nu Genel Başkanlığa taşıdığı gibi disiplin suçu oluşturan sözleri yanında Anayasa değişikliğinin halk oyuna sunulması konusunda Ankara Milletvekili Eşref Erdem, 'Bir yurtsever olduğum için 'Evet' diyorum ve bence CHP'li, MHP'li AKP'li kim olursa olsun bütün aydın ve demokrat sağduyulu insanların da Anayasa değişikliğine 'Evet' demesi gerekiyor' şeklinde değerlendirme yapmış ve 1 Ağustos 2010 Pazar günkü Sabah Gazetesi'nin manşetinde '35 yıllık bir CHP'li olarak darbe anayasasının değişmesine açıkça 'Evet' diyorum' cümlesi yayınlanmıştır. Çalışmaların Sayın Genel Başkanımız ve tüm CHP örgütü, milletvekilleri ve parti kademeleri tarafından başarı ile yürütüldüğü bilinmektedir.
Ankara Milletvekili Eşref Erdem, 'Hayır' kampanyası yürüten CHP'lilerin yurtsever olmadığını demokrat sağduyulu olmadıklarını dolaylı yoldan söyleyerek toplumda CHP üzerinde kuşku ve şüphe uyandırmaya çalışmış, 'Hayır' oyu için çabalayan CHP'lilerin emeğini yok saymıştır.''
Erdem'in açıklamalarının, parti tüzüğünün 70. maddesinde belirtilen, ''Parti suçlarına uygunluk oluşturduğunun'' belirtildiği yazıda şu ifadelere yer verildi:
''Ankara Milletvekili Eşref Erdem'in demeci tüzüğün 5/3 maddesinde yazılı 'Partililer, özel yaşamlarında, görevlerinde, işlerinde ve üyesi bulundukları kuruluşlarda, partinin ilkelerine ve doğrultusuna uygun davranırlar' hükmü gereği ile partide aldığı görev ve sorumluluklarla ve üyelikle bağdaşmayan tutum ve davranışlarda bulunması, parti doğrultusuna ve temel ilkelere aykırı siyasal çalışmalara ve eylemlere katkıda bulunması nedenleriyle CHP Tüzüğü'nün 70. maddesinde ifade olunan parti suçlarına uygunluk oluşturmuştur.
Anılan demeç incelenmiş ve ilgilinin hakkında disiplin soruşturması ve kovuşturması yapılarak, cezalandırılmasının gerektiği kanaatine varılmıştır. Yazılı ve sözlü savunma hakkını kullanmak dahil her türlü soruşturma ve gerekmesi halinde kovuşturma ve diğer işlemler Yüksek Disiplin Kurulu'nca yapılmak üzere, Ankara Milletvekili Eşref Erdem'in CHP Tüzüğünün 68/A-F ve 70. maddeleri uyarınca tedbirli (önlemli) olarak CHP'deki görevinden uzaklaştırılması talebiyle (1) Yıllık Geçici Çıkarma istemi ile Yüksek Disiplin Kurulu'na sevk edilmesine karar verilmiştir.
Parti Meclisi'nin kararı uyarınca gerekli incelemenin ve işlemin yapılmasını Yüksek Disiplin Kurulu'nun takdirlerine sunarım.''