CHP’den hükümete çağrı: ‘Maden şehitlerine ayrım yapmayın!’

CHP’li Özgür Özel, son torba yasa tasarısıyla madenlerde meydana gelen iş kazası sonucunda ölenlerin yakınlarına tanınan istihdam hakkının 2003- 2014 tarihleri arasındaki kazalarla sınırlanmış olmasını eleştirdi. Özel, aynı hakların tüm maden şehitleri için geçerli olmasını istedi

iklim öngel

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, TBMM Başkanlığı’na sevk edilen son torba tasarıyla madenlerde meydana gelen iş kazası sonucunda ölenlerin yakınlarına tanınan istihdam hakkının 2003-2014 tarihleri arasındaki kazalarla sınırlanmış olmasını eleştirdi. Özel, hükümete; “Adam gibi oturalım, hep birlikte bu konunun üzerinde çalışalım. İster Soma’dan önce ister Soma’dan sonra olsun, maden facialarında yaşamını yitirenlerin eş ve çocuklarına Soma’da verilen bütün haklar verilsin. Çünkü şehitler arasında ayrım olmaz” dedi.

Sınırlamaya tepki

TBMM Başkanlığı’na geçen günlerde sevk edilen 82 maddelik torba tasarının 65’inci maddesi, 10 Haziran 2003 ile 13 Mayıs 2014 tarihi arasında kömür ve linyit madenlerinin yeraltı işlerinde meydana gelen iş kazası sonucunda ölen sigortalının bir yakınının istihdam edilmesine olanak sağlıyor. CHP’li Özel ise tarihler arasındaki sınırlamaya tepki gösterdi. CHP’li Özel eleştirilerini ve önerilerini şöyle sıraladı:

Sınırlama olmamalı: Soma maden faciasında şehitlerin yakınlarına verilen tazminat ve ek istihdam haklarının hem o günden sonra yaşanacak olası iş kazalarında hayatını kaybedenlere ve daha önce olanlara sınırlama olmadan uygulanması lazım. AKP, 10 Haziran 2003’ten itibaren olan kazaları kapsayacak bir düzenleme getirdi ama gerisinde birçok mağduriyet bıraktı. 1992 Kozlu’da 263 şehidin, 1983 Armutçuk’ta 103 şehidin, 1990 Yeniçeltek’te 68 şehidin ve 1995 Sorgun’daki 37 şehidin ailelerini hem tazminattan hem de istihdam hakkından mahrum bırakmış oluyorlar. Bunlar toplu ölümler. Ara tarihlerde birer ikişer hayatını kaybedenler ve geçmişten gelenler de var.

‘Oturalım konuşalım’

Torba çorbaya dönüyor: Bizim hükümete çağrımız şu; torba yapıyorsunuz iş çorbaya dönüyor. Adam gibi oturalım, hep birlikte bu konunun üzerinde çalışalım. İster Soma’dan önce ister Soma’dan sonra olsun, maden facialarında yaşamını kaybederlerin eş ve çocuklarına Soma’da verilen bütün haklar verilsin. Bu, verilmelidir çünkü şehitler arasında ayrım olmaz. Nasıl terörle mücadele şehidi ile 15 Temmuz şehidi arasında ayrım olmasına karşı çıkıyorsak, buna da karşı çıkıyoruz.

Toplu ölmek koşul olmamalı: Devletin sizi ciddiye alması, acınızı paylaşması ve acınızı hafifletmesi ve geride bıraktıklarınıza sahip çıkması için illa toplu halde ölmek gerekmiyor. Ölen madencinin çocuğu açısından baktığınızda, bu çocuğa “Sen bu haklardan yararlanamazsın” demek büyük haksızlık. Tarih sınırlaması da, vaka bazında değerlendirmek de doğru değil. Kimseyi ayırmamak lazım. Asıl devlet sorumluluğu tüm ölenlerin çocuklarına sahip çıkmaktır.