CHP'den 'engelleme' yerine 'içerik çıkartma' teklifi
CHP, erişim engellenmesi yerine içerik çıkartma konusunda yasa teklifi verecek.
cumhuriyet.com.trTürkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) “bilişimle ilgili milletvekilleri” denilince ilk akla gelen isimlerden biri olan CHP Uşak Milletvekili Prof. Dr. Osman Coşkunoğlu, erişim engellenmesi yerine içerik çıkartma konusunda yasa teklifi vereceklerini açıkladı.
Coşkunoğlu, her ülkede iktidar bulunduğunu ancak sadece demokrasilerde muhalefet olduğunu vurguladı.
“Haberleşme özgürlüğünün kısıtlandığı yönündeki eleştirilere maruz kalmamanın ancak erişim engellemesi yerine içerik çıkartmak ile mümkün olacağına” işaret eden Coşkunoğlu, bu konuyu Ankara ve İstanbul’daki bilişim hukukçularıyla görüştüklerini belirterek “Umuyorum gelecek günlerde erişim engellenmesi yerine içerik çıkartma konusunda bir yasa teklifi vereceğiz” dedi.
Türkiye Bilişim Derneği’nin (TBD) aylık sanal yayını Bilişim Dergisi’nin 126. (Kasım) sayısında www.bilisimdergisi.org adresinde yer alan söyleşide Coşkunoğlu, Türkiye’de yaygınlaşan nefret söylemi ve keskin kutuplaşmanın özellikle Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yaklaşımından kaynaklandığını söyledi ve nefret suçlarına karşı önlem alınmasından, gerekirse cezai müeyyideler uygulanmasından yana olduğunu bildirdi.
Coşkunoğlu, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın Google ile gereksiz bir inatlaşmaya girdiğini belirterek “Yabancı popüler video sitelerinin Türkiye’de engellenmesi konusunda bence Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, gereksiz bir inatlaşmaya girdi. Bakan, önce Atatürk’e hakaret diye bahane buldu ve ilgili siteye giriş Türkiye’de engellendi. Ancak uluslararası yaptırım gücümüz yok ki gidip Kanada’da, Brezilya’da da çıkart diyelim. Sonra Bakan, konuyu çevirip ‘Vergi vermiyorlar’ noktasına getirdi. Ancak böyle olunca ‘Maliye Bakanlığı’nın ilgileneceği konu, sana mı düştü? Eğer vergi konusunu konuşacaksak öncelikle iletişim vergisini görüşelim’ denilir. Bu gündeme geldiğinde, Maliye Bakanı işaret ediliyor. O zaman Google eğer vermesi gereken vergiyi vermiyorsa, konuyu Maliye Bakanı’na bırak. Bütün bunlar, ne yapacağını bilememenin sıkıntıları” diye konuştu.
İnternet Kurulu’nun ideal çözüm platformu olabileceğini belirten Coşkunoğlu, kurulun arzu edildiği gibi çalışmadığına, yetki ve olanaklarının olmadığına dikkat çekti. CHP olarak iktidara gelirlerse şeffaf, sivil toplum katılımıyla ciddi bir bilgi toplumu strateji hazırlayacaklarını, telekom sektörünü mutlaka düzgün bir rekabete açacaklarını bildiriyor. Yeni bir bürokrasi yaratacağından çekindiği için 2002’de güçlü, 2007’de ise biraz daha zayıf bir şekilde “Bilgi Toplumu Bakanlığı”na karşı olduğunu bildiren Coşkunoğlu, şu anda Bakanlığın mutlaka kurulması gerektiğini düşünüyor.
Coşkunoğlu’nun Türkiye’nin bilgi toplumuna dönüşüm sürecine muhalefetin de katılımı için en uygun model konusundaki değerlendirmesi ise şöyle:
“Aslında sorun, hükümetin çoğunluk sistemi ile çoğulculuğu birbirine karıştırmasında yatıyor. Çoğunluk sistemi, çoğunluğun diktatörlüğüdür. Çoğulculuk ise azınlıkta olanların da fikrinin bir şekilde toplumsal yaşama yansımasını sağlar. Verilecek kararlarda muhalefetin de görüşünün yer alması, katkısının olması gerekir. Şu andaki anlayış özetle “Biz iktidarız, istediğimizi yaparız. Çoğunluk bizden yana, muhalefet gitsin evinde otursun” şeklinde. Bu çoğunluk sistemidir, çoğunluk diktatörlüğüdür. Her ülkede iktidar var ama sadece demokrasilerde muhalefet bulunuyor.”
Bilişim dergisine www.bilisimdergisi.org, www.tbd.org.tr veya pdf olarak www.bilisimdergisi.org/s126/pages/s126_web.pdf (10MB) bağlantılarından ulaşılıp indirebilirsiniz.