CHP'den çağrı: Tutuklu vekiller için sorumluluk üstlen
CHP'li bir grup milletvekili, Adalet Bakanı Sadullah Ergin'i ziyaret ederek tutuklu milletvekillerinin durumu konusunda sorumluluk üstlenmesini istedi.
cumhuriyet.com.trCHP milletvekilleri Atilla Kart, Uğur Bayraktutan, Levent Gök, Nedret Akova, Dilek Akagün Yılmaz, Ahmet Toptaş ve Ali İhsan Köktürk, Adalet Bakanı Sadullah Ergin'i ziyaret etti.
Görüşmede CHP'li vekiller, Adalet Bakanı'na bir dosya verdi. Adalet Bakanı'da dosyayı değerlendireceğini ifade etti.
Tutuklu vekiller için 'sorumluluk üstelen' çağrısı
Görüşmede CHP'li vekiller tutuklu vekillerin durumu gündeme geldi. Edinilen bilgiye görüşmede CHP'li vekiller, Adalet Bakanı'ndan yasal düzenleme konusunda sorumluluk üstlenmesini istedi. Adalet Bakanı'da bu konunun hassas bir konu olduğunu belirterek, "Hassas bir denge. Özel uygulama noktasına taşındığında sıkıntı olabilir. Tutukluluklar önceden gerçekleşti" dedi.
Edinilen bilgiye göre uluslar arası sözleşmelere göre milletvekillerinin tutuklu kalamayacağına ilişkin görüşe Adalet Bakanı, "O iş öyle değil" dedi.
Deniz Feneri
Görüşmede Deniz Feneri'de konuşuldu. CHP'li vekillerin, "Savcıların görevden alınması yargıya bakışı etkiledi" sözlerine Adalet Bakanı, "Başka zaman da başka savcılar alındı" dedi.
Yurt dışından gelen ajanlar
Görüşmede CHP'li vekiller, yurt dışından gelen ajanların süreçlere müdahale ettiğini ifade ederek, "Davalarda dış müdahaleler var. Adalet Bakanlığı, İçişleri Bakanlığında bu tür oluşumlar var" dedi. Adalet Bakanı'nın da, "Bunları somut söyleyin, delillendirmek lazım" dediği öğrenildi.
"Dosyada neler var?"
Dosyada, "TKİ'deki 1 milyar dolar seviyesinde yolsuzluk olayının" gerçekleştiği belirtilerek, "Rapor adli gereği yapılmak üzere Haziran 2009'da Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına intikal etmesine rağmen idari ve adli gereği yapılmamış, başsavcı-başsavcılar dosyayı sümenaltı etmişlerdir" denildi.
Dosyada Odatv iddianamesine yer verilirken, Telekom konusunda da, "Telekom'un taşınmazları sözleşmeye rağmen satılmaktadır. Telekom'un içi Başbakanlık himayesinde boşaltılmaktadır" ifadesi yer aldı.
Dosyada savcı Zekeriya Öz konusuna da yer verilerek, "Türkiye Cumhuriyeti'nin savcısı delilleri karartmıştır. Ve bu savcı hakkında da HSYK yasal işlem yapmamıştır" denildi.
Dosyada, "Ortadan kaldırılan milletvekili fezlekeleri" başlığı altındaki madde de, "22. dönemde AKP milletvekilleri Nevzat Pakdil, Mustafa Açıkalın, Hüseyin Besli, haklarında mevcut olan yolsuzluk dosyaları; adı geçenler 23. dönemde de milletvekilleri oldukları halde Anayasa'nın 83/4. maddesi ayaklar altına alınarak Eyüp Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından ortadan kaldırılmıştır" ifadesi yer aldı.
"Zaman aşımı gerekçesiyle dosyayı ortadan kaldıran Beyoğlu savcısı hakkında" başlığındaki madde de şu ifadeler yer aldı:
"Bu savcı hakkında yapılan suç duyurusundan da sonuç alınamamıştır. Bu dosya 23. dönem AKP Rize Milletvekiliyle ilgili sahtecilik dosyasıdır."
Dosyada yer alan bir diğer başlık ise, "Adalet Bakanlığı bürokrasisi resmi yazışmalarda gerçek dışı ve ilgisi olmayan maddelere atıfta bulunarak, yalan bilgiye dayalı yazışma yapılabilmektedir" oldu.
"Yargı siyasallaştı"
Edinilen bilgiye görüşmede CHP'li vekiller, "Adalet Bakanlığı'nın hükümet bağlantılı suç ilişkileri ya da nüfuz suiistimalleri konusunda hem ilgili Cumhuriyet başsavcılığına ve hem de HSYK'ya baskı ve kanunsuz talimat yoluyla müdahalede bulunulduğunu göstermekte ve doğrulamaktadır" dediler.
CHP'li vekiller, yargının siyalaştığını belirterek, "Bugün vatandaşın kafasında siyasal iktidarla ilişkili davalarda karar çıkmaz, yargının bağımsız karar vermesi söz konusu değil, şeklinde bir görüş var. Savcılar siyasi iktidarla ilgili dosyaları hasıraltı ediyor. Dosyalar uzun süre bekliyor" dedi.