CHP'den Adli Tıp için araştırma önergesi

CHP Adana Milletvekili Nevin Gaye Erbatur bilirkişilik ve Adli Tıp Kurumu'nun incelenmesi için Meclis Araştırma Önergesi verdi. Önergede Adli Tıp hizmetlerinin bilirkişilik hizmetlerinin en önemli kısmını oluşturduğuna dikkat çekildi.

cumhuriyet.com.tr

CHP Adana Milletvekili Nevin Gaye Erbatur bilirkişilik ve Adli Tıp Kurumu'nun incelenmesi için Meclis Araştırma Önergesi verdi. Meclis Başkanlığı'na sunulan araştırma önergesinin gerekçesinde, bilirkişilik yapılanmasının sağlıklı ve hızlı işleyişinin hukuk sisteminin ayrılmaz bir parçası olduğu belirtildi.

Adli Tıp hizmetlerinin bilirkişilik hizmetlerinin en önemli kısmını oluşturduğuna dikkat çekilen önergede, "Ülkemizde bu hizmet Adli Tıp Kurumu ve üniversitelerin ilgili birimleri tarafından sunulmaktadır. Ancak son günlerde kamuoyunda büyük rahatsızlık yaratan ve çokça tartışılan çeşitli davalarda Adli Tıp Kurumu'nun tutumu, kurumun işlerliğini tekrar tartışmaya açmıştır." denildi.

Kurul'un liyakat ilkesi yerine kayırmacılığa dayanan bir tutumla kadrolaştığı ve uzmanlara sunacakları raporların içeriği konusunda baskı yapıldığı iddialarının gündeme geldiği kaydedilen önergede kamuoyunda 'Üzmez Davası' olarak bilinen bir davada Kurul'un mağdur hakkında 'ruh sağlığı bozulmamıştır' yönünde rapor verdiği hatırlatıldı. Adli Tıp Kurumu'nun 6'ncı İhtisas Kurulu üyesi ve Kurul'un tek çocuk psikiyatrı olan Doç. Dr. Ayten Erdoğan'ın baskı gördüğünü belirterek istifa ettiği belirtilen Önergede şöyle denildi:
"İnsan hakları çerçevesinde değerlendirilen mağdur, sanık ve hasta hakları açısından kurumlararası işbirliği ile bölgesel adli tıp yapılanmalarının güçlendirilmesi, dolayısıyla adli rapor sürecinin hızlandırılması ve niteliğinin artırılması gereklilikten öte bir zorunluluktur. Adli top hizmetlerinin hızlı ve kaliteli sunumu için tüm kişi ve kuruluşlar üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmelidir. Ayrıca Kurum'un siyasi baskı ve siyasi kadrolaşmadan uzak bir işleyişe geri dönmesi sağlanmalıdır. Adli Tıp Kurumu'nda bilimsel uluslar arası güncel, genel kabul edilen muayene ve inceleme yöntemlerinden uzak, örneği bulunmayan AB tarafından da raporlarında eleştirilen yapılanma bir an önce tasfiye edilmeli, ihtisas dairelerinde siyasi kadrolaşma ve liyakattan uzak yapılanma, çalışma ve muayene yöntemleri ve koşullarının, hasta hakları ve insan hakları çerçevesinde incelenebilmesi ve çözüm önerilirin uzman görüşlerine de başvurularak tartışılması amacıyla Meclis araştırması açılmasının uygun olacağı düşünülmektedir."