CHP'den 4/C'lerle ilgili kanun teklifi
CHP Ankara Milletvekili Tekin Bingöl, TEKEL işçilerinin eylemi ile gündeme gelen özelleştirme uygulamaları nedeniyle 657 sayılı kanunun 4/C maddesi hükümlerine göre çalıştırılan personelle ilgili kanun teklifi verdi.
cumhuriyet.com.trCHP Ankara Milletvekili Tekin Bingöl, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, 657 sayılı kanunun 4/C maddesine göre çalışan personele ilişkin kanun teklifi hakkında bilgi verdi. TEKEL işçilerinin olumsuz kış koşullarında, her türlü saldırı ve baskıya rağmen hak arama mücadelesini sürdürdüğünü ifade eden Bingöl, "TEKEL işçileri bu mücadelelerinde yasadışı eylemlilik içinde olmadılar. Sadece çalıştıkları süre içinde hak ettikleri ekonomik, sosyal ve özlük haklarını korumak istiyorlar. Sadece ailelerinin karnını doyurmak, çocuklarının eğitimi sağlamak istiyorlar. Bu son derece doğal bir istek" dedi. TEKEL işçilerinin özlük hakları ellerinden alınarak zorla 4/C kapsamında çalıştırılmak istendiğini vurgulayan Bingöl, "TEKEL işçilerinin eylemi kaynağının ne olduğu belli olmayan sular sıkılarak, üzerlerine göz yaşartıcı bomba atılarak ve biber gazı sıkılarak sona erdirilmek isteniyor" dedi.
"4/C kölelik yasası"
Bingöl, özelleştirme uygulamaları sonucunda işsiz kalan işçilerin 657 sayılı yasanın 4'ncü maddesinin C fıkrası hükümlerine göre istihdam edildiğini ve bu kapsamda, 2009 yılında toplam 21 bin 193 kişinin değişiklik bakanlıklar ile kamu kurum ve kuruluşlarında sözleşmeli personel olarak çalıştırılmasının öngörüldüğünü ifade etti. 4/C'nin 'kölelik yasası' olduğunu ve çalışanların mali ve sosyal hakları açısından istismarına yol açan en acımasız istihdam şekli olduğunu vurgulayan Bingöl, "10 Ocak 2009 tarihli Bakanlar Kurulu kararı çalışamayacak şekilde hastalanıp 5 günü geçen süre ile raporlu olan sözleşmeli personelin ücretinin bile kesilmesine kadar varan ağır uygulamalar içermektedir" dedi.
Verdiği kanun teklifinin iki maddeden oluştuğunu kaydeden Tekin Bingöl, teklifin birinci maddesiyle özelleştirme mağduru personelin kendi tercihlerine bakılarak sürekli işçi kadrolarına ya da memur statüsüne geçirilmelerinin amaçlandığını bildirdi. Bingöl, kanun teklifi ile memur statüsüne geçmeyi tercih eden personel için gerekli kadroların ihdasının da öngörüldüğünü vurguladı.
"İşçiler sıkılan su kötü kokuyordu dediler"
Bingöl, Abdi İpekçi Parkı'nda TEKEL işçilerinin üzerine 'kaynağı belirsiz su' sıkıldığına ilişkin sözleriyle 'kanalizasyon suyunun sıkıldığı'nı mı iddia ettiğinin sorulması üzerine "İşçiler Abdi İpekçi Parkı'ndaki eylemi değerlendirirken sıkılan tazyikli su çok kötü kokuyordu, üzerimize koku sindi dedikleri için kaynağı belli olmayan su ifadesini kullandım" dedi.