CHP'den '48 madde koşulu'

Anayasa paketinin tutuklu vekiller ile temel hak ve özgürlükleri kapsaması gerektiği vurgulandı.

cumhuriyet.com.tr

Siyasi parti liderlerinin çalışmalarına “devam” vizesi verdiği TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu, TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in başkanlığında yaptığı toplantıda, haftada 5 gün çalışılması kararı alırken Başbakan Tayyip Erdoğan’ın “Uzlaşılan 48 maddelik paketi çıkaralım” önerisi de tartışıldı.

Anayasa Uzlaşma Komisyonu, Çiçek’in liderler turundan sonra dün ilk kez toplandı. Toplantıda CHP’li üyeler, yeni anayasa çalışmalarında 3. aşamaya geçilerek şimdiye kadar uzlaşılan taslağın internet sitesinden kamuoyunun, sivil toplumun tartışmasına açılmasını istedi. Bu öneriye Çiçek’in yanı sıra AKP ve BDP’den destek gelirken, MHP karşı çıkınca karar alınmadı. Başbakan Erdoğan’ın “üzerinde uzlaşılan maddelerin Meclis’ten geçirilmesi” önerisini CHP’liler gündeme getirdi. CHP’li üyeler, tutuklu milletvekillerini de kapsayacak şekilde “dokunulmazlık” düzenlemesi ile temel hak ve özgürlükler ile düşünce özgürlüğüne ilişkin maddeler ve yargı ile ilgili düzenlemelerin de içinde yer alacak bir paketin, 4 partinin iradesiyle Meclis gündemine getirilmesinin düşünülebileceğini ifade etti.

CHP’li Atilla Kart ve Süheyl Batum, “48 maddeyi referanduma götürelim, B planını uygulayalım, başkanlık sistemi duracak” gibi bir yaklaşımla hazırlanacak bir paketin Meclis’e sunulamayacağına işaret etti. AKP’li üye Mehmet Ali Şahin de 48 madde üzerinde uzlaşıldığını ancak bunların arasında birbirinden kopuk maddeler bulunduğunu, birbiriyle bağlantılı maddeler dikkate alınarak, bir paketin olabileceğini ifade etti.

 

AKP’lilerden Çiçek’e sitem

Şahin, Çiçek’in liderlerle yaptığı görüşmeden ne tür önerilerle geldiği konusunda tatmin edici bilgi gelmediğini belirterek “Liderlerin bu konudaki tavrı ve takdiri nedir? Bunu bilmiyoruz” serzenişinde bulundu. AKP’li Ahmet İyimaya da Çiçek’in liderlere komisyonu şikâyet etmesine, “Mesai müddetiyle (süresiyle) performans arasına ilişki kurulamaz” sözleriyle sitem etti. CHP’li Batum, Erdoğan’ın komisyonla ilgili “az çalıştılar, çok çalıştılar” değerlendirmesinde bulunmasının kabul edilemez olduğunu söyledi. Bunun üzerine Şahin, “Ama Meclis Başkanı bunun yolunu açtıysa onu da eleştirmeniz lazım” diyerek yine Çiçek’e yüklenince Batum, “Ben Meclis Başkanı’nı da eleştiririm. Biz aramızda bu minval üzerinde konuşabiliriz ama yürütmenin başı, Meclis üzerinde böyle bir üslupla baskı kuramaz. Bize söylenen Meclis Başkanı’nı da bağlar” karşılığını verdi. CHP’li Rıza Türmen “Açıklamalarınız komisyonun itibarına darbe vurmuştur. Topal atı kamçıladı” diye sitem edince Çiçek, “O zaman atı değiştirelim” diye espri yaptı.
Toplantının sonunda, komisyonun yaz ayları boyunca haftada 5 gün çalışması ve danışmanların müzakere edilecek konu başlıklarını belirlemesi kararlaştırıldı.