CHP'de yeni 'tüzük' tartışması
Sonbaharda CHP'de tüzük değişikliği tartışmalarının öne çıkması beklenirken örgütlerde 'güçlü genel sekreterlik modeline dönülsün, kadın kotası yaygınlaştırılsın, milletvekilliği AKP'de olduğu gibi 3 dönemle sınırlandırılsın' önerileri dile getirilmeye başlandı.
cumhuriyet.com.trCHP PM üyelerinden Atilla Sav, tüzük hazırlıkları ile ilgili bir komisyon oluşturdu. Bu komisyon, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun “çarşaf liste, önseçim, genel başkan adaylığının kolaylaştırılması, kadın ve gençlik kollarının daha etkin bir çalışma düzenine kavuşturulması” istekleri ve örgütün önerileri doğrultusunda bir rapor hazırlayacak. Hazırlanacak raporun eylül ayı başında PM’ye sunulması bekleniyor. Deniz Baykal’ın genel başkanlığı döneminde tüzük değişikliği yapılarak Genel Başkan MYK’yi belirlemekte “tek seçici” yapılmış ve güçlü genel sekreter dönemine son verilmişti. Yeni yönetim modeli ilk kez Kemal Kılıçdaroğlu döneminde uygulanırken tüzük tartışmaları sürecinde “güçlü genel sekreter” modeline dönülmesi istekleri dile getirilmeye başlandı.
Eski İstanbul Milletvekili Ali Topuz, “Otururuz en iyi tüzüğü yaparız, önemli olan o tüzüğün uygulanmasını sağlamak. Bu nedenle tüzüğün çok önemli bazı maddelerinin uygulanmasını güvenceye alacak düzenlemeler konmalı, yaptırım olmalı. Parti örgütünün tabandan başlayarak yetkilendirilmesi ile sorunlar çözülür” dedi.
Topuz, “önce tüzük kurultayı toplanması ve daha sonra yenilenmiş tüzükle kurultaya gidilmesi” gerektiğini vurgularken “Üye kayıtları yenilenecek, delege seçimleri 6-7 ay, ham hum şaralop olmaz. Ekim’de, kasımda tüzük kurultayı olursa, mayıs-haziranda da kurultay olabilir” dedi.
PM üyelerinden Ercan Karakaş da bir taslak metin hazırladıklarını, “güçlü genel sekreterlik” modeline dönülmesinden yana olduklarını söyledi. Karakaş, “Sol partilerin modeli odur” derken diğer önerilerini de şöyle sıraladı:
- Bütün milletvekili, yerel yönetim adaylarının önseçimle belirlenmesini istiyoruz. Kontenjan, bir önceki milletvekili seçiminde seçilenlerin sayısının yüzde 20’sini geçmemeli.
- Tam eşitliğe doğru geliştirilen cinsiyet kotası yaygınlaştırılmalı. Yüzde 25 kotanın arttırılmasını ve delege seçimleri, il genel meclisi, belediye meclisi ve milletvekili seçimlerinde de uygulanmasını istiyoruz. Her yıl sonunda bir ‘Kadın raporu’ verilmeli.
- İlçe, il kongreleri ve kurultayda çarşaf liste tek seçenek olmalı.
- PM üye sayısı azaltılmalı, PM yönetim kurulu olmalı, yürütmeyi MYK yapmalı. MYK, PM içinden seçilmeli, genel başkan atama yapmamalı.
- Milletvekillikleri, belediye başkanları, il genel meclisi, belediye meclis üyelerinin üç dönemle sınırlanmalı.
- Bir seçim çevresinde parti üyelerinin iki misli oy alamayan yönetimler otomatikman düşmeli, onun dışında görevden alma yetkisi kalkmalı, kongre çağırma yetkisi gelmeli.