CHP’de çatı çatırdaması
Kılıçdaroğlu ve Bahçeli: Köşk adayımız İhsanoğlu.
Ayşe Sayın / CumhuriyetCumhurbaşkanlığı için “çatı aday” arayışını sürdüren CHP ve MHP, eski İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu’nun ismi üzerinde uzlaştı. İki partinin bir süre “gizli” ve dar kapsamlı bir ekiple yürüttüğü görüşme ve nabız yoklama trafiğinin ardından CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu dün İhsanoğlu’nun ismini resmen Bahçeli’ye sundu ve uzlaşma sağlanınca da İhsanoğlu’nun “çatı adaylığı”nı kamuoyuna açıkladılar. İhsanoğlu’nun adaylığı CHP’de şok etkisi yaratırken, bazı milletvekilleri “Siyasal İslam açılımı, Atatürk, Cumhuriyet düşmanı bir isim aday gösterilemez” sözleriyle tepki gösterdi.
Cumhurbaşkanı adaylığı arayışı kapsamında MHP lideri Devlet Bahçeli’nin 30 Mayıs’ta ziyaret ederek “çatı aday” önerisi götürdüğü CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, dün elinde aday ismi ile Bahçeli’ye gitti. Ancak iki parti liderinin, ilk görüşmeden bu yana geçen 16 günlük sürede dar kapsamlı bir kurmay kadrosu ile “ortak aday” belirlemek için aracılarla görüşme trafiği yürüttüğü ortaya çıktı. Edinilen bilgiye göre hem Bahçeli, hem de Kılıçdaroğlu isim arayışları kapsamında birkaç seçeneği karşılıklı olarak birbirlerine sundular.
İstanbul’da görüştü
Kılıçdaroğlu’nun aralarında eski çeşitli çevrelerden gelen öneriler çerçevesinde İhsanoğlu’nu aday gösterme kararı aldığı kulislerde dile getirildi. Kılıçdaroğlu’nun önce telefonla görüşüp, adaylık konusunda görüşünü aldığı, daha sonra da geçen cuma günü İstanbul’da bir araya geldiği ifade edildi. İhsanoğlu konusunda Bahçeli’nin nabzını yoklayan ve olumlu yanıt alan Kılıçdaroğlu dün de resmen ziyaret ederek adaylık önerisini sundu.
Kılıçdaroğlu, önce sabah saatlerinde partisinin MYK üyeleri ve parti meclisi üyeleri ile bir araya gelerek cumhurbaşkanı adaylığı konusunda görüşünü aldı ancak burada da isim açıklamazken, “Laik, sosyal hukuk devletinden yana, uluslararası ilişkileri de olan bir isim Çankaya’ya çıkmalı” diyerek ipucu vermekle yetindi. Kılıçdaroğlu dün Bahçeli ile ikinci kez görüşerek Ekmeleddin İhsanoğlu’nu“ortak aday” olarak önerdi. Bahçeli’nin öneriyi kabul etmesi üzerine Kılıçdaroğlu, İhsanoğlu’nun kamuoyuna tanıtılması için bir program yapacakları bilgisini de verdi.
Yaklaşık 35 dakika süren görüşmeden sonra açıklama yapan Kılıçdaroğlu, “Herkesin kabul edebileceği, üzerinde uzlaşabileceği, saygınlığı olan, temizliği, dürüstlüğü olan, bilgisi, birikimiyle zarafeti ile herkese örnek olacak bir ismi Sayın Genel Başkana sundum, Sayın Ekmeleddin İhsanoğlu. Demokraside yeni bir olaya tanıklık ediyoruz. Büyük bir uzlaşmayı sağlamaya çalışıyoruz” dedi.
Devlet Bahçeli de aday üzerinde “titiz” bir çalışma yürütüldüğünü ve bunun sonucunda olgunlaştırıldığını belirterek “Sayın CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu ve arkadaşlarının Türkiye’de çok değerli şahsiyetler bulunmakla beraber, değerli bir ismi önermesi bizi memnun etmiştir. Bu isim etrafında da çalışacağımızı belirtmek istiyoruz” dedi. Bahçeli, bir gazetecinin “Çatı adayınız mı olacak”sorusuna ise “Artık bunun çatısı penceresi kalmadı. O suali sormanıza gerek yok” sözleriyle uzlaşmayı bir kez daha teyit etti. Görüşmenin ardından Bahçeli’nin Saadet Partisi ve BBP genel başkanlarına bilgi verdiği öğrenildi.
Hesaplar ikinci tur için
Kemal Kılıçdraoğlu’nun İhsanoğlu’nun adaylığı konusundaki hesaplarını ikinci tur için yaptığı kulislere yansıdı. AKP adayının ilk turda seçimi alamayacağı hesabı yapan Kılıçdaroğlu’nun İhsanoğlu’nun parlamento dışındaki muhalefet partileri ve AKP’den de oy alabilecek bir isim olduğu değerlendirmesi yaparak aday gösterme kararı aldığı belirtiliyor.
Aday isminin açıklanmasının ardından CHP Genel Merkezi ve milletvekillerine parti örgütlerinden tepki telefonları yağarken CHP yöneticileri İhsanoğlu’na Bülent Ecevit’in başbakanlığı döneminde Üstün Hizmet Madalyası verildiği savunması yaptılar. CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin de İhsanoğlu’nun Nâzım Hikmet’in şiirlerini Arapçaya çeviren isim olduğuna dikkat çekti. Kılıçdraoğlu ile birlikte aday arayışı turlarına katılan kurmaylarından Genel Başkan Yardımcısı Aytun Çıray, Türkiye’nin iktidar partisi eliyle bir mezhep ve kardeş kavgasına sürüklendiğine dikkat çekerek “Devletin var oluşunu ilgilendiren bu sürecin durdurulması için herkesin fedakârlık yapması gerekiyordu. Olağanüstü süreçlerde olağanüstü kararlara gerek vardır. Görüşme süreçlerimizde bu isme uygun tarifler yapılmıştı. Uzlaşma İhsanoğlu üzerinde oldu. Uzlaşmanın 4 temel ayağı var; laiklik, üniter devlet, ulusal ve manevi değerlere bağlılık” görüşünü dile getirdi.
Baykal da tepkili
Kılıçdaroğlu’nun Ekmeleddin İhsanoğlu’nu aday göstermesi CHP’de tepkiyle karşılanırken, MHP’lilerin de “şaşkınlığı” gözlerden kaçmadı. Hem Bahçeli, hem de Kılıçdaroğlu’nun çok yakın birkaç kurmayı dışında İhsanoğlu ismini paylaşmaması dikkat çekti. Adı çatı adaylar arasında geçen Deniz Baykal’ın yakın çevresine yaptığı değrelendirmede, İhsanoğlu isminin açıklanmasına tepki gösterdiği ve partinin ilkeleriyle uyuşmayan bir seçim olduğu görüşünü dile getirdiği öğrenildi. Örgütlerden de genel merkeze ve milletvekillerine tepki telefonları yağarken, CHP grubundan milletvekillerine“grup başkanvekillerinin bilgisi” dışında basına açıklama yapmamaları yönünde uyarı mesajı gitti.
Atatürk düşmanı
Karara birçok CHP milletvekili Twitter üzerinden tepki gösterirken İstanbul milletvekili Nur Serter, Cumhuriyet’e yaptığı değerlendirmede CHP’in 90 yıllık ilkelerine, ideolojisine ve tabanının duyarlılıklarına son derece ters bir aday gösterildiğni ifade etti. Serter, “Böyle bir aday, CHP’nin kendini inkârından başka bir anlam taşımaz” dedi. Böyle bir adayı kabul etmelerinin mümkün olmadığını ifade eden Serter, sonucu ne olursa olsun bu adaya karşı muhalefetini sürdüreceğini ifade etti. Mersin milletvekili Ali Rıza Öztürk de İhsanoğlu’nun “yanlış isim” olduğunu belirterek “Bu aday CHP tabanına uymaz” görüşünü dile getirdi. Baykal’a yakın isimlerden Antalya milletvekili Arif Bulut ise ise CHP’nin “Atatürk, rejim, laiklik düşmanı” bir ismi aday göstermesinin kabul edilemez olduğunu belirtirken yine Antalya milletvekili olan Osman Kaptan, “Buradan İslam örgütüne yönetici seçmiyoruz, cumhurbaşkanı seçiyoruz. Erdoğan’ın karşısına çıkacak adayın, ondan farklı özellikleri olması gerekir. Milletvekillerine yapılan ankette tek bir milletvekili bile bu ismi önermemişti” dedi. Kaptan, muhalefetin çatı adaylığına Baykal’ın yakışacağına dikkat çekti. Cumhurbaşkanlığı’na aday olmak istediğini Kılıçdaroğlu’na daha önce ileten Tunceli milletvekili Kamer Genç ise şimdilik konuşmayacağını bildirdi.
Trollendik
Birçok milletvekili grubun getirdiği “konuşma yasağı” nedeniyle demeç vermeyeceklerini bildirirken, tepkilerini sosyal medya üzerinden gösterdi. Tunceli milletvekili Hüseyin Aygün, “İslam Örgütü eski başkanı Ekmeleddin İhsanoğlu’nun adaylığı CHP’nin ‘sağa açılma’sının bir devamı; şimdi ‘siyasal İslama da açılma’ devri” diye yazarken, eski Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara milletvekiliGökhan Günaydın da “Yağmurdan kaçınmak için bu çatının altına girilmez; bu çatı şakır şakır akar” sözleriyle tepki gösterdi. İstanbul milletvekili Melda Onur da yine Twitter üzerinden, “Tamam arkadaşlar, kabul trollendik. Uzlaşı toplantısında talep edilen profile uymuyor” diye yazdı.