CHP’de 2019 hazırlığı

CHP'de 'Evin içini' ve dış algıyı düzelterek gidilecek.

Ayşe Sayın

Genel başkan seçildikten sonra Anayasa, cumhurbaşkanlığı referandumu, 3 genel ve 1 yerel seçim geçiren CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Ocak ayında yapılması planlanan kurultayda yeniden genel başkan seçilmesi halinde, 2019 seçimleri için gençlik, kadın ve parti yönetim organlarında köklü değişikliğe hazırlanıyor. Bu kapsamda, “Sadece genel başkan çalışıyor” algısını kırmak için de örgütlerde ve üyeliklerde yeniden yapılanmaya gidilmesi planlanıyor. CHP liderinin kafasında, partiyi tümüyle rayına oturttuktan sonra “yeni ve kitleleri sürükleyecek” bir isme yerini bırakmak var. Ancak bu isim henüz netleşmiş değil.

“Eylem planı” ile ilgili kulislere yansıyan değerlendirmeler ve bilgiler şöyle:

Parti militanı örgütler: CHP’nin yıllardır en büyük açmazını, “seçmen-örgüt” iletişiminin sağlanamaması oluşturuyor. Örneğin, CHP’nin kalesi olarak görülen il ve ilçelerde, seçmen son derece aktif ve partiye “en az küsen” grubu oluşturuyor. Ancak seçmen ile örgüt buralarda taban tabana zıt. Örgütler seçmenin o dinamizmine yeterince sahip çıkmıyor, “Nasılsa CHP’li” diyerek yeterli çalışma ortaya koymuyor. Bu durum, yeni seçmen kazanılmasını engellediği gibi seçmenin kendisini “sahipsiz” hissetmesine yol açıyor ve başka partilere kaymaya meyilli hale getiriyor. CHP örgütlerinin “parti militanı” gibi çalışmasını sağlayacak yöntemler geliştirilmeli.

Gettolara karşı yüz yüze iletişim: CHP’nin bir diğer açmazı ise “muhafazakar” seçmenin yoğun olduğu bölgelerdeki olumsuz “CHP algısı.” Bunun için, “parti militanı” gibi hareket edecek üyelerin, örgüt yöneticilerinin o bölgenin sosyo ekonomik koşullarına dikkat ederek- giyim tarzından, konuşma biçimine kadar- birebir ev ev gezerek iletişim kurması sağlanmalı.

Kadın vaizlere karşı kadın hatipler: Kadınlar seçmen üzerinde en etkili kesim. Türkiye son yıllarda tam bir gettolaşma sürecine girdi. Bu kesimlerde özellikle “dine mesafeli CHP algısı” çok yüksek. AKP iktidarı ve iktidarın politikaları doğrultusunda hareket eden Diyanet İşleri Başkanlığı, bu algıyı daha da pekiştirmeye dönük ciddi çaba içinde. CHP’nin giyimi, kuşamı, yaşam tarzı ile o kesimlere hitap edebilecek, onlarla diyalog kuracak “kadın hatipler ordusu” yetiştirilmesi gerekiyor.

Yüzde 25 nasıl genişleyecek: CHP’nin yüzde 25’lik bir tabanı var ve bu taban milim milim genişleyebiliyor. Geçmişte CHP’ye “oy verebilirim” diyenlerin oranı yüzde 30-35 civarındaydı. Oysa bu rakam 7 Haziran seçimlerinden sonra yüzde 52’ye çıktı. Ancak bir de bugün 8-9 yaşlarında olan muhafazakar bir kuşak geliyor. Bunların aşılmasında da genç ve kadın faktörünün devreye sokulması çok önemli.

Kılıçdaroğlu ne zaman bırakacak: CHP’de Kılıçdaroğlu sonrasında bir değişim süreci başladı. Ancak hâlâ “sadece genel başkan çalışıyor” algısı var. Bu ancak örgütlerdeki ve partinin yönetim yapılarındaki topyekün değişimle mümkün. Bu değişim sadece “isimler” anlamında değil, parti için çalışma kültürü açısından da olmalı. Son iki seçim bildirgesiyle, CHP iktidar olduğunda “yapabilir” algısını yerleştirdi. Şimdi bu algıyı parti yönetim kademeleri ve tüm örgütler (kadın/gençlik/ il/ilçe) açısından da gerçekleştirmek gerekiyor. “Çalışan parti/ partili/örgüt” algısı yerleştirildiğinde, parti kendi içinden genel başkanlık için “veliahtını” da yetiştirecektir. Kılıçdaroğlu, bu yapılanmayı sağladıktan sonra, genel başkanlık koltuğunu devredecektir.