CHP: OHAL sonrası görevden almalar 'cadı avı'na dönüştü

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, 15 Temmuz sonrasında bir 'cadı avı' başlatıldığını savunarak ağabeyinin kızının öğretmenlik lisansının iptal edildiğini, bir önceki dönem CHP'li milletvekilinin kızının da görevden alındığını söyledi. Altay, Anayasa’daki düzenlemeye ilişkin "Yüksek yargı ve HSYK'nın (Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu) yapısı ile ilgili düzenlemelerdir" dedi.

DHA

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, parlamentoda düzenlediği basın toplantısında 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında ilan edilen OHAL sonrası yapılan görevden almaların bir 'cadı avı'na dönüştüğü bildirdi.

Altay, "Delil üzerinden şüpheliye gitme yöntemine hükümetin dönmesi lazım. Çok sayıda şikayet geliyor bu konuyla ilgili. Dün ki görüşmede de genel başkanımız, başbakana bu sürecin cadı avına dönüştüğü endişesi taşıdıklarını, partide bir komisyon kurduğumuzu, kendilerinin de bir komisyon kurarak masumların canlarının yanması engellenmesi yönünde teklifini iletti. Sayın başbakan da bunun olabileceğini beyan etti. Umarım AKP içinde de yada hükümet tarafından bir komisyon kurulursa ben çok sayıda mağduriyetin ortadan kalkacağını düşünüyorum. Öyle ki bir önceki dönem CHP milletvekilinin kızının işine son verildi. Yeğenimin öğretmenlik lisansı iptal edildi. Bunlar kamu vicdanını rahatsız eden durumdur. Hükümetin darbecilerle mücadele ederken kamu vicdanının kanatmaya hakkı yoktur. Hükümete sesleniyorum: Bu mücadele cadı avına dönüşmesin. Masum insanların temel hak ve özgürlükleri gasp edilmesin. Böyle yaparsanız 15 Temmuz darbecilerinden hiçbir farkınız kalmaz" diye konuştu.


"MİNİ PAKETTEN KASIT YARGI İLE İLGİLİ DÜZENLEMELERDİR"

Engin Altay, Başbakan Binali Yıldırım'ın Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın MHP ve CHP Genel Başkanlarıyla gerçekleştirdiği zirveye ilişkin "Kısa vadede sistemin tıkanmasının doğurduğu olumsuz sonuçları ortadan kaldırmak için küçük ölçekli bir anayasa değişikliği mutabakatla yapılabilir açıklamasıyla ilgili Engin Altay şunları söyledi: “Mini paketten kasıt yargı le ilgili düzenlemelerdir.

"YARGININ SİYASETİN SOPASI HALİNE DÖNÜŞMESİNİ ENGELLEMEK MECLİSİN GÖREVİDİR"

Yüksek yargı ve HSYK'nın (Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu) yapısı ile ilgili düzenlemelerdir. Bu konuda Davutoğlu döneminde bir süreç başlamış, ön görüşme yapılmıştı. Fakat Davutoğlu devrilince süreç durmuştur. Yargının siyasallaşması Türkiye'nin geleceği bakımından bizi endişe iklimine sürüklüyor. Yargının siyasetin sopası haline dönüşmesini engellemek Meclis'in görevidir. HSYK'nın yapısını, modelini Meclis seçebilir. Parlamenter sistem -noktasında anayasayla ilgili şüphesiz bu sistemi reddeden bir anayasa değişikliğine başından beri tavrımız bellidir."