CHP mayınlı arazi yasasının iptalini istedi
CHP, Suriye sınırındaki mayınlı arazilerin temizliğini öngören yasanın iptali ve yürürlüğünün durdurulması için, Anayasa Mahkemesine başvuru dilekçesini diğer muhalefet partilerinin de imzasına açtı.
cumhuriyet.com.trCHP mayınlı arazilerin temizliğini öngören yasanın iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu ve dilekçesini de muhalefet partilerinin imzasına açtı.
CHP Grup Başkanvekili Hakkı Suha Okay, dilekçeyi, yasaya tepki gösteren, muhalefet eden, Anayasa yargısına götürmek isteyen diğer milletvekillerinin de imzasına açtıklarını bildirdi.
Okay, diğer partilerin ve bağımsız milletvekillerinin de talebini dikkate aldıklarını, bu nedenle, Anayasa Mahkemesi'ne, anamuhalefet partisi olarak gitmediklerini kaydetti.
CHP'li Okay, en geç 25 Haziran Perşembe günü yasanın iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvuracaklarını belirtti.
Okay, CHP'nin, anamuhalefet partisi olarak, bir yasanın anayasaya aykırılığıyla ilgili Anayasa Mahkemesi'ne başvurmasının, anayasal bir hak olduğunu anımsattı. Okay, ancak toplumdaki yaygın muhalefet, yasaya karşı duyarlılık, partilerin ve milletvekillerinin tavrı, partilerin, ''Yasanın, Anayasa Mahkemesine götürülmesinde biz de katkıda bulunmak istiyoruz, biz de müracaat ediyoruz'' demeleri nedeniyle, yasayı Anayasa Mahkemesine, milletvekillerinin imzasıyla götürme kararı aldıklarını bildirdi.
Başvuru dilekçesinin örneğini partilere gönderdiklerini ifade eden Okay, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Onlarda bize, bu dava dilekçesinde imzalarının olacağını, bağımsız milletvekilleri, 'ben de imza koymak istiyorum' diyorsa, imza föyüne onların da imzasını açıyoruz. Dilekçeyi, DSP'ye gönderdim ama DTP'ye göndermedik. Ama DTP, 'biz de imza atmak istiyoruz' derse, gelirler imzalarını verirler.
Bizim başvuru için 97 imzamız var. Yarın belki, CHP Grubu olarak Anayasa Mahkemesine gitme kararı alırım ama o kararı işleme sokmam, milletvekillerinin imzasıyla götürürüm. CHP, diğer partilerin, milletvekillerinin de talebini dikkate alarak, sadece anamuhalefet partisi olarak değil, bu yasaya muhalif olan, tepki gösteren, anayasa yargısına götürmek isteyen tüm milletvekilleriyle götürmek üzere, diğer milletvekillerinin de imzasına açtık.''
Anayasa Mahkemesine başvuru dilekçesinde, yasanın 1. ve 2. maddelerinin tüm fıkraları ile 3. maddenin iptali isteniyor.
Başvuru dilekçesinde 1. maddede ''bu suretle elde edilecek arazilerin tarımsal amaçlı kullanılması'' ibaresi, 2. maddedeki fıkraların tamamı, 3. maddede ''taşınmazların temizleme karşılığı tarımsal faaliyette kullandırılması süresi'' ibareleri, Anayasanın başlangıç bölümünün 1 ve 5. paragrafları ile 2,3,7,8,9,44, 87 ve 138. maddelerine aykırılığı gerekçesiyle iptali talep ediliyor. Dilekçe, Anayasa Mahkemesine en geç 25 Haziran Perşembe günü iletilecek.