CHP Kübra'yı unutmadı

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastasına müdahale ederken, virüs bulaşan sağlık teknikeri Kübra Yazım'ın hayatını kaybetmesinin ardından hastanelerde çalışan sağlık personelinin sağlığının büyük tehlike de olduğu gerçeğini bir kez daha ortaya koydu. CHP ise konuyu Sağlık Bakanı Recep Akdağ'a sordu.

cumhuriyet.com.tr

CHP Samsun Milletvekili Haluk Koç, KKKA'den yaşamını yitiren Ondokuz Mayıs Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Ambulans ve Acil Bakım Teknikerliği öğrencisi Kübra Yazım'a, neden kan alma görevi verildiğini sordu.

Koç, Sağlık Bakanı Recep Akdağ'a yönelttiği soru önergesinde, Kübra Yazım'ın, KKKA'dan korunma eğitimi görüp görmediğini öğrenmek istedi. Bu olayda koruyucu Ribavirin'in neden kullanılmadığı sorusunu yönelten Koç, ''Benzer durumdaki bir son sınıf tıp öğrencisine, aynı sorumlular tarafından neden bu ilaç kullanıldı, bu iki uygulama arasındaki fark neden kaynaklanıyor?'' dedi.

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'a yönelttiği soru önergesinde, Anadolu Jet ile Ankara'dan İzmir'e seyahat eden, yaşlı olması nedeniyle tekerlekli sandalye isteyen bir yolcunun, uçaktan indirilirken, sandalyesinin görevlilerce aşağı düşürüldüğü iddiasını sordu.

Kart, ağır hizmet kusuru yoluyla hayati tehlikeye yol açan görevliler hakkında idari soruşturma başlatılıp başlatılmadığını öğrenmek istedi.


Sağlık personeli tehlikede

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi acil servisinde KKKA'lı hastaya müdahale ederken, virüs bulaşan sağlık teknikeri Kübra Yazım'ın hayatını kaybetmesinde ihmali bulunanlara tepki göstermiş, konuya ilişkin yapılan yazılı açıklamada, sağlık personelinin
sağlığının büyük bir tehlike altında olduğu ileri sürülmüştü.

İş yerlerinde ''iş yeri sağlık birimlerinin'' kurulması gerektiği, sağlık hizmetlerinin taşeron firma marifetiyle yapılamayacağı anlatılan açıklamada, sağlık hizmetinin özel bir hizmet olduğu vurgulanmıştı. Açıklamada, sağlık kurum ve kuruluşlarının bulaşıcı ve salgın hastalıklara karşı malzeme, araç, gereç ve ilaç bakımından tam bir donanıma sahip olması gerektiği belirtilerek ''Hastanelerin yetkilileri ucuz iş gücü için gencecik insanlarımızın hayatını riske atmakta ve ölümlerine neden olmaktadır. Ülkemizde sık görülen ve görülmesi muhtemel olan salgınlara karşı acil personel eğitim programlarıuygulamaya konulmalıdır'' ifadelerine yer verilmişti.