CHP, Kılıç hakkında gensoru verdi
CHP, Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç hakkında, "Altındağ Belediyesi'nin uygulamalarından siyasi konumunu kullanarak rant elde ettiği ve siyasi etik ve davranışa sığmayan bir yolla restorasyon yapılan bir bölgede, değeri artacağı kesin olan taşınmazları, ucuza, danışıklı yollarla edindiği" ve görevini kötüye kullandığı gerekçesiyle gensoru önergesi verdi.
cumhuriyet.com.trCHP Ankara Milletvekili Levent Gök ve 22 milletvekili tarafından TBMM Başkanlığı'na verilen gensoru önergesinde, "Altındağ Belediyesi'nin uygulamalarından siyasi konumunu kullanarak rant elde ederken aracı olarak kullandığı kamu görevlilerini Bakanlık görevi sırasında da himaye eden ve önemli görevlere taşıyan, böylece görevini kötüye kullanan Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç hakkında, Anayasanın 98 ve 99'uncu, İçtüzüğün 106'ıncı maddeleri uyarınca gensoru açılmasını arz ve talep ederiz" denildi.
Gerekçe
Gensoru önergesinin gerekçesinde, Altındağ Belediyesi'nin, "Eski Ankara" olarak anılan Hamamönü mevkiinde 'Talatpaşa Bulvarı Karacabey Hamamı ve Yakın Çevresi Sağlıklaştırma Çalışması' projesi kapsamında 2007 yılından itibaren bir çalışmayı yürüttüğü belirtilerek, "Anılan bölgede siyasi kimliği bilinen kişilerin de çeşitli yollarla gayrimenkul edindiği ortaya çıkmıştır. Suat Kılıç'ın da restorasyon kapsamına giren bölgeden eski eser niteliğindeki iki parça taşınmazı satın aldığı öğrenilmiştir" denildi.
Konunun Başbakan'a verilen soru önergesi ile siyasi iktidar yetkililerinin bilgisine sunulduğu, ancak herhangi bir yanıt verilmeyerek Suat Kılıç'ın yaptıklarının kamuoyundan saklandığı iddia edilen gerekçede şu ifadeler yer aldı:
"Suat Kılıç'ın 29.04.2009 tarihinde, her iki taşınmazın satışı için toplam 25.500 TL ödediği; Bakan adına tapuda alışı vekaleten gerçekleştiren kişinin Altındağ Belediyesi Tarihi Alanları Koruma Şube Şefi Alpaslan Ekinci, satışı gerçekleştiren kişinin ise Bakan'ın nikah şahitliğini yaptığı ve Bakanlık bünyesinde danışmanlık ve Bakan'ın atamasıyla Türkiye Dijital Oyunları Federasyonu Yönetim Kurulu üyesi olan Erbil Yiğitbaş olduğu ortaya çıkmıştır. Erbil Yiğitbaş'ın da anılan gayrimenkulleri çok kısa bir süre önce satın alması işlemlerdeki muvazaayı net bir şekilde gözler önüne sermektedir.
Evlerin ucuza satın alınması ve hemen arkasından belediyece restore edilerek muazzam bir bedel artışı sağlanması, siyasi nüfuz kullanılarak haksız kazanç elde edilmesi, hangi evin restore edileceğini bilen projeden sorumlu bir belediye bürokratının bu alış verişe aracı olması siyasetçiye ve devlete olan güveni büyük ölçüde zedelemiş, siyasetçi, bürokrat ekseninde kurulan işbirliğinin ne denli büyük boyutlara ulaştığını gözler önüne sermiştir."
Gerekçede, Suat Kılıç'ın günlerdir sessizliğini koruduğu belirtilerek, "Mal ediniminin basit, sıradan bir hakkın kullanılması yolunda avukatı ve Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki tarafından yapılan açıklamaların arkasına saklanması siyasi nüfuz kullanmaktan ve fırsatçılıktan pişman olmadığı izlenimlerini güçlendirmektedir" denildi. Gerekçede, şöyle denildi:
"Bakan Suat Kılıç'ın siyasi etik ve davranışa sığmayan bir yolla restorasyon yapılan bir bölgede, değeri artacağı kesin olan taşınmazları, ucuza, danışıklı yollarla edinmesi siyasi nüfuzunu kullandığını göstermektedir.
Bu nedenle Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç hakkında Anayasanın 98'inci 99'uncu ve TBMM İçtüzüğünün 106'ncı maddeleri uyarınca gensoru açılması uygun olacaktır."
Kılıç'tan gensoru yorumu
Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, CHP'nin kendisi hakkında verdiği gensoru önergesine ilişkin, ''Bir bakanın da bir milletvekilinin de kaynağını izah edebildiği takdirde gayrimenkul edinmesinde bir problem olduğu kanaatinde değilim'' dedi.
Kılıç, Mecliste gazetecilerin, CHP'nin kendisi hakkında verdiği gensoru önergesine ilişkin sorularını yanıtladı. Bakan Kılıç, gensoruya gerekçe gösterilen hususun hukuki bir problem teşkil etmediğini vurgulayarak, ''Konunun gereğini, detaylarını gensorunun yapılacağı gün ortaya koyacağız'' dedi.
CHP'nin gensoru önergesinin, ''Meclis Genel Kurulu'nun gündemini meşgul etme çabası gibi göründüğünü'' belirten Kılıç, önergeyi henüz okumadığını, okuduktan sonra gereken değerlendirmeyi Genel Kurul'da yapacağını söyledi.
Bir gazetecinin ''Siyasi etik konusunda bir problem yarattığı iddia ediliyor. Bu konudaki fikriniz nedir?'' sorusuna ise Kılıç, ''Bir milletvekilinin gayrimenkul edinmesinde etik bağlamda bir problem olduğu kanaatinde değilim. Edinim yılı 2009. Benim bakan da olmadığım bir dönem. Kaldı ki bir bakanın da bir milletvekilinin de kaynağını izah edebildiği takdirde gayrimenkul edinmesinde bir problem olduğu kanaatinde değilim'' karşılığını verdi.