CHP için marş yapmak istiyor

Almanya'nın Hamburg kentinde düzenlenen ''Fazıl Say - Türk Geceleri'' adlı konserler dizisi çerçevesinde sahneye çıkacak olan Türk Halk Müziği sanatçısı ve tanınmış bağlama ustası Arif Sağ, besteci ve piyanist Fazıl Say'la birlikte CHP için bir marş bestelemek istediğini söyledi.

cumhuriyet.com.tr

Arif Sağ, bu gece tanınmış besteci ve piyanist Fazıl Say ile vereceği konser öncesinde  Türkiye'deki siyasi gelişmeleri değerlendirdi ve ''Artık bence Türkiye'de sol iktidara geldi. CHP ideolojisi sağa kaymıştı. Kılıçdaroğlu, kurultayda devrimci bir misyon çizdi. Bu rüzgarı hep birlikte doğru kullanmamız gerekiyor. Türkiye'yi inanç tüccarlarından kurtarmalıyız. Kılıçdaroğlu ile birlikte umutlarımız arttı ve gelecek ile ilgili korkularımız kırıldı'' şeklinde konuştu.

CHP için bir marş besteleme niyetinde olduğunu da ifade eden Sağ, ''CHP için sözsüz bir marşı Fazıl Say ile besteleme niyetim var. Slogan içermeyen, bir tuşa bastığın zaman CHP ruhunu verebilecek bir marş düşünüyorum. Sözsüz. Söz, slogan dönemi artık bitti. Zaten Kılıçdaroğlu'nun da kendisine, üslubuna yakışmaz bu" dedi.

Sağ, hükümetin başlattığı Alevi Çalıştayları toplantılarını olumlu gördüğünü, bazı Alevi temsilcilerin hükümet ile masaya oturmak istememesini de eleştirdiğini kaydederek, şunları söyledi:
''Aleviler olarak Madımak Oteli'nin müzeye dönüştürülmesi, Diyanet İşleri Başkanlığının kaldırılması, cemevlerinin resmi statüye kavuşturulması gibi çok sayıda beklentimiz var. Yıllar sonra geliyor, ister beğenin, ister beğenmeyin bir hükümet size 'Gelin, görüşelim' diye davet veriyor. Siz bu daveti kabul etmeyerek, teklifi geri çeviriyorsunuz. Bence Aleviler hükümet ile masaya oturmalıydılar. Bir taraftan talepler dile getiriliyor, diğer taraftan geri çevriliyor. Ancak birlikte tartışılarak çözüm üretilir. Tartışılmadan hiç bir hak alınamaz.''

Dokuzuncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in başbakanlık yaptığı dönemde bazı Alevi temsilcileri ile kendisini ziyaret ederek bazı talepler ilettiklerini ifade eden Sağ, ''Alevi Temsilciler Heyeti olarak dönemin Başbakanı Demirel'e sert bir yazı yazmış ve kendisi ile buluşmuştuk. Sayın Demirel, ültimatomlarla dolu taleplerimizi reddederek, bize şu yanıtı vermişti, 'Biz size haklarınızı veremeyiz. Siz ama zorla bu hakları benden alacaksınız'. Ancak bir araya gelerek, bir şeyler üretebiliriz. Aradan zaman geçti. Alevilere bir fırsat tanınıyor. O halde demokratik haklarımızı almamızın yolu masa başıdır" dedi.


"Fazıl ile konser vermek tehlikeli"

Sağ, Fazıl Say'ın organize ettiği ''Türk Geceleri'' projesini duyar duymaz olumlu yaklaştığını belirterek, ''Ancak Fazıl ile birlikte konser vermek tehlikeli. Çünkü bu konser popülizm olarak kullanılırsa ya da piyano ile bağlamanın birleşmesi olarak yorumlanırsa kötü. İkimiz de bu işe popülizm katmak istemiyoruz. Bunu iki ünlünün buluşması olarak da görmemek gerekir. Biz bunun şaşılacak bir şey olmadığını göstermek istiyoruz sadece dinleyicilere. Bu doğaldır, olması gerekendir'' diye konuştu.

Say ile sahne alarak birlikteliğin, ortak zevk alabilmenin hedeflendiğini ifade eden Sağ, ''Aynı evde bazen beş ya da altı televizyon var. Neden? İnsanların zevkleri farklı. İşte biz bu farklılıkları ortadan kaldırmak istiyoruz. Yani ortak zevkleri yaratmak ve buluşturmak istiyoruz. Barışın ancak bu yolla temin edilebileceğine inanıyoruz. Sanatın olmadığı yerde de zaten barış olmaz'' şeklinde görüş belirtti.

İcra ettiği sanatı ile ilgili olarak da mütevazi olmadığını kaydeden Sağ, şunları söyledi:
''İki enstrümanı en üst düzeyde çalan iki insan bir araya gelecek bu gece. Fazıl'ın evrenselliğine ve düşüncesine inandığım için bu projeye 'evet' dedim. Çünkü Fazıl, kendi kökeni içinde evrenselliği yakalamak isteyen birisi. Herkesin evrenselliğine inanmam ancak onun evrenselliğine inanıyorum. Beni dinlemek zordur. Resim yok, hareket yok, suratsız, sert ifadeli olarak yorumlanırım. Alt düzeyde düşünen bir insan beni anlayamaz. Ancak bugün iki, üç enstrüman bir araya gelecek. Birisi halk enstrümanı, diğeri evrensel bir enstrüman. Bu iki uç, bu gece buluşacak, yan yana gelecek. Bu projenin ve konserin sadece kültürel boyutu yok. Ekonomik ve kültürel yönden zayıf kesim ile elit kesim yan yana gelecek. Say'ın dinleyicisi ile Sağ'ın dinleyicisi aynı masada oturacak" dedi.