CHP heyeti maden bölgesinde inceleme yaptı
CHP heyeti bölgede yaşayan vatandaşların yoğun şikayetleri üzerine Kangal bölgesindeki maden şirketleri ve Kangal Termik Santralı ile ilgili incelemelerde bulundu.
Mehmet MenekşeDoğa haklarından sorumlu CHP Genel Başkan Yardımcısı Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, Sivas Milletvekili Ulaş Karasu, Meclis İdare Amiri, Tokat Milletvekili Kadim Durmaz’dan oluşan CHP heyeti Kangal bölgesindeki maden işletmelerinde incelemelerde bulundu. Hazırlanan rapor CHP Parti meclisine sunulacak. Heyet Kangal Termik Santrali, Aksu Maden İşletmesi ve Pınargözü köyünde başlatılan yatay sondaj çalışmalarını yerinde inceledi. Kangal Termik Santralinin küllerinin bölgeye zarar verdiği, Aksu Madenciliğin yirmi köyün suyunu madende kullandığı ve köylülerin susuz kaldığı, Pınargözü Köyünde sondaj çalışmalarının köyün 150 metre yakınından başlatılarak köye zarar verdiği yönünde yoğun şikayet aldıklarını belirten Gülizar Biçer Karaca yaptıkları inceleme ile ilgili raporu parti meclisine sunaklarını, kamuoyu ile paylaşacaklarının altını çizdi.
Doğa haklarından sorumlu CHP Genel Başkan Yardımcısı Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca şu bilgileri verdi;
“Termik santrallerin çevreye verdiği zararlar ile ilgili partimize yoğun şikayetler var. Aynı zamanda Aksu Madencilik ile ilgili bölgede yaşanan su sorunu nedeniyle bölge muhtarları Ankara(ya gelerek inceleme, çözüm talep ettiler. Burada dereden suyu alıp madende kullanacağı ve yaklaşık 20 köyün susuz kalağı yönünde şikayet vardı ve yerinde inceleme talep etmişlerdi. On gün önce de Pınargözü Köyü’nde başlatılan sondaj çalışması ile ilgili şikayetler merkezimize gelince biz de bölgeye bir heyet ile incelemek, sorunları yerinde görmek için çalışma başlattık. Vatandaşlarımızın sorunlarını doğrudan onlardan dinlemek, sorunları yerinde görmek için buradayız. Vatandaşlarımızın sorunları ve çözümleri ile ilgili raporumuzu partimize ve kamuoyuna sunacağız ve burada yürütülen hukuksal mücadeleye sonuna kadar destek olacağız.”
CHP Sivas Milletvekili Ulaş Karasu;
“Kangal Termik Santrali ile Aksu Madencilik’in sahasını ve köylülerle yaşanan su sorununu yerinde gördük. Daha sonra da Pınargözü Köyün’de başlatılan sondaj çalışmalarını yerinde inceledik. Pınargözü Köyünde on beş gün sürecek bir sondaj çalışması var ve bu köyün hemen yanından başlatılmış. Şirket bu sondaj çalışması ile ilgili izinleri 2017 yılında almış ve itiraz süresi geçmiş. Altın madeninin olup olmadığı yönünde bir sondaj çalışması yapılıyor. Kangal ve Divriği çeşitli maden rezervlerinin olduğu bir bölge ve ülkemizde demir madeninin önemli bir bölümü Divriği’den çıkarılıyor. Biz yer altı kaynaklarımızın doğaya, insanların yaşamlarına, tarihe, kültüre zarar vermeden kullanılması ve gerekli önlemlerin alınarak çıkarılmasından yanayız. Madenler çıkarılırken önce insanı, insanların yaşam alanlarını ve doğayı koruması gerekiyor. Yaptığımız inceleme sonunda hazırladığımız raporu partimize sunup, kamuoyu ile paylaşacağız.”
Pınargözü Köyü Muhtarı Muhtar Ali Rıza Sönmez;
“Jeoloji Mühendisi Hüsne Gölbaşı, MTA’dan emekli Hüsnü Koçyıldız ile birlikte Vali bey ile sondaj çalışması başlamadan önce köyün durumunu görüştük. Görüşmemize rağmen, görüşmemizden on gün sonra neredeyse köyün içinde altın aramak için sondaj çalışması başlatıldı. Vali Bey’e sondaj çalışmasının köye 150 metre uzaklıkta olduğunu, burada sondaj çalışması yapılmasının köyü olumsuz etkileyeceğini söyledik, vali bey da buna izin verilmeyeceğini söylemesine rağmen sondaj çalışması başladı. Sondajın köye, evlerimize çok yakın olmasından çok rahatsız olduk. Burada maden çıktığı zaman insanlar burada yaşaması çok zor olacak. Köyde jandarma var, jandarma gözetiminde sondaj çalışması devam ediyor. Jandarma sondaj çalışmasının yanına gitmemize izin vermiyor.
Sürece takip edeceğiz ve sonuna kadar mücadele edeceğiz.”