CHP, cezaevlerinde işkence iddiaları için Meclis Araştırması istedi

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Adana Barosu Cezaevi İzleme Komisyonu Başkanı Avukat Tugay Bek’in gündeme getirdiği cezaevindeki işkence iddialarını Meclis gündemine taşıdı.

cumhuriyet.com.tr

Anayasa’nın 98’inci, İç Tüzüğün 104’üncü ve 105’inci maddeleri gereğince Meclis Araştırması açılması için TBMM Başkanlığına başvuran Sezgin Tanrıkulu'nun konuyla ilgili açıklaması şöyle.

2017 yılı Aralık ayının son günlerinde Adana Barosu Cezaevi İzleme Komisyonu Başkanı Avukat Tugay Bek’in AKP Mardin Milletvekili Orhan Miroğlu’na yazdığı açık mektup ve Sayın Miroğlu’nun yaptığı açıklamalar basına yansıdı.

 Sayın Miroğlu ise basına yaptığı açıklamada, “İşkence iddialarını duyduğumda derin üzüntü hissettim. Olayla ilgili Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’le iletişime geçeceğim ve inceleme başlatılacak. Kalıcı komisyon çalışmalarıysa Meclis’teki bütçe görüşmelerinin ardından gerçekleşecek toplantı sonrası yapılacak” demiş ve TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu’nda oluşturulacak alt komisyonda, cezaevlerinde yaşanan bu tür iddiaların yerinde araştırılacağını belirtmişti.

 Yargılanması devam eden, bu nedenle hukukun temel ilkeleri gereği “bağımsız yargı kararını açıklayana kadar masum kabul edilmesi gereken” tutukluların ve yargı organları tarafından hapis cezasına mahkum edilen hükümlülerin devlet gözetiminde ve koruması altında olduğu tartışılmaz bir gerçektir.

 Türkiye Cumhuriyeti Anayasası başta olmak üzere yasalar ve Türkiye Cumhuriyeti’nin tarafı olduğu anlaşmalar uyarınca tutuklu ve hükümlülere insanca yaşam koşullarının sağlanması devletin en temel görevleri arasındadır.

 Ancak, özellikle son dönemde cezaevlerinden gelen işkence haberlerinde büyük bir artış vardır. Basına, insan hakları alanında çalışan sivil toplum örgütlerine ve biz milletvekillerine bu konuda pek çok haber, bilgi ve başvuru gelmektedir.

 İşkence haberlerinin “münferit hadise” olarak değerlendirilemeyeceği ortadadır. Gerek gözaltında, gerek cezaevinde işkence konusunda yapılan türü açıklamalara hangi siyasi görüşten olursa olsun hiç kimsenin inanmadığı herhalde hükümetinizin ve bürokratlarınızın da malumudur.

 AKP Milletvekili Sayın Orhan Miroğlu’nun da dile getirdiği gibi bu ağır ve ciddi sorunun TBMM tarafından ele alınmasının bir zorunluluk olduğu görüşündeyiz.

 Yukarıda açıklanan gerekçelerle Anayasa’nın 98’inci, İç Tüzüğün 104’üncü ve 105’inci maddeleri gereğince Meclis Araştırması açılması için gereğini saygılarımızla arz ve teklif ederiz.