CHP, Cemil Çiçek ile görüştü

Ana muhalefet partisi, HSYK teklifinin görüşüldüğü Adalet Komisyonu'ndaki krizi aşmak için Meclis Başkanı Cemil Çiçek'ten randevu istedi.

cumhuriyet.com.tr

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, TBMM Başkanı Cemil Çiçek'ten randevu istedi. Çiçek'in, CHP heyeti ile saat 13.15'te bir araya geldiği bildirildi.

Altay, TBMM Başkanı Çiçek ile görüşmesinin ardından düzenlediği basın toplantısında, CHP olarak, anayasayı açıkça ihlal eden bir kanun teklifiyle ilgili TBMM İçtüzüğü'nün verdiği olanaklar dahilinde adaletin ve hukukun yürütmenin emrine bağlanmasına karşı bir siyasi mücadele yürüttüklerini söyledi.

Dün teklifin görüşüldüğü sırada Komisyon Başkanı'nı İçtüzüğe uymaya davet ettiği anda iktidar partisi milletvekillerinin fiziki saldırısıyla karşı karşı kaldıklarını iddia eden Altay, "Belli ki iktidar partisi milletvekilleri ve grup başkanvekilinde bu kanun teklifini bir oldu bittiyle, tıpkı  4+4+4'te olduğu gibi bir an önce komisyondan hukuk dışı ve içtüzüğe aykırı olarak geçirme anlayışı var" dedi.

Altay, Çiçek'e, "iktidar partisinin içtüzüğü ihlal edecek, içtüzükte olmayan kimi uygulamalara yol açacak parmak çoğunluğuna dayalı imkanları kullanacağı endişesini" anlattığını belirterek, şöyle devam etti:

"Komisyonda TBMM İçtüzüğü'nün ihlal edilmemesi noktasında kendisini göreve davet ettim. Aynı zamanda da desteğini de istedim. TBMM İçtüzüğü'nün çiğnenemeyeceği tek yer TBMM'dir. Sayın Başkan da kendince içtüzüğün esnekliklerini hem iktidarın hem muhalefetin kendilerine göre kullandığı anlayışını, gözlemini benimle paylaşmakla birlikte... İçtüzük üzerinde, maddeler üzerinde haklı olduğumuz tezleri kendisine ifade ettim. Bu çerçevede de Sayın Başkan benim yanımda Komisyon Başkanı'nı arayarak, bu konudaki talebimizi ve kendi anlayışını iletti."     

Komisyon Başkanvekili Hakkı Köylü'nün de teklifle ilgili 4 ya da 5 hususta ciddi çekinceleri olduğunu savunan Altay, ancak üzülerek bunların basında çok yer almadığını gördüğünü söyledi.

Altay, şunları söyledi:

"Bu parlamentoda CHP milletvekillerinin mevcudiyeti olduğu müddetçe TBMM İçtüzüğü'nün çiğnenmesine, kendimizi çiğnetmeden müsaade etmeyiz. 'Benim parmak çoğunluğum var', oldu anlayışını kabul etmiyoruz. Demokrasi, el kaldıran iki ördeğin bir file üstünlük sağladığı rejimin adı değildir. Yeniden yargılama gündemiyle yolsuzluk ve rüşvet operasyonunu örtmeye kalktılar. HSYK  kanun teklifiyle de aklama peşindeler. Hiçbir şey bunu aklayamaz. Hiçbir şey  bu yolsuzluk ve rüşvet sürecini örtemeyecektir."

'GÖRÜŞMEDE BOZDAĞ YOKTU'

Altay, TBMM Başkanı Çiçek ile görüşmede Adalet Bakanı'nın olup olmadığı sorusunu, "Görüşmede yoktu" şeklinde yanıtladı.

"Sizden önce görüşmüş mü?" sorusu üzerine Altay, "Olabilir, onu bilemiyorum" dedi.

Meclis Başkanı'nın bu konuda görüşünün ne olduğu sorusuna ise Altay, şu yanıtı verdi:

"Meclis Başkanı anayasa uzlaşmasının, bunun bir fayda olduğunu söylüyor. Bir anayasa değişikliğiyle bunun gerçek anlamda çözüleceğini Bekir Bozdağ da söylemişti. Bozdağ, bunu söylediğinde 'çek bunu, teklifi, biz masaya oturmaya hazırız' dedim. Ancak teklifteki bu ısrarları bu konuda  amaçlarının üzüm yemek değil, bağcı dövmek olduğunun açık bir göstergesi."

"Meclis Başkanı 'anayasa uzlaşması mı' dedi " sorusu üzerine Altay, "Meclis Başkanı'nın arzusu o istikamette" karşılığını verdi.